Hurtigruten tar inn vann:

Nærmer seg krise for MS Nordlys

Man frykter nå at båten skal kantre. (Foto: Scanpix)

Arbeidet med å sikre hurtigruteskipet Nordlys fortsatte med full styrke natt til fredag. Både politiet og ledelsen i Hurtigruten betegner situasjonen som kritisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brannsjefen i Ålesund, Geir Thorsen, bekrefter at skipet krenget 16 grader torsdag kveld. Ved 20 grader blir situasjonen veldig kritisk, ifølge brannsjefen.

Alle bergingsmannskaper ble evakuert ved 20-tiden da faren ble vurdert som overhengende for at skipet skulle gå rundt. I tillegg er tre redningsarbeidere sendt til sykehus.

De tre redningsarbeiderne skal ha mindre skader, og var innleid fra et firma for å bistå med pumping av vannet om bord.

– Disse to har hatt manglende verneutstyr og blitt omtåket av branngasser og måtte hjelpes ut, sier operasjonsleder Trygve Ødegård i Sunnmøre politidistrikt til Sunnmørsposten.

Skar hull

Ved 23.30-tiden var bergingsmannskaper i ferd med å skjære et hull i siden på skroget, den siden som vender opp og inn mot kaia.

– Her vil vi forsøke å få inn nye lenser. Problemet med dem vi har, er at de går tette. Gjenstander setter seg fast, og siden det ikke er folk om bord, får vi ikke fjernet dem, sier politimester Jon Steven Hasseldal i Sunnmøre politidistrikt.

Han vil ikke spekulere på hvor mye båten tåler å krenge før den kantrer. Men han er tydelig på at det vil merkes godt i nabolaget dersom det skjer.

– Da vil et større område enn i dag bli evakuert, og båter som er i nærheten, vil nok få problemer, sier han.

Politiet har allerede fått fjernet båter som lå risikabelt nær.

Hurtigruteskipet tok torsdag kveld inn mer vann enn det som ble pumpet ut. Tidligere på dagen torsdag fikk dykkere tettet et hull i skroget med presenning, men denne skal ha røket og skipet tar derfor på nytt inn vann.

Ny vanninntrenging

Situasjonen rundt MS Nordlys var lenge under kontroll, men klokken like før klokken 19.30 kom det igjen vann inn i skipet. Nå frykter både brannvesenet og politiet i Ålesund at det kan kantre.

Det ble beordret full evakuering av alle hjelpemannskaper etter at det oppsto en ny vanninntrengning i skipet, opplyser politiet ved 20.30-tiden torsdag kveld.

- Det har oppstått en vanninntrengning i skipet på nytt. Det er uvisst hva som har skjedd, men det medførte full evakuering av redningsmannskapet, sier operasjonsleder i Sunnmøre politidistrikt, Trygve Ødegård, til VG Nett.

- Det er litt kritisk for øyeblikket med tanke på om man klarer å holde skipet stabilt eller ikke, mener Ødegård.

- Kan kantre

Også brannsjef Geir Thorsen frykter det verste.

- Vi frykter at vi ikke klarer å stabilisere skipet og at det kan kantre, sier han til avisen.

Brannvesenet forsøkte tidligere å lokalisere hvor MS Nordlys tar inn vann.

- Brannvesenet rapporterer at de har tilført mye vann for å stoppe brannen. Men nå har de funnet sjøvann inne i båten, sa kaptein på redningsskøyta RS «Emmy Dyvi», Tom Kausanrød, til VG Nett.

En dykker fra redningsskøyta ble sendet inn for å se hvor skipet tok inn sjøvannet.

- Nå har vi fått mobilisert så mye pumpekapasitet, og får vi nå raskt lokalisert hvor vannet kommer inn, så skal vi klare å få stoppet det. I tillegg er det avstengte sektorer i skipet, som hindrer vannet i å trenge gjennom, opplyste Kausanrød.

Redningsskøyta får assistanse fra sjøforsvarets fregatt KNM Helge Ingstad, som har ankommet Ålesund for å søke etter skader på skroget og bistå i redningsarbeidet.

- Mer konkret bistår vi med ti røykdykkere, og tre skipsdykkere. Disse tre søker etter eventuelle feil ved skroget på skipet, sier informasjonssjef Per Rostad i Sjøforsvaret til VG Nett.

To bekreftet omkommet

Politiet bekrefter at to personer er omkommet etter brannen på hurtigruteskipet i Ålesund. To personer er fortsatt savnet.

Les også: To Hurtigruten-ansatte omkom

– Det er innmari tungt å få beskjeden om at vi har mistet to kolleger. Det å få en skadd, er én for mye. Det å miste en kollega er fryktelig tungt. Det setter sitt preg på hele organisasjonen. Vi er ikke en større bedrift enn at alle kjenner alle, sier administrerende direktør Olav Fjell til NTB.

Les også: - Fryktelig tungt

En av de omkomne skal ha blitt funnet i skipets motorrom, mens den andre ble funnet et annet sted på skipet.

I tillegg meldes det at 12 personer er sendt til sykehus. To vskal være kritisk skadd.

Brann i maskinrommet

Brannen skal ha startet i maskinrommet. Det ble umiddelbart sendt redningsskøyte og to redningshelikopter fra henholdsvis Florø og Ørland.

Stein Solberg, redningsinspektør ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge, skildrer situasjonen som alvorlig.

Det er en alvorlig situasjon. Vi har brann i maskinen, der er skadde og der er ikke fremdrift på hurtigruta, sa Solberg til til NRK.no i 10-tiden.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden