Politiet er optimistiske
Slagsiden på MS Nordlys er nå nede på 15 grader, og politiet tror de klarer å forhindre at skipet kantrer.
Skipet har ved 19-tiden en slagside på rundt 15 grader, forteller operasjonsleder ved Sunnmøre politidistrikt Leif Arne Valderhaug til ABC Nyheter.
– Vi får pumpet ut mer vann enn det som kommer inn. Tidligere var slagsiden på 22 grader. Nå er vi på 15 grader, så vi er optimistiske, sier Valderhaug.
Største prioritet er å finne hullet hvor vannet kommer inn. Dykkere leter nå etter hullet.
– Vi jobber på spreng med å pumpe ut vannet, og nå er det veldig viktig å finne hullet. Men når det skjer, er umulig å si.
Hvis MS Nordlys blir stabilisert, vil det bli fraktet til et verft noen få kilometer fra Ålesund.
– Når vi finner hullet, vil vi forsøke å tette det for å stabilisere skipet. Når det er gjort, vil skipet bli fraktet til Fiskarstrand verft, sier Valderhaug.
En annen rift i båten på 38 ganger 8 centimeter er tettet ved hjelp av meierismør, skriver Dagbladet.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenRakk ikke å tenke
Bare fire-fem minutter etter at alarmen gikk på Nordlys torsdag morgen, var båten fylt med røyk. Hotellsjef Finn Krog Bexrud rakk å sjekke tre handikaplugarer før han måtte ut på dekk.
– Jeg var på dekk 1 da jeg så røyken komme ut fra proviantgangen. Etter tre-fire-fem minutter var båten full av røyk, og vi fant ut at vi måtte trekke oss selv ut også på grunn av fare for eget liv, sier Bexrud til NTB.
Fredag traff han og kollega båtsmann Tommy Didriksen pressen i Ålesund hvor Nordlys nå ligger med sterk slagside etter brannen torsdag.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenBexrud beskriver at han fikk sjekket de tre handikaplugarene, som var tomme for folk. Ut over det rakk han ikke å tenke så mye.
– Det var bare å komme seg ut, trekke pusten og komme ut i frisk luft. Vi kjenner jo båten, så vi vet hvor vi skal gå, sier han.
Siden klokka var rundt 9, var de aller fleste passasjerene heldigvis våkne og satt alt i frokostsalen.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Mannskapet tok ansvar på egen hånd og fikk passasjerene opp til dekk fem, fikk dem i livbåter og på sjøen, sier Bexrud.
Han er glad for gode ord både fra ledelsen og passasjerene for rolig og god opptreden blant besetningen. Samtidig er det en veldig tung tid for de ansatte, som har mistet to kolleger, og med flere fortsatt innlagt på sykehus, to alvorlig skadd.
Tre ulykker
Konsernsjef Olav Fjell sier Hurtigruten i løpet av de siste døgnene har vært igjennom tre ulykker.
– Vi har mistet to kolleger, og to er alvorlig skadd. Dernest har vi påført 207 passasjerer en betydelig belastning, de fikk endret feriedrømmen. I tillegg har vi et sterkt skadet skip som vi står i fare for å miste, noe som igjen kan føre til en stor miljøkatastrofe, sier Fjell.
Mannskapene var fredag fortsatt samlet på hotell i Ålesund, med tilbud om medisinsk og praktisk hjelp. De blir i byen noen dager fremover, ifølge Fjell.
Artikkelen fortsetter under annonsenDe første passasjerene har reist hjem, men de aller fleste har valgt å bli i byen. Mange uttrykker begeistring for Ålesund, midt oppi sjokket over det som skjedde om bord.
Artikkelen fortsetter under annonsenTopp innsats
Mange ålesundere fulgte bergingsaksjonen på kloss hold fra kaiområdet rundt skipet. To av dem var Kåre Bratteberg og Per Rolland, pensjonister som jevnlig treffes om bord i hurtigruta for å ta en kaffe når den ligger til kai i byen.
De liker ikke synet av den sterkt krengende båten, men har et håp om at bergingsmannskapene vil greie å rette den opp. Hvis ikke, stoler de på at oljevernberedskapen vil fungere som den skal.
– Vi er veldig glad for at byen har en så god beredskap, og dette er vel et godt eksempel på at den absolutt ikke må svekkes, sier Bratteberg til NTB.
Han roser alle som har vært involvert i hjelpearbeidet, blant dem Røde Kors, brannfolk og Sivilforsvaret.
– De fortjener vel alle toppkarakter, sier den tidligere bygningsbestyreren i kommunen.