Slik reagerte vaktene

Etter at bombebilen var parkert, etterspurte vaktene kun en pakke. De reagerte ikke på pistolmannen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vaktene i regjeringskvartalet etterlyste en pakkelevering, men slo aldri alarm etter at Behring Breivik hadde fått plassert bomben utenfor regjeringsbygget.

Se også: Se alle overvåkningsbildene her

Det fremkommer i det første politavhøret som en vaktførstebetjent fra regjeringskvartalet gir til Oslo politidistrikt. Avhøret finner sted allerede på kvelden den 22. juli i år.

Vakten var på jobb i sentralen som ligger under bakkeplan i Høyblokka da den dødbringene lasten ble parkert på ettermiddagen den dagen.

Les også: Ble sett av 10 kameraer

Først rett før klokken 1530 ble han oppmerksom på at en hvit varebil, som han trodde var en Mercedes Benz, hadde parkert under taket til H-blokka.

Han oppfatter det slik at en mann i vekteruniform går ut av bilen med et ark. I følge vaktførstebetjenten hadde han så gått mot Y-blokka bort fra kameraet.

På det tidspunktet ringte vakten til resepsjonen og spurte om de hadde fått noen levering. Da de ikke hadde det, hadde vakten igjen sett på kameraet.

Da så han ikke lengre den hvite kassebilen, men i stedet deres egen vaktbil som sto i nærheten, deretter smalt det og samtlige kameraer gikk i grått.

Les også: - Liv kunne ha vært reddet

I følge politiets egen rapport om denne telefonsamtalen med vaktførstebetjenten ble det aldri slått alarm. Behring Breivik ble oppdaget for sent.

Denne politirapporten står i sterk kontrast til Departementenes Servicesenters (DSS) pressemelding i formiddag.

"DSS kan bekrefte at det av personell i Sikkerhetstjenesteavdelingen ble registrert at en ukjent varebil hadde parkert ved inngangen til H-blokken. Vaktsentralen ble rutinemessig varslet og det ble satt i gang arbeide for å identifisere føreren, via bilnummeret på kjøretøyet."

"Det er ikke grunnlag for påstander i media om at det fra sikkerhetspersonellet ikke ble grepet inn, disse opptrådte i henhold til sin instruks", skriver DSS.

Personvernpolicy