Harde kamper om Sirte og Bani Walid

Libyske opprørsstyrker under framrykking sørvest for Sirte, en av Muammar Gaddafis siste bastioner. Foto: REUTERS / Goran Tomasevic / SCANPIX
Libyske opprørsstyrker under framrykking sørvest for Sirte, en av Muammar Gaddafis siste bastioner. Foto: REUTERS / Goran Tomasevic / SCANPIX

Det var fredag harde kamper om de Gaddafi-kontrollerte byene Sirte og Bani Walid. De libyske opprørsstyrkene tok kontroll over flyplassen i Sirte, men ble tvunget til retrett fra Bani Walid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Al Jazeera tapte Gaddafis tilhengere kontrollen over flyplassen, som ligger om lag ti kilometer sør for byen, etter at opprørssoldatene rykket fram mot byen fra tre kanter.

Ifølge en av opprørssoldatenes offiserer, Salem Jear, nærmet opprørerne seg sentrum av byen. Han sa at frontlinjen fredag kveld var bare en kilometer fra sentrum.

Flere hundre opprørere strømmet til Gaddafis fødeby for å delta i kampene med støtte av stridsvogner, og flere titall lastebiler lastet med våpen satte kurs mot byen.

Byen ble torsdag omringet av opprørsstyrker, som senere rykket fram. Men de møtte hard motstand og mistet minst elleve mann i kampene, opplyser en talsmann for overgangsregjeringen i Tripoli. Ytterligere 34 opprørssoldater skal være såret.

Les også: Libyske opprørere klare til et siste angrep mot Gaddafi

Fortsatt motstand

– Det er snakk om en stor styrke som har gått inn i Sirte. Det er fremdeles motstandslommer, men dem kan vi nedkjempe, sier Fathi Bashaga, som er militær talsmann for overgangsregjeringen.

Gaddafis styrker har svart med tunge håndvåpen, artillerigranater og Grad-raketter og hadde fredag morgen fremdeles kontroll over indre deler av byen og havneområdet.

Også Gaddafis styrker skal ha lidt tap, flere er drept og minst 40 er tatt til fange, ifølge militære kilder i Tripoli.

En student fra Sirte, Abdel al-Mutaly, fortalte nyhetsbyrået AFP at det var først fredag han fikk høre at Tripoli var falt til opprørerne. Han sa at det ikke har vært strøm i byen på en måned, så folk ante ikke hva som skjedde utenfor byen.

– Det er ikke mat, ikke bensin, ingen informasjon i Sirte. Hvordan skulle jeg vite at de hadde tatt Tripoli, sier Mutaly, som la ned sitt våpen og overga seg til opprørerne.

Les også: Harde kamper i Libya etter at frist gikk ut

Retrett fra Bani Walid

Fredag morgen rykket opprørerne også inn mot sentrum av Bani Walid i ørkenen sør for Tripoli, men de møtte hard motstand og måtte trekke seg tilbake under kaotiske forhold.

– Vi har fått ordre om å trekke oss tilbake. Vi er truffet av mange raketter, vi kommer tilbake senere, sa en av opprørssoldatene, Assad Al Hamuri etter å ha flyktet fra frontlinjen.

På veien mot ørkenbyen skal opprørerne ha tatt kontroll over en Gaddafi-kontrollert landsby. – Vi har nå fritt leide gjennom dalen som leder inn mot sentrum, sier opprører Talal Fernan.

Bani Walid og Sirte er blant Gaddafis siste bastioner.

Les også: Opprørerne angriper Gaddafis siste bastioner

Storbesøk

Mens kampene fremdeles pågår enkelte steder i Libya, besøkte Nicolas Sarkozy og David Cameron den libyske hovedstaden torsdag. Den britiske statsministeren og Frankrikes president er de to første vestlige lederne som har besøkt Libya siden opprørerne tok makten fra Gaddafi.

En talsmann for Gaddafi ser ikke med blide øyne på besøket og mener det hele er starten på en kolonisering av det oljerike landet.

– De har det travelt med å høste fruktene etter Tripolis fall fordi de åpenbart frykter at USA og andre land skal komme på banen og kreve sin del av kaka, sier talsmannen Mussa Ibrahim.

Fredag var det Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogans tur til å besøke den libyske hovedstaden.

Les også: Gaddafi benekter å ha flyktet til Niger

Oljeløfter

Cameron og Sarkozy besøkte også den østlige byen Benghazi, som lenge var opprørernes hovedsete i kampen mot Gaddafi. Opprørsrådets leder Mustafa Abdel Jalil lovte å prioritere landene som har deltatt i NATOs militæroperasjon i Libya, når oljeavtaler skal inngås i framtida.

– Som et troende muslimsk folk vil vi verdsette deres innsats, sa han da fikk besøk av Cameron og Sarkozy.

Gaddafis talsmann mener løfter fra Vesten om hjelp til gjenoppbygging bare er et skalkeskjul for å sikre seg landets olje.

– De skyndte seg til Tripoli for å lage hemmelige avtaler med forræderne og for å få kontroll over olje og investeringer under påskudd av å drive gjenoppbygging.

– De snakker om gjenoppbygging av Libya for flere hundre milliarder dollar. De ødelegger for så å bygge opp igjen med libyernes penger, fortsetter Ibrahim.

Les flere nyheter

Personvernpolicy