700 politianmeldelser på vent etter 22. juli

Politimester i Oslo Anstein Gjengedal (t.v.) og visepolitimester i Oslo, Sveinung Sponheim i Oslo Domkirke lørdag før minnekonserten for ofrene etter terrorhandlingene mot Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli. Gjengedal forteller at politiet ikke klarer å ta alle anmeldelser unna. Foto: Erlend Aas / Scanpix POOL
Politimester i Oslo Anstein Gjengedal (t.v.) og visepolitimester i Oslo, Sveinung Sponheim i Oslo Domkirke lørdag før minnekonserten for ofrene etter terrorhandlingene mot Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli. Gjengedal forteller at politiet ikke klarer å ta alle anmeldelser unna. Foto: Erlend Aas / Scanpix POOL

De store ressursene som brukes på å etterforske terrorangrepene 22. juli fører til at Oslo-politiet nedprioriterer andre saker. Nå står 700 anmeldelser på vent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant lovbruddene som har havnet i køen av saker etter 22. juli er tyverier, ran, innbrudd, narkotikaforbrytelser og voldssaker.

– Det er klart at vi greier ikke å ta unna alt. Når vi har så pass mye satsing på 22. juli vil det gå ut over noen andre saker og andre saker vil også ta tid. Da dette skjedde, ble all etterforskningskapasitet vi hadde satt inn på denne saken, sier politimester Anstein Gjengedal i Oslo politidistrikt til Aftenposten.

150 av de beste og mest erfarne politietterforskerne har ifølge avisen lagt alle andre saker til side for å prioritere terroretterforskningen. Resultatet er at etterretningsinnsatsen mot flere typer kriminalitet har blitt nedtrappet i august.

12.200 kriminalsaker har nå ligget lengre enn ett år i påvente av en avgjørelse i Oslo politidistrikt. På bare fire uker har dette tallet økt med 700 saker.

Ifølge nestleder i Stortingets justiskomité, André Oktay Dahl (Høyre), merker mange at politiet kommer stadig senere, og at flere kriminelle derfor går fri.

– Resultatet er at færre orker å anmelde sakene, de føler at det ikke er bryet verdt, sier Dahl til Aftenposten.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy