Åpen for alle - alltid

Lagmannsretten ga politiet medhold:Fengslingsmøtet blir likevel lukket

Forsvarer Geir Lippestad før kontaktmøtet i Oslo tinghus 18. august i år der bl.a. politiet, statsadvokatene, representanter fra bistandsadvokatene og folk fra tinghusets administrasjon diskuterte organiseringen av rettssaken mot den terrorsiktede Anders Behring Breivik. Foto: Fredrik Varfjell (Scanpix)
Forsvarer Geir Lippestad før kontaktmøtet i Oslo tinghus 18. august i år der bl.a. politiet, statsadvokatene, representanter fra bistandsadvokatene og folk fra tinghusets administrasjon diskuterte organiseringen av rettssaken mot den terrorsiktede Anders Behring Breivik. Foto: Fredrik Varfjell (Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

63 redaksjoner hadde søkt om akkreditering til mandagens fengslingsmøte av terrorsiktede Anders Behring Breivik, men politiet fikk medhold i sin anke mot at rettsmøtet skulle være åpent for pressen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I alt hadde 30 norske og 33 internasjonale redaksjoner og nyhetsbyråer søkt om akkreditering for i alt 130 medarbeidere til mandagens fengslingsmøte, som Oslo tingrett i forrige uke bestemte seg for skulle gå for åpne dører.

Les også: Breivik fremstilles for åpne dører

Politiet anket avgjørelsen, og fikk torsdag ettermiddag medhold hos Borgarting lagmannsrett. Dermed blir det ikke åpent fengslingsmøte likevel.

NRK alene ba om tilgang for 13 redaksjonsmedarbeidere, mens andre store mediehus, som TV2, VG og Aftenposten, hadde søkt om adgang for 6 til 13 medarbeidere hver, melder Journalisten.no.

Les også: Breivik sier han gruer seg til å møte pressen

Uansett om fengslingsmøtet hadde blitt åpnet for pressen ville de likevel ikke ha fått adgang til å referere eller fotografere fra selve fengslingsmøtet. Fotografer ville likevel fått anledning til å ta bilder av terrorsiktede, dersom han ville ha gitt sitt samtykke, når han fraktes til og fra fengslingsmøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Før lagmannsretten ga politiet medhold om å holde møtet lukket sa den siktedes advokat Geir Lippestad til Journalisten at han først fredag ville diskutere med klienten sin om han vil tillate fotografering til og fra rettsforhandlingene.

– Men han hadde ikke noe mot at det ble fotografert sist gang, sier Lippestad.

Les også: Åpne dører viktigst for terrorsiktede

Verken fornærmede eller etterlatte får heller ikke adgang til fengslingsmøtet. Inntil avgjørelsen ble tatt i lagmannsretten kunne pårørende kreve å få være til stede under fengslingsmøtet dersom de ønsket det.

– Vi venter ikke at mange vil melde interesse, men vi må ta høyde for det, opplyste informasjonssjef Irene Ramm ved Oslo tingrett til Journalisten.no før det ble bestemt at fengslingsmøtet blir lukket.

Fengslingsmøtet starter klokken 13.00 mandag 19. september. Etter at møtet er over vil dommeren lese opp kjennelsen til presse og andre tilhørere. Pressen vil få tilgang til å filme opplesningen, melder Oslo tinghus.

Les også: Terrorsiktet ville brenne skolestua på Utøya

Les flere nyheter her