Her er bildene fra regjeringskvartalet før bombeangrepet:Ble sett av ti kameraer

Breivik kjører inn i Grubbegata.
Artikkelen fortsetter under annonsen

I nesten ti minutter fulgte videokameraene bombeterroristen i regjeringskvartalet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter kan fredag avsløre hva som skjedde i regjeringskvartalet minuttene før bomben smalt. Vi publiserer også eksklusive bilder tatt av Anders Behring Brevik i regjeringskvartalet.

Se alle overvåkningsbildene her

Bildene er hentet fra ulike overvåkningskamera i Grubbegata, minuttene før og etter at bombebilen parkeres under Høyblokka.

De viser at gjerningsmannen kjørte inn i området med sin dødelig last klokken 15.13.23

En kilde som står etterforskningen nær reagerer kraftig på vaktmannskapenes passivitet.

- Det er helt ufattelig at ingen slo alarm, sier kilden som selv har tilgang til videoene.

Les også: Slik reagerte vaktene

Bildene viser at Breivik tok seg god tid i regjeringskvartalet.

Av ukjente grunner stanser han utenfor Fiskeridepartementet i Grubbegata 1 i 1 minutt og 54 sekunder før han kjører de siste 200 metrene frem til Høyblokka.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her blir bilen med den hjemmelagde bomben parkert klokken 15:16:30.

Her setter Breivik fra seg bilen utenfor høyblokka. Nesten åtte minutter senere smeller bomben.Her setter Breivik fra seg bilen utenfor høyblokka. Nesten åtte minutter senere smeller bomben.

Klargjør bomben

Parkert utenfor inngangsdøra til Fiskeridepartementet gjør Behring Breivik trolig sine siste forberedelser til terrorangrepet.

Dette gjør han etter å ha kontrollert at det er mulig å kjøre bilen ubemerket fram til bygget hvor Statsministeren og Justisdepartementet holder til.

Les også: Hvorfor slår ingen alarm?

Deler av Grubbegata er stengt på grunn av veiarbeider, men passasjen frem til H-blokka er synlig fra det punktet hvor han stanser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av politiets teorier er at han aktiverte sin dødbringende last mens bilen sto parkert utenfor Grubbegata 1. Flere fotgjengere passerer bilen, men ingen reagerer, eller kikker inn i bilens førerhus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha stått parkert i nesten to minutter kjører Behring Breivik fram mot regjeringsbygget. Han får snudd på plassen foran H-blokka, og rygger inn under overbygget. Han bruker 26 sekunder på å parkere bilen.

For å komme inn på plassen ved H-blokka må han svinge inn gjennom en åpning i veisperringen på stedet.

Når han åpner døra til varebilen rett utenfor inngangsdøra til H-blokka, er klokken 15:16.46

Han bruker ytterligere noen sekunder inne i bilen, og går ut av den hvite leiebilen som er en VW Crafter, etter ytterligere 16 sekunder.

Han blir stående utenfor bombebilen i 7 sekunder, før han går raskt fra stedet med et håndvåpen.

Vaktmannskapene trodde Breivik var fra Midtøsten.Vaktmannskapene trodde Breivik var fra Midtøsten.

Trodde han var en vekter

Vaktmannskapene har opplyst at de så han bar på et ark og var i ført en vekteruniform. I tillegg opplyser en av sikkerhetsfolkene som var på jobb at han mener bilen var en MB kassevogn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videobildene ABC Nyheter publiserer viser noe helt annet.

Det var ingen MB kassevogn, men en VW Crafter. Det var ikke et ark, men en pistol. Og han gikk ikke med en vekteruniform.

Behring Brevik var iført svart hjelm med visir, skuddsikker vest og en mørk bukse med refleks på leggen. Han hadde en mørk genser med lange ermer og et lyst symbol på overermene, samt svarte støvler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For et utrent øye minner antrekket mer om det beredskapstroppen bruker.

Totalt blir Behring Brevik observert av 10 kameraer i regjeringskvartalet, fra han kjører inn Grubbegata, til han forsvinner til fots mot Hammersborg torg.

Etter at han forlater bilen, blir han fulgt av åtte av disse kameraene. Kamerabildene viser at gjerningsmannen kaster flere blikk tilbake over venstre skulder mot varebilen som får stå urørt i nesten 8 minutter før bomba smeller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

19.09.2014: Ville feste i 22. juli-ruinene

Leter etter araber

På vei opp Grubbegata passerer Behring Breivik utenfor hovedkontoret til Oslo Brann og Redningsetat (OBRE). Her blir han sett av en tjenestemann som reagerer på at mannen går i Oslo sentrum med våpen i hånd.

Etter dette går han til høyre ned på Hammersborg torg. Nå er klokken 15:18.16.

Les også: - Liv kunne ha vært reddet

Her står etter all sannsynlighet den bilen han bruker ut til Utøya hvor han massakrerer 69 personer og skader mange flere.

På vei bort fra Hammersborg torg blir han observert av et vitne som reagerer på mannen, og at han kjører bort Møllergata i feil kjøreretning. Han ringer og melder fra til politiet om sin observasjon om lag klokken 15:40, melder NRK.

Det er bare 16 minutter etter at bomben har gått av. Det skjer klokken 15:24:18.

Etter at bomben gikk av varsler vaktmannskapene Oslo politidistrikt.

Vaktenes første beskrivelse av Behring Breivik, er at han var lys i huden, men mørkere enn nordmenn flest. Vaktenes umiddelbare tanke var at det var en mann fra Midt-Østen.