Åpen for alle - alltid

Tyskland forbyr CCS

På Ketzin utenfor Berlin blir det gjennomført et lite CO2-lagringsprosjekt. Trolig blir det ikke mer. Foto: Ole K. Helgesen
På Ketzin utenfor Berlin blir det gjennomført et lite CO2-lagringsprosjekt. Trolig blir det ikke mer. Foto: Ole K. Helgesen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– CCS er trolig dødt i Tyskland, melder den norske ambassaden i Berlin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tyske Forbundsdagen har vedtatt en ny lov for regulering av fangst og lagring av CO2 (CCS) i Tyskland.

Spiker i kisten

I et brev hjem til myndighetene melder den norske ambassaden at loven sannsynligvis betyr at det ikke vil bli CCS i Tyskland.

– Forbundsdagens beslutning ble mottatt med et oppgitt skuldertrekk. Loven, som kun tillater pilot- og demonstrasjonsanlegg, anses som utilstrekkelig til å sikre et teknologisk gjennombrudd for CCS i Tyskland. Særlig den såkalte ”vetoklausulen”, som gir delstatene rett til selv å fastlegge hvilke områder som kan benyttes til lagring, regnes som spikeren i kisten, meldes det i brevet.

Vetorett

Det blir også påpekt at økonomiministeren i Schleswig-Holstein, Jost de Jager (CDU), nylig varslet fremleggelse av en lov som utelukker lagring av CO2 i delstaten i løpet av høsten.

– Også delstatene Niedersachsen og Mecklenburg-Vorpommern ser ut til å legge seg på en tilsvarende negativ linje. Dermed ser CO2-lagring ut til å være uaktuelt i størstedelen av Nord-Tyskland, der lagringspotensialet er mest løfterikt. I tillegg åpner vetoklausulen for en ytterligere dominoeffekt mot den i opinionen svært upopulære CCS-teknologien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For usikkert

Kraftprodusenten Vattenfall, som i delstaten Brandenburg er det største CCS-demonstrasjonsanlegget under planlegging i Tyskland, uttalte at selskapet ”ikke vil være i stand til å videreutvikle denne teknologien i Tyskland om loven blir stående slik den i dag ble vedtatt i Forbundsdagen”.

–Til det gir loven for liten planleggings- og investeringssikkerhet. Med mindre Forbundsrådet mot formodning skulle vedta betydelige endringer i lovutkastet til høsten, taler mye for å anse storskala CCS som dødt i Tyskland i overskuelig fremtid, slås det fast i brevet.

Les flere nyheter her