Slaget om Oslo

Leder for Oslo Ap, Jan Bøhler, Har mobilisert sterkt den siste tiden for å kapre velgere, blant annet ved å gå fra dør til dør i hovedstaden. (Foto: Scanpix).
Leder for Oslo Ap, Jan Bøhler, Har mobilisert sterkt den siste tiden for å kapre velgere, blant annet ved å gå fra dør til dør i hovedstaden. (Foto: Scanpix).

Aps stortstilte jakt på velgere på østkanten i valginnspurten kan velte Høyres makt i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det tror både professor Frank Aarebrot og leder i Oslo Arbeideparti, Jan Bøhler.

- Hvis valgdeltakelsen går opp i Oslo øst, fra rundt 50 prosent til oppunder 60 prosent, så vil det kunne forandre bildet i Oslo. Det vil tjene demokratiet ved at flere av de som har sittet hjemme, nå deltar, sier leder for Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, til ABC Nyheter på valgkvelden.

Også valgforsker Frank Aarebrot mener Aps mobilisering på østkanten har gjort oslovalget mer spennende enn det så ut til på forhånd.

- Dersom Arbeiderpartiet lykkes med et mobiliseringsvalg på østkanten vil de kunne hente stemmer fra hjemmesitterne, mens Høyre ikke har like mye å gå på i vest. Der er det allerede stor valgdeltakelse og få reserver å gå på, sier Aarebrot.

Les også: Duket for valgthriller

120.000 dører

Ved tidligere valg har valgdeltakelsen i Oslo øst ligget ned mot 50 prosent, mens 70 prosent av innbyggerne i Oslo vest, hvor Høyre står sterkt, har funnet veien til valgurnene.

Oslo Arbeiderparti har hatt en bevisst strategi for å mobilisere grasrota i de østlige bydelene.

- Vi har gått på 120.000 husbesøk, og har konsentrert oss områder hvor det er lav valgdeltakelse og hvor Ap står sterkt, sier Bøhler.

Aps utsendte har blant annet ringt på dører i Groruddalen, Gamlebyen, Sagene og Grunerløkka.

- Hvordan har dere blitt tatt i mot?

- Veldig positivt. Vi har snakket om egen politikk, uten å stille andre partier i dårlig lys. Jeg håper og tror at velgerne setter pris på den verdigheten. Budskapet vårt er en samlet by hvor vi skal bekjempe forskjellene mellom øst og vest, som har blitt stadig større de siste årene, sier partilederen.

Les også: Dødt løp i mange kommuner

- Krysser fingrene

Han innrømmer at han er svært spent på valgkvelden. Klokken 20, da dørene ble åpnet for Aps valgvake i Folkets Hus på Youngstorget i Oslo, var verken han eller andre sentrale politikere på plass.

- Vi har jobbet til siste stund med mobilisering og var på siste husbesøk søndag kveld. Vi krysser fingrene for høyere deltakelse og at vi kan lykkes.

Til tross for rekordmange husbesøk og god respons, er det flere usikkerhetsmomenter til hvorvidt valgdeltakelsen i Oslo øst virkelig vil øke.

- Vi er ikke glade for det dårlige været i kveld. For de som ikke er så motivert, kan det bety noe, så vi skulle gjerne hatt med oss værgudene i kveld. I tillegg har det vært en svikt i utsending av valgkort til Groruddalen, som vi er bekymret for.

Les også: Mange forhåndsstemmer kan bety høy valgdeltakelse

- Ute etter de i blokk med parabol

Selv om Ap-leder ikke føler seg sikker på å overta makten i Oslo, sier han seg godt fornøyd med innsatsen til eget parti.

- Vi har brukt mye krefter, selv har jeg syklet mye fra dør til dør i Groruddalen. Vi har hatt en langt mer grasrotretta valgkamp enn tidligere, og har kuttet ut flere mediearrangementer. Vi har vært ute etter å nå de som ikke ser på valgdebatter på TV, men som sitter hjemme i blokkene og ser på parabol uten å følge med på politikk.

- Hvordan vil byens innbyggere merke det hvis Ap skulle ta over makten etter over 20 år med borgerlig styre?

- Det blir en stor forandring i oslopolitikken hvis vi vinner. Vi har lagt frem 15-16 tiltak som skal gjennomføres bare før jul, så det vil merkes raskt. Det er tiltak som skal skape en samlet by og redusere forskjeller.

Les også: Valget minutt for minutt

ABC Nyheter følger Aps valgvake i Oslo utover kvelden.

Les flere nyheter her


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden