7 millioner pakistanere rammet av flom

Byen Pangrio er totalt oversvømmet av vann. Foto: EPA / Scanpix.

7 millioner pakistanere er nå rammet av flomkatastrofen i landet, opplyser myndighetene. Arbeidet med å dele ut nødhjelp og evakuere de mest utsatte er vanskelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flommen i Sindh-provinsen sørøst i landet er forårsaket av flere uker med store nedbørsmengder.

- Det er helt håpløse forhold hvor flere millioner er berørte, forteller Petter Eide i Kirkens Nødhjelp til ABC Nyheter lørdag ettermiddag.

Eide befinner seg for tiden i Pakistan og frykter at flommen kan bli ende verre enn i fjor, da over 20 millioner pakistanere ble rammet.

- Folk har måttet forlate hjemmene sine og bygget provisoriske hytter av pinner i gjørma. Det er virkelig et deprimerende skue. Jeg har sett mye ille, men dette overgår mye av det, forteller Eide.

Den nasjonale katastrofemyndigheten (NDMA) sier lørdag at et område på 24.000 kvadratkilometer er oversvømt og at 1,2 millioner hus er ødelagt.

Les også: Nesten 50 døde i flom i Pakistan

Fredag opplyste NDMA at 5,74 millioner mennesker var rammet, men lørdag ble tallet oppjustert til 7 millioner. 342 mennesker er så langt bekreftet omkommet som følge av flomkatastrofen.

Rent vann

Sammen med FN prøver nå pakistanske myndigheter å få koordinert utdeling av nødhjelp.

FNs barnefond UNICEF skal i de nærmeste dagene sette inn 40 tankbiler for å forsyne 40.000 flomrammede med 200.000 liter vann for å bidra til å gi folk rent drikkevann og avverge vannbårne sykdommer.

Ifølge Verdens helseorganisasjon WHO er mangelen på rent drikkevann et akutt problem i alle de flomrammede områdene.

– I morgen vil FNs Generalsekretær Ban Ki-moon trolig gå ut med en appell om at verden må hjelpe de flomrammede, forteller Eide til ABC Nyheter. Ifølge Eide har flere land sittet på gjerdet lenge, men nå ser det ut til at hjelpen begynner å komme fram.

Mer nødhjelp

FNs matvareprogram planlegger å sende nødhjelp til en halv million mennesker innen utgangen av september og trappe opp til 2,2 millioner mennesker i løpet av oktober.

Statsminister Yusuf Raza Gilani har avlyst sin reise til New York og FNs hovedforsamling for å følge situasjonen i de flomrammede områdene.

Han ble sterkt kritisert for å ha forsømt ofrene under katastrofeflommen i fjor, og også nå blir regjeringen beskyldt for ikke å ha gjort nok i forbindelse med årets flom.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden