Politiet mistenker eksplosjon i maskinrommet:

To Hurtigruten-ansatte omkom

Politiet bekrefter at to personer er omkommet etter brannen på hurtigruteskipet i Ålesund. To personer er også alvorlig skadd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om MS Nordlys
  • Byggeår: 1994
  • Byggested: Strahlsund, Tyskland
  • Passasjererkapasitet: 691
  • Køyer: 475
  • Bilplasser: 45
  • Bruttotonnasje: 11204
  • Lengde: 121,8
  • Bredde: 19,2
  • Fart: 15

Alle som var om bord i hurtigruteskipet Nordlys da det begynte å brenne om bord torsdag, er gjort rede for, bekrefter politiet overfor NTB.

Det brøt ut brann om bord i Nordlys like før ankomst Ålesund torsdag morgen. To ansatte i Hurtigruten omkom i brannen.

Politiet mistenker nå at det hele skyldes en eksplosjon.

- Vår hovedmistanke er at det har skjedd en eksplosjon i maskinrommet, sier fungerende politimester Yngve Skovly ved Sunnmøre politidistrikt.

Maskinrommet skal være fullstendig utbrent etter eksplosjonen, sier politiet torsdag ettermiddag.

En av de omkomne skal ha blitt funnet i skipets motorrom, mens den andre ble funnet et annet sted på skipet.

Redningsmannskaper på stedet forsøkte først livreddende førstehjelp på de to, men livene sto ikke til å redde. De to som er funnet omkommet om bord i Nordlys, er ansatt i Hurtigruten, opplyser selskapets administrerende direktør Olav Fjell til NTB.

Les også: - Fryktelig tungt

Tolv til sykehus

I tillegg er det meldt om 16 skadde, hvorav to ifølge Ålesund sjukehus er hardt skadd.

Kommunikasjonssjef Arnt Sommerlund i helseforetaket sier at noen av pasientene har brannskader, mens andre har røykskader.

– Noen er lettere skadd og vil bli brakt til legevakt, mens andre har fått mer alvorlige skader og skal til akuttmottaket. Hvor mange dette gjelder, vet vi foreløpig ikke, sier Sommerlund til NTB.

Les også: - En vegg av røyk

Både røyken og brannen var i ferd med å avta, omkring tre timer etter at brannen ble meldt torsdag formiddag.

- Situasjonen er fortsatt krevende i og med at brannen ikke er slukket, sa kommunikasjonssjef Ragnar Norum i Hurtigruten til ABC Nyheter.

Ålesund sykehus slo katastrofealarm og kalte inn alt tilgjengelig personell på nøkkelavdelinger.

262 om bord

Politiet fikk melding om brannen klokka 9.20 via Hovedredningssentralen.

Brannen startet da skipet var til havs, men rundt klokken 10 var MS Nordlys slept til Skansekaia av redningsskøyta «Emmy Dyvi».

Passasjerene ble evakuert fra livbåter på utsiden av skipet. Ifølge politiet var det 262 personer om bord i Nordlys da brannen startet, 207 av dem passasjerer.

Se video av brannen her

– Helikoptrene er fløyet til Ålesund og står nå i beredskap. I tillegg er et brannhelikopter på vei fra Bergen. 235 personer er evakuert, de fleste av dem passasjerer. Noe av mannskapet er igjen for å hjelpe til med slukningsarbeidet, opplyser Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

Foto: Olav Helge Matvik http://twitpic.com/6l45lw.Foto: Olav Helge Matvik http://twitpic.com/6l45lw.

Har du bilder eller informasjon om brannen? Kontakt ABC Nyheter.

De evakuerte har gått i land på ei flytebrygge ved Skateflua, og deretter til fots i samlet flokk til Parken hotell.

Spesialenheten fra Bergen brannvesen rykket ut for å bistå.

Pårørende kan ringe følgende telefonnumre: 70 11 88 83, 70 11 89 24 og 70 11 89 25. I tillegg er det opprettet et eget nummer for ansatte i Hurtigruten: 47 83 67 00.

Svart røyk

Tykk, svart røyk fra skipet drev inn over kaiområdet, og brannalarmen kunne høres på land. Røykutviklingen var så sterk at hele Ålesund sentrum ble røyklagt, rapporterte NRK Møre og Romsdal. Politiet ba folk om å skru av ventilasjonsanlegg og lukke vinduer.

Ifølge politiet er det ingen farlig røyk etter brannen, og det er derfor trygt å oppholde seg utendørs i Ålesund. Men dersom man skulle oppleve plager på grunn av røyken, oppfordrer politiet folk til å skru av ventilasjonsanlegg, lukke vinduer og oppholde seg innendørs.

Deler av sentrum i Ålesund ble avsperret på grunn av røykutvikling. Ifølge øyenvitner som smp.no har snakket med, ble Radisson SAS-hotellet evakuert like før klokken 10.30.

Hurtigruteskipet Nordlys brenner like utenfor Ålesund torsdag morgen. To skadde føres inn i ambulanse. Foto: Olav Helge Matvik / Kystverket / ScanpixHurtigruteskipet Nordlys brenner like utenfor Ålesund torsdag morgen. To skadde føres inn i ambulanse. Foto: Olav Helge Matvik / Kystverket / Scanpix

- Alvorlig situasjon

Brannen skal ha startet i maskinrommet. Det ble umiddelbart sendt redningsskøyte og to redningshelikopter fra henholdsvis Florø og Ørland.

MS Nordlys var på vei til kai i Ålesund da brannen startet. 207 av personene om bord var passasjerer, resten mannskap.

Politiet melder at 106 passasjerer ble evakuert med første livbåt, 101 ble evakuert i andre runde.


Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden