- Kunne ikke fjernet bombebilen

Her er Anders Behring Breivik fanget opp av ulike overvåkningskamera i Grubbegata, minuttene før og etter at bombebilen parkeres under Høyblokka. Foto: ABC Nyheter
Her er Anders Behring Breivik fanget opp av ulike overvåkningskamera i Grubbegata, minuttene før og etter at bombebilen parkeres under Høyblokka. Foto: ABC Nyheter

Vakter i Departementenes servicesenter slår tilbake mot kritikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– At noen forsøkte å gjøre oss til syndebukker, oppfattet vi som svært urettferdig. Vi har kjent litt på akkurat det. Det er ingen tvil om at vi aldri hadde myndighet til eller forutsetning for å hindre at bombebilen ble parkert akkurat der den ble, sier assisterende vaktleder Irene Fjeller, sikkerhetsvakt Henning Ødegård og vaktleder Håvard Delbekk i Departementenes servicesentrer (DSS) til Aktuell Sikkerhet.

Denne uken kunne ABC Nyheter eksklusivt avsløre overvåkningsbilder av Anders Behring Breivik før bomben gikk av 22. juli - bilder som viste at han ble fanget opp av hele ti overvåkningskameraer, uten at politiet ble varslet.

Les også: Hvorfor slår ingen alarm?

Se alle bildene av Anders Behring Breivik i regjeringskvartalet

På bildene kan man også se at den terrorsiktede bærer våpen.

Nå slår vektere ved DSS tilbake mot det de opplever som urettferdig kritikk.

DSS hevder at det ville vært umulig å få bilen fjernet på tiden den stod parkert utenfor statsministerens kontor, fordi sikkerhetstjenesten først må kartlegge hvem som eier bilen. Deretter må borttauing bestilles.

Forholdt seg til biltrafikken

Vaktene ved Departementenes servicesentral sier at de aldri har hatt noe annet valg enn å forholde seg til biltrafikken i regjeringskvartalet.

Les også: Slik reagerte vaktene

– Med en kommunal vei gjennom Regjeringskvartalet, har vi alltid måtte forholde oss til at trafikken ”bare er der”. Feilparkerte biler i Grubbegata, er det trafikketaten som har myndighet til å få tauet bort. Biler på Regjeringens eiendom er vårt ansvar, og det hender ofte at det står ukjente biler der, sier vaktsjef i DSS Jon Ivar Mehus til Aktuell Sikkerhet.

- Ufattelig

Bildene ABC Nyheter tidligere har publisert er hentet fra ulike overvåkningskamera i Grubbegata, minuttene før og etter at bombebilen parkeres under Høyblokka.

De viser at gjerningsmannen kjørte inn i området med sin dødelig last klokken 15.13.23.

En kilde som står etterforskningen nær reagerer kraftig på vaktmannskapenes passivitet.

- Det er helt ufattelig at ingen slo alarm, sier kilden som selv har tilgang til videoene.

Selv hevder DSS i en pressemelding at sikkerhetsvaktene aldri fikk med seg at Behring Breivik var bevæpnet.

– Det ble fra sikkerhetsvaktene ikke observert at en bevæpnet mann forlot kjøretøyet, og videre beveget seg i retning Hammersborg. Vaktenes instruks innebærer at dersom bevæpnede personer observeres, så skal de ikke gripe inn, men varsle politiet, heter det i pressemeldingen.


Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden