- En meningsfull valgkamp

Åmund Aukrust, nestleder i AUF, er godt fornøyd med de første valgdagsmålingene for moderpartiet. Foto: Målfrid Bordvik
Åmund Aukrust, nestleder i AUF, er godt fornøyd med de første valgdagsmålingene for moderpartiet. Foto: Målfrid Bordvik

22. juli trodde ikke AUF-erne at det ble noen valgkamp i det hele tatt. Nå utropes de til valgets vinnere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap er største parti i TV2s prognose med en oppslutning på 32,2 prosent, opp 2,6 prosentpoeng fra forrige kommunevalg.

- Det er gode målinger, Ap går kraftig opp. Det er veldig hyggelig, men så gjenstår det å se hvordan flertallet dannes ute i kommunene, sier nestleder i AUF, Åsmund Aukrust, til ABC Nyheter.

Rita Ottervik (Ap) kan trolig ta fatt på sin tredje periode som ordfører i det rødgrønne utstillingsvinduet Trondheim, skriver NTB. Trondheim har de siste åtte årene blitt styrt av en rødgrønn koalisjon av Ap, SV, Sp og De Grønne. Basert på forhåndsstemmene, lå koalisjonen an til å få 33 av 67 representanter i bystyret.

Arbeiderpartiet er fortsatt suverent største parti i Sør-Trøndelag. Ifølge prognosen blir partiet dobbelt så stort som nummer to, selv om Høyre går kraftig fram.

Les også: Her er resultatene

Tett i Oslo

På de første prognosene er det ett mandat som skiller mellom de rødgrønne og borgerlige i Oslo.

Arbeiderpartiets listetopp i Oslo, Libe Rieber-Mohn, tror venstresiden fortsatt har en mulighet til å vinne Oslo selv om prognosene gir de borgerlige en knepen seier.

– Vi håper likevel at det holder. Det er tidlig på kvelden, men jeg har et veldig klart håp, sier Libe Rieber-Mohn som er byrådslederkandidat for Arbeiderpartiet i Oslo.

– Jeg håper det blir rødt for Oslos framtids skyld.

Hun sier det har vært veldig interessant å se hvordan innvandrerne har sluttet opp om valget i Arbeiderpartiets valgkamp.

– Vi skal farge byen rød innen jul, sier hun.

- Nå er det bare å vente

- Det tar lang tid før vi vet om vi har klart å vinne Oslo tilbake, sier Aukrust, som er forberedt på en lang natt på valgvaken.

- Vi har gjort det vi kan. Nå er det bare å vente.

Tidligere på kvelden rettet Jens Stoltenberg en stor takk til AUF-erne for deres innsats under valgkampen. Det samme gjorde partisekretær Raymond Johansen og Aps byrådslederkandidat Libe Rieber-Mohn.

- Dere er valgets vinnere uansett resultat, sa Raymond Johansen.

- Det er veldig hyggelig med rosende ord fra statsministeren. AUF har gjort en fenomenal innsats. Den natta da alt skjedde tror jeg vi alle tenkte at «det blir ingen valgkamp». Men vi har aldri hatt flere aktivister. Jeg er imponert over at man har klart å komme seg på beina og kjempe for Ap.

- Meningsfullt

Under valgkampens første uke ga AUF-nestlederen uttrykk for at det var en utfordring å drive valgkamp. Nå oppsummerer han valgkampen som en fin tid.

Les også: - Dette blir ungdommens valg

- Det har vært veldig fint å være ute blant folk og møte mange velgere og mennesker. Det har vært meningsfullt å bruke tiden sin på å få unge folk til å bruke stemmeretten sin. I tillegg har det vært flott å være sammen med alle AUF-erne og partifolka.

Svært mange AUF-ere har møtt opp på Aps valgvake i Oslo i kveld, og mange er her for første gang.