Nederland skjerper asylpolitikken

Nederland skjerper innvandringspolitikken og vil forby burka, det heldekkende kvinneplaget som er vanlig blant kvinner i land som Afghanistan. Illustrasjonsfoto. REUTERS/SCANPIX
Nederland skjerper innvandringspolitikken og vil forby burka, det heldekkende kvinneplaget som er vanlig blant kvinner i land som Afghanistan. Illustrasjonsfoto. REUTERS/SCANPIX

Nederland varsler skjerping av asylpolitikken, vil begrense retten til familiegjenforening og lover rask utkastelse av utenlandske lovbrytere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Asylpolitikken vil bli mer selektiv og restriktiv, kunngjorde statsminister Mark Rutte fredag.

Blant endringene han varsler er en innsnevring av retten til familiegjenforening for dem som har fått opphold i Nederland.

Bare nære familiemedlemmer som ektefeller eller småbarn vil i framtida få innvilget opphold på et slikt grunnlag.

De som tar seg ulovlig inn i Nederland, må også regne med tøffere behandling i framtida. Ulovlig innvandring skal heretter ses på som lovbrudd og straffes med opptil fire års fengsel eller bøter på inntil 30.000 kroner.

Utlendinger som har hatt opphold i Nederland mindre enn tre år, og som gjør seg skyldig i et lovbrudd, skal «raskt» kastes ut av landet, lover Rutte videre.

Hans sentrum-høyre-regjering varsler også et forbud mot det heldekkende kvinneplagget burka.

– Et generelt forbud mot å bære ansiktsdekkende plagg på offentlig sted er underveis, heter det i en kunngjøring fra innenriksminister Piet Hein Donner.

Burkaforbudet er en av kampsakene til innvandringsmotstanderen Geert Wilders og hans frihetsparti i nasjonalforsamlingen, som støtter Ruttes regjering i bytte mot økt innflytelse.

Nederland kommer også til å motsette seg at Romania og Bulgaria blir innlemmet i Europas visumfrie Schengen-område.

Ruttes regjering har støtte fra innvandringsmotstanderen Geert Wilders og hans frihetsparti i nasjonalforsamlingen, og har til gjengjeld lovet partiet støtte innflytelse over politikken.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden