Disse vant de største byene

Fortsatt borgerlig flertall i Oslo og Bergen, Ap beholder Trondheim og gjør et godt valg i Stavanger. Frp faller i samtlige av landets fire største byer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre gjorde et brakvalg i Oslo og ble største parti. Selv om Fremskrittspartiet går tilbake, blir det fortsatt borgerlig styre i hovedstaden.


Da 99,9 prosent av stemmene var talt opp, hadde Høyre fått 36,1 prosent av stemmene. Det er en framgang på 10,8 prosentpoeng og sikrer partiet 22 plasser i bystyret, seks flere enn i den foregående perioden.

Frp mister derimot 5 mandater og sitter igjen med fire plasser. 7,2 prosent stemte på partiet, som innebærer en tilnærmet halvering av oppslutningen.

Selv om Venstre faller 0,7 prosentpoeng, er de nå større enn Frp og får en oppslutning på 8 prosent. De beholder dermed sine 5 bystyreseter.

Kristelig Folkeparti mister ett av sine to mandater og 0,6 prosentpoeng av stemmene. Partiet ender på 2,5 prosent.

Det eneste partiet i bystyret med mindre oppslutning er nykommerne i Miljøpartiet De Grønne. 2,3 prosent var nok til å sikre én plass. Det er like mye som Rødt måtte avgi, og partiet sitter igjen med to mandater for sine 3,6 prosent av stemmene.

Arbeiderpartiet er suverent størst i den røde fløyen, og går fram 3,4 prosentpoeng til 33,2 prosent. Det betyr 20 mandater, 2 flere enn de fikk ved valget for fire år siden. SV mister derimot to av sine seks plasser i bystyret, og faller 4,3 prosentpoeng til 6,2 prosent.

Se også: - Glemte at de hadde stemt Frp

Blått i Bergen

Høyres Monica Mæland fortsetter etter alt å dømme som byrådsleder i Bergen. Men tilbakegang for Frp kan gi endringer i byregjeringen.

Høyre får 35,4 prosent av stemmene, en framgang på over 8 prosentpoeng. Det gjør Høyre til den suverent største partigruppen i bystyret.

Arbeiderpartiet har en framgang på 5 prosentpoeng, og får oppslutning fra 28,9 prosent av stemmene. Men de er langt unna å rokke ved det borgerlige flertallet.

Samtidig går Fremskrittspartiet drastisk tilbake. Frp får 10,5 prosent av stemmene, en tilbakegang på 10 prosentpoeng. Dermed blir Frps bystyregruppe halvert, fra 14 til 7 representanter. Høyre vinner nesten like mange plasser som Frp taper, og får en gruppe på 24 representanter.

Høyre, Frp og KrF har styrt Bergen de siste fire årene. Framgangen for Høyre og tilbakegangen for Frp kan gi endringer i maktfordelingen mellom de tre partiene.

Les også: Datafeil forsinker stemmeopptellingen

Rødgrønt i Trondheim

Rita Ottervik (Ap) kan ta fatt på sin tredje periode som ordfører i det rødgrønne utstillingsvinduet Trondheim. Nå åpnes det for å få også KrF med i koalisjonen.

Trondheim har de siste åtte årene blitt styrt av en rødgrønn koalisjon av Ap, SV, Sp og De Grønne. Koalisjonen får 34 av 67 representanter i bystyret.

Ap er suverent størst med 39,6 prosent av stemmene. SV får 5,8 prosent av stemmene, og 4 representanter. Sp faller til en representant, mens De Grønne blir liggende på to.

I tillegg kommer to plasser til Rødt, som ikke med i den rødgrønne koalisjonen.

Høyre har gjort et meget godt valg med 27,3 prosent oppslutning, en framgang på 12,3 prosentpoeng siden forrige kommunevalg. Frp går like klart tilbake med 8,9 prosent av stemmene, mot nesten 15 prosent i 2007.

Høyre, Fremskrittspartiet, KrF og Pensjonistpartiet får til sammen 27 av 67 representanter i bystyret.

KrF-leder i Trondheim Geirmund Lykke åpnet allerede valgnatta for samtaler med sikte på å bli med i den regjerende koalisjonen i Trondheim. Ap-leder Rune Olsø var slett ikke negativ til slike samtaler.

– Vi ønsker oss en bredest mulig konstellasjon, sa Olsø til NRK.

Se også: Erna om brakvalget

Ap-seier i Stavanger

Arbeiderpartiet gjorde ett av sine beste valg i Stavanger. Men Høyre holder stand og får mest sannsynlig ordføreren.

Da 99,9 prosent av stemmene i Stavanger var telt opp, kom også den endelige bekreftelsen på at Arbeiderpartiet må utropes til den suverene valgvinneren i Siddis-byen. Partiet kaprer fem representanter og får 20 av 47 representanter i bystyret.

Det gjør Høyre og Arbeiderpartiet nesten jevnstore i Stavanger, som i denne valgperioden har hatt en spesiell samarbeidskonstellasjon med Høyre, KrF, Sp og Venstre der Ap har vært med i et budsjetteknisk samarbeid.

Valgresultatet skjerper Arbeiderpartiets appetitt på ordførervervet i Stavanger.

Selv om Høyre «bare» holder stand i Stavanger, er oppslutningen fra 34,3 prosent av velgerne ett av de beste noen gang.

Den mest sannsynlige ordføreren Christine Sagen var avmålt og avventende da hun tidligere på valgkvelden sa at «Dette ser bra ut», men ikke ville innkassere ordførerkjedet.

Her er resultatene:

Les flere nyheter