Bare én kvinne valgt inn i kommunestyret i Hægebostad:

Ordførerkandidat skammer seg over kvinnemangel

Ordførerkandidat Ånen Werdal (H) medgir at han skammer seg over mangelen på kvinner. Britt Tove Stokke er den eneste kvinnen som er valgt inn i kommunestyret. Foto: Høyre
Ordførerkandidat Ånen Werdal (H) medgir at han skammer seg over mangelen på kvinner. Britt Tove Stokke er den eneste kvinnen som er valgt inn i kommunestyret. Foto: Høyre

- Det er ganske flaut, medgir Ånen Werdal (H). Representant for Arbeiderpartiet i Sokndal, Therese Anita Holmen, mener det er et demokratisk problem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er litt sjokkerende,sier Therese Anita Holmen.

Hun er én av tre kvinner - blant 21 menn - som er valgt inn i kommunestyret i Sokndal i Rogaland. Hun mener andelen kvinner i sitt styre er et stort demokratisk problem.

- Dette gjenspeiler ikke befolkningen i det hele tatt, og det er ikke bra for demokratiet, slår hun fast.

I kommunen Hægebostad i Vest-Agder er Britt Tove Stokke fra Høyre enda mer ensom - hun er den eneste kvinnen som er valgt inn i kommunestyret.

- Det er egentlig litt pinlig, innrømmer Stokke til ABC Nyheter.

- Men jeg synes det er helt greit å sitte som eneste kvinne, og det kommer til å gå fint. Jeg har god støtte i de andre, understreker hun.

- Hva tror du er grunnen til at du er den eneste kvinnen som er valgt inn i styret?

- Det vet jeg ikke, men det er velgerne sitt valg, sier Stokke.

Hun legger til at hun vil jobbe for en likere fordeling framover.

Ordførerkandidat Ånen Werdal fra samme parti medgir at han skammer seg over at det bare sitter en kvinne i styret.

- Det er ganske flaut, sier han til ABC Nyheter.

Werdal blir etter alt å dømme ordfører i kommunen, og lover at han vil gjøre noe med skjevheten.

- Jeg satt i et likestillingsutvalg forrige periode, og jeg ønsker å ta med meg erfaringene herfra og forbedre dette, forteller han.

Hanne Marthe Narud, en av Norges fremste valgforskere, har tidligere uttalt til tv2.no at politikken tjener på en god balanse mellom kjønnene, fordi menn og kvinner prioriterer ulikt.

- For å gjøre lokalpolitikken mer attraktiv for kvinner, bør partiene tenke på når de legger møtene i kommunestyrene. Mange kvinner mener det er problematisk å være trippelarbeidende der kommunale verv kommer i tillegg til jobb og forpliktelser i hjemmet, sier hun.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy