Duket for valgthriller

Det blir en spennende kveld for partilederne Høyres Erna Solberg (t.v.), Aps Jens Stoltenberg og Frps Siv Jensen. (Foto: Scanpix).
Det blir en spennende kveld for partilederne Høyres Erna Solberg (t.v.), Aps Jens Stoltenberg og Frps Siv Jensen. (Foto: Scanpix).

Det knytter seg stor spenning til valgresultatet i de største byene, som kommer tikkende fra klokken 21.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prognoser

- Meningsmålinger peker mot et svært jevnt resultat i Oslo, Tromsø, Trondheim, Skedsmo, Moss, Skien, Halden og Bodø.

- Borgerlig blokk ligger godt an i Bergen, Stavanger, Drammen, Kristiansand, Ålesund, Molde, Sandefjord, Asker, Tønsberg, Larvik og Harstad.

- Man ser rødgrønt flertall i Sarpsborg, Lillehammer, Kongsberg, Kristiansund og Steinkjer.

(Kilde: Klassekampen, TNS Gallup, TV 2)

Meningsmålinger like oppunder valgdagen tyder på dødt løp i mange av landets største kommuner.

Slaget vil stå mellom Arbeiderpartiet (Ap) og Høyre (H).

Både Sosialistisk Venstreparti (SV) og Fremskrittspartiet (Frp) ligger an til å gå på sviende nederlag, om man skal legge de siste målingene til grunn.

Les også: Dødt løp i mange kommuner

Slaget om Oslo

Størst spenning er knyttet til resultatet i hovedstaden. Gjennomsnittet av målingene i uka som gikk gir fortsatt borgerlig flertall, men målingene spriker og Frp har mistet oppslutning. Spørsmålet er om Arbeiderpartiet har lykkes med en innspurt for å vekke hjemmesitterne på østkanten til dyst, mener valgforsker Frank Aarebrot.

- Arbeiderpartiets resultater i Oslo de senere år har vist en utjevning mellom østkant og vestkant, der partiet har gått tilbake på vestkanten men frem på østkanten, sier han til ABC Nyheter.

- Dette skjuler imidlertid at avstanden i valgdeltakelse har blitt større mellom øst og vest. I øst har det gått en stor strøm til hjemmesitting. Hvis Arbeiderpartiet lykkes med et mobiliseringsvalg blant sine sympatisører på østkanten vil de kunne hente stemmer fra hjemmesitterne, mens Høyre ikke har like mye å gå på i vest. Der er det allerede stor valgdeltakelse og få reserver å gå på, sier Aarebrot.

- Hvis østkantkretsene virkelig mobiliserer er det vanskeligere å svare på vestkanten.

Les også: - En Høyre-bølge som på 70-tallet

- Det har overrasket meg at det ser ut til å bli spennende valg i Oslo og Drammen, sier Aarebrot.

I Drammen forsøker Aps Masud Gharahkani å vinne ordførerklubba fra Tore Opdal Hansen (H), som har vært sjef i byen siden 2003. 30. august kunne Ap slå i bordet med en oppslutning for Gharahkani på 36,9 (et magisk tall i Ap-sammenheng) mot Høyres 35. Men Høyre har styrket seg i byen på målinger den siste tiden.

- De øvrige byene i Sør-Norge ligger relativt stabilt på borgerlig side.

Les også: Mange forhåndsstemmer kan bety høy valgdeltakelse

Trondheim og Tromsø

Arbeiderpartiet og ordfører Rita Ottervik har ledet Trondheim i åtte år, men Høyre gjorde det skarpt på meningsmålingene i byen før terroren rammet 22. juli. Anmeldelsen av kommunen for 26.100 lovbrudd i eldreomsorgen under en uke før valget bidrar også til usikkerhet for de rødgrønne.

- Trondheim vil trolig forbli rødgrønt, mener likevel Aarebrot.

Han tror det kan gå mot borgerlig seier i Tromsø. På de siste meningsmålingene har Høyre og partiets ordførerkandidat Jens Johan Hjort gjort det skarpt. Ap har hatt ordføreren i byen siden 1999.

- Ellers i Norge er det mellomstore byer som står i spill. Både i Hamar, Fredrikstad og Larvik har Arbeiderpartiet en sjanse til å gjenerobre makten, sier Aarebrot.

Les også: Minutt for minutt

Fløyene blør

Ifølge den siste lokale målingen ligger Frp an til 10,5 prosents oppslutning i Oslo, tilbake 4,3 prosentpoeng fra valget i 2007. Byrådspartner Høyre går på sin side frem fra 25,2 til 32, melder Poll of polls.

- I Oslo vil det selvsagt koste Fremskrittspartiert posisjoner om de gjør et så dårlig valg som det ligger an til. Men det er kanskje særlig i Bergen partiet vil rammes. Der ligger Fremskrittspartiet an til å bli sterkt redusert, sier Aarebrot.

I dag er det Frps Gunnar Bakke som har ordførervervet i Bergen. Ifølge TNS Gallups siste måling for Bergensavisen lå partiet an til en oppslutning på 14 prosent, en tilbakegang på 6,2 prosentpoeng i forhold til forrige kommunevalg.

Les også: Håper på beste valg noensinne

Aarebrot tror ikke solidariteten med Ap etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22. juli alene er nok til å forklare den svake oppslutningen om fløypartiene Fremskrittspartiet og SV.

- Begge har gått tilbake over lengre tid. Folk søker trygghet, og det har nok sammenheng med den internasjonale finansielle situasjonen. Så fikk man Utøya på toppen av det hele, sier valgforskeren.

- Frp og SV vil kjøre henholdsvis liberalistiske og sosialistiske eksperimenter. Når det er mye utrygghet har velgerne en tendens til å velge det trygge og kjente.

Les også: SV-Kristin fortsetter som partileder uansett

Grønn utfordrer

- Med tanke på de mindre partiene er det mest spennende at Miljøpartiet De Grønne ligger an til å få inn representanter både i Oslo, Bergen og Trondheim. Om det slår til får de en talerstol i de tre største byene, noe som vil bedre partiets sjanser ved Stortingsvalget i 2013, sier Aarebrot.

Visse målinger gir Miljøpartiet De Grønne en vippeposisjon i hovedstaden. Førstekandidat Harald A. Nissen har uttalt at partiet «samarbeider godt med rødgrønne partier».

- Partiet heller vanligvis mot venstresiden. De stedene de har fått representanter har de stort sett sluttet seg til sosialister og ikke-borgerlige, sier Aarebrot.

Midtnytt

- Mellompartienes skjebne er også interessant. Venstre er en «dark horse», og mye tyder på at partiet vil kunne gjøre et godt valg. På enkelte målinger har de vært oppe i seks prosent, og det er veldig bra for Venstre, sier Aarebrot.

Han tror Venstres fremgang skyldes at den nye Venstrelederen Trine Skei Grande «har lykkes i å finne sin egen form, og argumenterer veldig faktabasert».

- Hun fører samtidig videre tidligere leder Lars Sponheims linje.

- De to andre partiene, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet har også fått nye menn i ledelsen (Krf-leder Knut Arild Hareide og Sp-nestleder Ola Borten Moe, journ. anm), som har markert seg hver på sin måte.

- Det kan tenkes at det samlede sentrum vil kunne styrke seg noe etter dette valget. Den trygghetssøkende adferden jeg nevnte tidligere kan også gavne disse partiene. I så fall vil det ramme Arbeiderpartiet og Høyre i noen grad.

Gjennomsnittsmålingen for forrige uke antyder at Høyre, Ap og Venstre vil gå frem sammenlignet med kommunestyrevalget for fire år siden. Alle andre partiet vil gå tilbake.

- Egentlig tror jeg ikke valget vil gi de helt store endringene. Men velgerne vil jo dele ut kortene på en ny måte, og det vil bli harde forhandlinger, sier valgforskeren avslutningsvis.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden