PST sendte dansk tegner hjem

Den kjente avistegneren Kurt Westergaard (76) har fått hjerteproblemer og kan ikke delta på presentasjonen av en ny barnebok i Oslo. Foto: Scanpix.
Den kjente avistegneren Kurt Westergaard (76) har fått hjerteproblemer og kan ikke delta på presentasjonen av en ny barnebok i Oslo. Foto: Scanpix.

Politiets sikkerhetstjeneste fryktet trolig et attentat mot den danske avistegneren Kurt Westergaard og ba ham mandag kveld reise tilbake til Danmark. Westergaard selv har opplyst at alvorlige hjerteproblemer var årsaken til hjemreisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Av hensyn til sikkerheten kan vi ikke bekrefte eller avkrefte hva som er årsaken til at han har reist hjem, men Westergaard lever med konstante drapstrusler, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til NTB.

Overfor NRK bekrefter Westergaard at PST og det danske PET tok avgjørelsen.

– Ja, det var noe den norske etterretningstjenesten og danske PET besluttet, sier Westergaard.

Westergaard selv understreker at forklaringen om hjerteflimmer er offisiell. – Det er en offisiell forklaring, og det er at jeg fikk hjerteflimmer, sier han.

Westergaard forteller at han ikke føler seg dårlig nå. – Nei, jeg føler meg ikke dårlig, ikke nå mer.

Fikk telefon

Sammen med visesangeren og forfatteren Geirr Lystrup skulle mannen bak den mest kontroversielle av de danske Muhammed-tegningene presentere boka og CD-en «Fortell fra Spania, Tobben!» på Litteraturhuset i Oslo tirsdag formiddag.

Westergaard har illustrert boka til den norske artisten.

Lystrup forteller til NTB at han fikk en telefon fra Westergaard sent mandag kveld. Westergaard var da allerede «på vei» ut av landet.

– Han fortalte at han hadde fått hjerteproblemer. Dette kom som lyn fra klar himmel for meg. Det er et sjokk, og jeg er selvfølgelig redd for at det skal skje noe med ham, sier Lystrup.

Ironisk

– Jeg har ikke tro på at vi berører noe i boka som kan oppfattes som blasfemisk. Vi kan oppfatte trekk i boka som ironiske mot religiøse sjefer i miljøene rundt omkring, sa Lystrup på presentasjonen i Oslo.

– Det slår like mye i retning av munkevesenet og munkene som det slår inn mot mullaene. Så der balanserer jeg godt, synes jeg.

– Hvis det norske kristensamfunnet kan tåle en sånn bok, skal vi også kreve at det muslimske miljøet «tar skikken der dem kjæm», som dem sier i Gudbrandsdalen, tilføyer han.

Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, sier at verken rådet eller han har noen mening om boka så langt. – Jeg må først få lest den, sier han.

Alvoret

Lystrup fortalte at han kanskje først forsto alvoret i Westergaards situasjon da han besøkte ham i Danmark for å hente illustrasjonene til boka.

– Jeg ble nærmest detektorert inn, skannet inn, sa Lystrup om møtet.

– Jeg skjønte at dette kanskje kunne virke litt truende på meg også. Men jeg har tenkt meg nøye om og tenkt at dette skal jeg ikke tenke mer på. Jeg har tenkt å fortsette å være en fri mann, og jeg har tenkt å fortsette å tenke lojalt og solidarisk om Kurt Westergaards person og skjebne. Ingen skal få tvinge oss kulturarbeidere i Norden til å snu ryggen til en kollega fordi han er blitt utsatt for terror og anslag.

– Jeg kommer fortsatt til å ha kontakt med Westergaard. Det er viktig at kulturarbeidere i Norden ikke snur ryggen til og glemmer Westergaard, som lever døgnet rundt i et slags fengsel, tett omkranset av sikkerhetsvakter, sier Lystrup.

Hjerteflimmer

Lystrup kjenner ikke til om det er framsatt trusler mot den danske illustratøren.

– Jeg vet ikke om det er kommet noen trusler, men kan ikke spekulere på det. Dette er leit for ham. Han hadde gledet seg til å komme, han var glad for boka som jeg synes han har illustrert helt fantastisk, sier Geirr Lystrup.

Han forteller at det har vært et stort hemmelighetskremmeri og sikkerhetsoppbud rundt Westergaards besøk i Norge.

Sikkerhetsopplegget rundt Westergaards besøk kan ha sprukket.

Lørdag sto tirsdagens bokpresentasjon som annonse i VG, til tross for at mediene var bedt om ikke å forhåndsomtale begivenheten.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden