- Søkte trygghet etter terroren

Post doktor Rune Karlsen ved Institutt for statsvitenskap, Universitetet i Oslohar valg og valgkamp som spesialområde. Foto: UiO.
Post doktor Rune Karlsen ved Institutt for statsvitenskap, Universitetet i Oslohar valg og valgkamp som spesialområde. Foto: UiO.

Valgforsker trekker frem terrorangrepene 22. juli som en del av bakgrunnen for valgresultatet mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er enda tidlig, men det virker som om tendensene vi har sett på meningsmålingene slår til, sier valgforsker ved UiO, Rune Karlsen, til ABC Nyheter.

- Ap ligger an til å gjøre et litt bedre valg enn forrige gang, Høyre gjør et veldig bra valg, mens Frp og SV gjør veldig dårlige valg.

Første prognose fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viste at Høyre trolig vil gjøre et brakvalg med 25,3 prosents oppslutning. Arbeiderpartiet kan ende på 33,0 prosent, en framgang på 2,2 prosentpoeng på fire år.

Les også: - Høyre valgets vinner

Utøya

- I enkelte kommuner vil vi nok fortsatt kunne oppleve overraskelser, men tendensen i landet som helhet er som forventet, sier Karlsen.

Han trekker frem terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22. juli som noe av bakgrunnen for resultatene.

- En forståelse av Høyres og Aps gode valg er at velgere søker mot de trygge, store partiene i kjølvannet av en hendelse som 22. juli, sier Karlsen.

- Samtidig virker det egentlig som Høyres fremgang kan skyldes at opposisjonspartier ofte gjør det godt i lokalvalg, og at regjeringspartiene sliter, sier han.

Partnere sliter

Og at de andre regjeringspartiene sliter er sikkert, skal man tro SSBs prognoser.

Regjeringspartner Senterpartiet ender på 6,8 prosent på prognosene, en tilbakegang på 1,1 prosentpoeng fra forrige fylkestingsvalg. SV får 4,9 prosent oppslutning på prognosene, en tilbakegang på 1,6 prosentpoeng fra valget i 2007.

Les også: Kristin Halvorsen trekker seg som SV-leder

Les også: Åpner for å diskutere regjeringsspørsmålet

Stor var skuffelsen også i landets tredje største parti. Prognosene fra SSB klokken 21.35 viste at Frp kan få en oppslutning på 12,1 prosent. Det er en tilbakegang på 6,5 prosentpoeng fra fylkestingsvalget i 2007.

- Frp hadde en nedadgående tendens allerede før 22. juli, men det har generelt vært en vanskelig valgkamp for partiet. Å diskutere deres kjernesaker, som innvandringsspørsmålet, har det ikke vært klima for, sier Karlsen.

- Frp og Høyre utveksler også en del velgere, og det er lett for mange av disse å falle ned på Høyre i steden for Frp.

Les også: - Vi forguder Siv

2013

Han ønsker ikke å spekulere i hva mandagens resultater vil innebære for neste Stortingsvalg.

- Lokalvalg er lokalvalg, og det er for tidlig å si noe om tendensene frem mot 2013, sier Karlsen.

- Det later til at Oslovalget kan bli mer spennende enn det så ut til før i kveld, men det vil vi se i løpet av få timer, sier Karlsen til ABC Nyheter klokken 22.

Klokken 22.10 tikket det inn en hastemelding fra NTB der det heter at SSBs prognose for hovedstaden viser at de borgerlige partiene vil beholde makten i Oslo etter valget mandag.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden