Lokalvalget 2011:

Minutt for minutt

Valget er i gang. Selma (6) og Oda (9) bidrar også i pappa Ola (46) sin løpende valgdekning. I hvert fall frem til leggetid. Foto: Sverre B. Graff/ ABC Nyheter
Valget er i gang. Selma (6) og Oda (9) bidrar også i pappa Ola (46) sin løpende valgdekning. I hvert fall frem til leggetid. Foto: Sverre B. Graff/ ABC Nyheter

Mens resultatene tikker inn trekker den første partilederen seg, og en ordfører avslører seg. Og nei, det er ikke Siv som legger inn årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget sett fra en sofakrok. Men du kan også selv bidra! Det er full åpning: Innspill og utfall tas gjerne imot.

Epost til ola@abcnyheter.no eller tvitt til @OlaKarlsen vil bli hilst med glede, og du kan bli sitert i et av landets største nettmedier (litt selvskryt, der altså...).

Fram til leggetid (passert) ga Selma (snart 7) og Oda (snart 10) sine analyser og kommentarer til lokalvalget.

---

Klokken 01:00: Og Høyre gjør et enormt valg i Tromsø og går fram 24,6 prosent til 36,3 prosent.

Klokken 00:55: Kuriosa. I Fauske sa fauskeværingene nei til ølsalg i butikkene med 16 stemmers overvekt, melder Avisa Nordland.

Klokken 00:28: En SV-seier kan rapporteres. I direktevalg på Nesodden fikk SVs ordførerkandidat Christian Hintze Holm suverent flest stemmer. Et deja vu fra forrige valg.

Klokken 00:03: Ap radert ut av kommunestyret i Granvin. Vel, de stilte ikke liste dennegang. (Husker du monstermastene?). Hadde 42,4 sist. De stemmene har gått til Venstre (+ 28,2 prosent), Høyre (+ 9,5) og SV (+6,7).

Klokken 23:55: Og Siv følger opp: - Ikke sikkert at vi har gjort så mye galt, sier hun under partiledernes oppsummering.

Klokken 23:53: Tanja Solem (Frp) gikk før valget ut og avlyste ethvert samarbeid med Ap eller Senterpartiet i Hemnes. Nå er tallene klare. Hun trenger ikke bekymre seg særlig, Ap fikk rent flertall og 50,8 prosent (+ 5,7).

Klokken 23:41: Venter på partilederdebatten og resultatene fra valglokalet i biblioteket på Torshov.

I restauranten (med valglokale på Sagene) ble FrP mer enn halvert, mens De Grønne doblet støtten. Øl før eller etter stemmegivningen, mon tro.

Klokken 23:05: De som misliker Frp har fått en ny idé.

Vidar Kvalshaug: Er det tenkelig at H, V, KrF kan styre Oslo uten Frp?

Geir Holen: Meget spennende i Bergen. Vil Høyre sparke ut FrP? Akkurat nå kan H, Venstre og Krf danne byråd.

Klokken 22:51: Statssekretær i Kulturdepartementet, Lubna Jaffery, tar tak i valgkveldens virkelige problemer på Twitter:

"Må bare si det, jeg savner Geir Heljesen jeg..."

Klokken 22:45: SISTE FRA UTSIRA: I en sms avslører gjenvalgt ordfører Jarle Nilsen seg som en fullblods politiker. På direkte spørsmål om det blir nytt fergeleie, som var valgets store stridsspørsmål, svarer han ABC Nyheter:

"Vi venter på et mulighetsstudie så vil vi ta stilling til om vi skal utrede dette spørsmålet".

En skulle tro han fikk betalt for jobben.

Klokken 22:42: Oddsene for at Per Fugeli skulle bli valgets snakkis må ha vært utenomjordiske. På twitter ruler omtale av den dannede sosialmedisineren med de slående formuleringene sine.

Journalist-nestoren Sven Egil Omdal melder følgende:

"True story: På realskolen ropte Per Fugelli til slåssende kamerat: Bekjemp ham med ånd! Strategien ser ut til å virke fortsatt".

Det bobler. SVs Solhjell er ikke deppa på årets valgvake. Foto: ScanpixDet bobler. SVs Solhjell er ikke deppa på årets valgvake. Foto: Scanpix

Klokken 22:37: Harald Strømme tvittrer tyren ved hornene:

"Siste: Per Fugeli tar ansvar for det svake FrP-resultatet og trekker seg til våren."

Klokken 22:30: De Grønne ser ut til å snike seg inn i storbyenes styre og stell. Er det dagens kjernekraft-smell i Frankrike som har gitt partiet det siste puffet?

Klokken 22:14: Jublet over dårlig valg, men likevel trekker altså Kristin Halvorsen seg til våren.

Klokken 22:13: Ser ut til at høyresiden beholder makten i Oslo. Kan bli interessant å se hvilken blåfarge det eventuelt blir.

Klokken 22:12: Mina Randjelovic slår en tvilsom twitter-ball:

"Håper jeg ikke mister followers pga. dette, men synes alle skal drite i og heller se på kampen mellom Nadal og Djokovic.

Klokken 22:06: Der kom partiformann Jensen på talerstolen. Referer til Dagbladets lederartikkel for å vise hvilke formidable krefter partiet kjemper mot. Hallo!? Dagbladets lederskribent... ?

Ja, og så hengte hun på Per Fugelli.

Lite overbevisende, selv om hun mener partiet har landets tøffeste velgere.

Klokken: 22:04: Det er en rekke rystende enkeltresultater for Fremskrittspartiet. kan bli litt av en debatt om det ble for mye Carl I. eller for lite Siv i de kommende uker.

Kanskje neste årsmøte legges til Bolkesjø som etter siste batalje der ble omdøpt til Dolkesjø...

Klokken 21:57: Utsiras ordfører, Ap-politikeren Jarle Nilsen, fortsetter i landets minste kommune. Den nye ungdomslista (AUF-styrt) fikk bare 20,3 prosent av stemmene (24 stemmer), mens hans fellesliste fikk 94 stemmer; 79,7 prosent av stemmene.

Klokken 21:54: Jan Simonsen, krim-forfatteren som satt på Stortinget, ble kastet ut av Frp. Nå flagger han sin egen stemmegivning, og mener at han har kastet bort stemmen sin. På Arbeiderpartiet denne gangen.

Klokken 21:48: Så er vi der igjen. På NRK hadde Ap (nesten) byrådslederen, mens det allerede er utelukket hos TV2. Og ennå er det vel ingen reelle resultater.

Klokken 21:42: Statsministerens tidligere medarbeider, Torbjørn G. Eriksen, twitrer:

- Interessant hvis det viser seg at FrP går mest tilbake i de kommunene der de har hatt en hånd på rattet, jfr "la de få prøve seg".

Klokken 21:40: SV jubler på valgvaken etter et av sine dårligste valg - og det basert på en prognose.

Klokken 21:30: Lillehammer, det er der en skulle vært. Høyres Eivind Falk inviterer bredt til valgvak(e) med fiskesuppe og - hvis jeg leser han rett - vin og cigarer. Litt sent for stemmefiske, men skitt au.

Klokken 21:23: Hehe, denne må bare spres. Bjarne Sørhus kvitt-kvatrer:

"Når kommer første profeti, unnskyld, prognose for kirkevalget?"

Klokken 21:11: Senterpartiets dronning i selvpåført eksil, Marit Arnstad, bruser på twitter:

"I forhold til hva alle kommentatorer har gitt uttrykk for den siste timen, så er SPs prognose meget bra".

NRKs prognose sier 7, 7 prosent, VGs valgdagsmåling 7,3.

Klokken 21:06: I følge SSBs valgprognose ville opposisjonspartiene fått flertall på Stortinget med 85 mandater - hvis dette hadde vært et stortingsvalg.

Klokken 21:01: Høyre 25,3 prosent (+ 6,5) og FrP 13 (- 5,5), så de bytter velgere, i følge NRKs valgprognose. SV tilbake 1,4 prosent til 5,1 prosent.

Klokken 20:58: En gladsak fra Hølonda. En til to velgere fikk en ny sjanse til å stemme etter at stemmemottakerne dro fra Hølonda helsehus en halv time for tidlig i dag.

Klokken 20:51: en leser minner om følgende på epost til ola@abcnyheter.no:

"You're either on the bus or off the bus", som Tom Wolfe så slående sa det i ”The Electric Kool-Aid Acid Test”. Får på sett og vis håpe at SV ikke var fullt så mye på bussen som Ken Kesey & The Merry Pranksters var.

Dog, det hadde sikkert hjulpet på oppslutningen:

http://en.wikipedia.org/wiki/Further_(bus)

Klokken 20:49: Det står stor respekt av Jens Stoltenbergs hilsen til Aps valgvake.

Klokken 20:47: Musikk har for øvrig vært et tema for flere. Trubaduren Lillebjørn Nilsen har drevet aktiv anti-valgkamp mot FrP på Twitter.

Han ytret blant annet følgende:

"FRP valgavis: 10 kandidater. "Hvilken musikk gjør at du skrur opp lyden?" 9 nevner ikke noe norsk. 1 nevner Vassendgutan"

Klokken 20:41: - Pappa, han har leppomade, sier Oda (snart 10) og peker på tv-bildene av Aps ordførerkandidat i Drammen, Masud Gharahkhani.

Klokken 20:37: SV-nestleder Bård Vegar Solhjell har også håp. På valgturne twitret han følgende:

"SV-topp i Volda og platesamlar Gunnar Strøm overrekk meg single av The Rutles, Beatles-pastisj bandet til Neil Innes"

Singelen inneholder blant annet sangen "cheese & onions" hvor du finner følgende tekstlinjer:

"keep yourself clean

or be a has been

like the dinosaur"

Klokken 20:31: Oda (snart 10) puster ut. - Da kan det jo gå bra med SV, da. Håper Utroliggutt bruker kreftene sine positivt. De er jo helt like.

Klokken 20:30: SVs redning kan komme. Ukjent for de fleste, men en superhelt (uten magiske krefter og ond, men likevel...) kan ordne biffen den siste halvtimen.

Partiet har hentet inn Utroliggutt fra filmen De utrolige. Han stiller til valg i Grong (Nord-Trøndelag) og heter Trond Martin Sæterhaug:

SV-leder med to stykk Utroliggutt - en fra Grong og en kjent fra filmen De utrolige.SV-leder med to stykk Utroliggutt - en fra Grong og en kjent fra filmen De utrolige.

Klokken 20:21: Ikke bare interessant med gamle valgurner. Bjarkøy kommune har landets eldste valgskare, her er 11,9 prosent av velgerne over 80 år. Ikke nok med det, mens det ved forrige valg var bare en liste, så er det nå tre å velge mellom.

Ingen av valgkandidatene på listene er dog over 80.

Klokken 20:17: Først på valgdagen bringer Halden arbeiderblad nyheten om at ordføreren er anmeldt for politisk korrupsjon. Anmeldelsen ble levert Østfold politidistrikt 15. august.

Klokken 20:11: En ivrig leser gjør oppmerksom på at det ikke bare er Dagsrevyen som har valgdeltagelsen som viktigste sak.

Avisa Jarlsberg skriver under overskriften "Stor valgdeltagelse" at "...det sto seks-sju velgere og ventet da vi åpnet dørene til valglokalene..."

Klokken 20:09: For øvrig er stemmeurna i Sirdal tre år yngre enn den eldste kommunestyrekandidat - Helge Solvang (Ap) i Balsfjord.

– Hovedsaken dersom jeg kommer inn i kommunestyret, vil være å holde Balsfjorden oppdrettsfri for både laks og torsk

Klokken 20:08: Avisa Sirdølen avslører: En stemmeurne fra 1906 på Lunde Grendehus i Sirdal kommune.

Klokken 20:00: En time til lokalene stenges. I den forbindelse kan det være på sin plass å minne om politikernes evne til dobbeltkommunikasjon. Hva er det egentlig Arbeiderpartiet vil si med denne valgvideoen?

Jeg har sett den flere ganger, klarer ikke å gripe ideen. Var dårlig i diktanalyse på skolen også, så Hjelp! Send innspill til ola@abcnyheter.no

Klokken 19:57: NRK antyder at Frp i Bergen kan bli halvert.

Klokken 19:44: Et ekstremvarsel er nødvendig. Sarte sjeler bør ikke lese videre, for her følger en ytring fra innvandringskritiske Norsk Folkeparti.

I løpet av valgkampen er det registrert en melding fra partiet. Dets leder Oddbjørn Jonstad sendte ABC Nyheter en reaksjon på artikkelen ”Forskere trues jevnlig”.

"Årsaken til truslene er at dette ikke er forskere, men venstreekstreme aktivister som tilpasser resultatene etter sitt mer eller mindre forskrudde politiske syn."

Sånn. Da fikk de komme til ordet også. Og det endog før valglokalene stenges.

Klokken 19:41: Mer kuriosa: Etablerte partier møter uvant motstand lokalt. Men Fitjarlisto i Fitjar er mer enn uvant motstand. De går til valg på kravet om å avvikle vintertid. Ved lokalvalget altså.

Klokken 19:34: Oj. Inga Marthe Thorkildsen (SV) avviser ikke på TV2 Nyhetskannalen at hun kan stille som lederkandidat hvis knivene kvesses mot Kristin Halvorsen. Kaller hypotesen for spekulasjon, men avviser altså ikke tanken...

Klokken 19:33: Litt kuriosa: UD har sponset ni russiske journalister. De skal følge valget i Tromsø for media i Murmansk, Arkhangelsk og Karelia.

Klokken 19:19: Er også kirkevalg i dag. Følgende tvitt fra Aps Helga Pedersen oppsummerer 8. september:

"Har vært i kirkedebatt. Jeg var den eneste av politikerne som ikke hadde skarre-r :)"

Klokken 19:14: Valgvaken har allerede åpnet hos Høyre i Bergen. Og for å bidra til en helaften for partiets slitere, presenteres her valgvideoen Høyrebølgen. To minutter i stille kontemplasjon er den vel verdt:

Klokken 19:06: - Det fine med Norge er at når jeg ser deg, tenker jeg på Drammen. Ikke Iran, sier Oslos ordfører Fabian Stang (H) til Masud Gharahkhani (Ap) som kan bli Norges første ordfører med innvandrerbakgrunn, på TV2 Nyhetskanalen.

- Det er en formidabel prestasjon. Han blir en vinner enten han blir ordfører eller ikke, mener valgforsker Frank Aarebrot om Gharahkhani.

Klokken 19:02: Dagsrevyen har stor valgoppslutning som toppsak.22. juli oppgis som årsak av forskere.

SV-bussen ikke nevnt.

Klokken 18:55: SV-bussen har engasjert mange. En knakende god konspirasjonsteori er følgende fra Sigve Indreard på Twitter 7. september:

"VG-saken om SV-bussen; alvorlig talt. Basert totalt på Unibuss - der fhv. H-byråd i Oslo er kommunikasjonsdirektør"

Og i dag ble en ansatt i selskapet arrestert, mistenkt for korrupsjon. Hva sier du nå, Sigve?

Klokken 18:51: Tall fra statistikkbyrået viser hvilket parti som tjener på dumme velgere.

Hvis en går ut fra at dumskap er jevnt fordelt i landets kommuner, så skulle en tro at antallet forkastede stemmer er størst i de kommunene hvor det er avgitt flest stemmer.

Slik er det ikke.

Det er DNA som tjener mest på velgere som ikke evner å levere en gyldig seddel.

Resonnementete er som følger: På topp ti forkastede stemmer er det fire kommuner som ikke finnes på topp ti avgitte stemmer. Det er Lørenskog (DNA-ordfører), Asker (Høyre), Skien (DNA) og Skedsmo (DNA).

Klokken 18:37: I løpet av fjorten minutter har radiohelt Steinar Sagen nevnt tre ganger på twitter at Radioresepsjonen har valgvale på P3 i kveld. Virker spesielt glad over at det skal gå direkte. Men er det med øl-test?

Klokken 18:32: SV kjørte for fort med bussen sin - valgtrilleren -i går, melder TV2. Sak to er at partilederne har forhåndsstemt.

Klokken 18:30: For de som lurer på hvorfor SVs valgkamp skjærer i øra på tradisjonelle velgere, her er et lite innspill til ettertanke (bør spilles lavt):

Klokken 18:21: For å sette seg inn i lokalvalget på Utsira anbefales artikkel i Nettavisen.

For øvrig er det i denne kommunen reelt sett 11-12 stemmer bak hver representant. 7500 bak hver oslo-representant, sånn a propos.

Klokken 18:15: Bjarne Laastad leverte en god betraktning (tvitret i går): "Jeg synes Pensjonistpartiets Ungdom er merkelig fraværende i valgkampen".

Klokken 18:11: NRK1 har en kokk som lager valgflesk-smørbrød. På tv. Nå. Å, hildrande du - få stengt de valglokalene!

Klokken 18:09: Mindre enn tre timer til valglokalene stenger. Barna har flyktet til ulike skjermer. 9-åringen leverer følgende innspill til de som ennå ikke har avgitt stemme:

- Ikke bare gjør det samme som venninna di.

Veslevoksen. I alle potenser som finnes.

Klokken 17:56: Noen vitser kan virke noe interne, for eksempel denne fra Arne Nakim på twitter:

Ha ha ha ha Halvorsen. Valgets største vits.

Han presenterer seg som tidligere kommunikasjonsrådgiver og journalist. "Har vært aktiv i lokalpolitikk og LO. Konservativ blogger, mest om politikk og media."

Klokken 17.51: Valgvideoer. Der har du en særegen greie. Tips gjerne om andre videoer du synes fortjener et bredere - om ikke bedre - puklikum.

Fremskrittspartiet vil f.eks. gjerne ha bredere grafer når avisene presenterer sine kurver.

Jepp, du leste riktig. Bredere grafer, du.

I hvert fall er det ikke en urimelig tolkning av innholdet i deres egen valgkampvideo: Besserwisseren.

Her er del 1.

Klokken 17.38: Når vi er inne på Oslo. Her har de store partiene dominert reklametavlene i byen. Ikke så overraskende.

Men Høyre, som har styrt byen i mer enn ti år har kjørt bilder av sin ordførerkandidat (ja, han ja), som holder en 4-er ball, ment for lilleputter under headingen: Stang inn.

Vanskelig for en fotballsupporter å la seg begeistre.

I tillegg blir det jo litt som å invitere til bryllup, men kun nevne hvem som skal være toastmaster.

Arbeiderpartiet har reklamert med sin byrådslederkandidat og statsministeren. Det blir som å nevne brura og så understreke hvem onkelen er (men samtidig unnlate å si at han ikke skal delta).

Fremskrittspartiet har nøyd seg med å stjele formuleringene fra den populære onkelen til Aps Libe Rieber Mohn som etter Utøya og bombene ba om mer åpenhet og mer demokrati som svar på ugjerningene.

Klokken 17.24: Mitt eget nærmiljø vil også få fokus. Ser at utenriksminister Jonas Gahr Støre har vært på seanse en kilometer unna. På twitter melder han om lett regn og mange mennesker på Tåsen.

Selv vil fokus holde seg mer mot to særegne valglokaler i Sagene bydel (ja, den hvor folk dør tolv år tidligere enn på Vinderen i Oslo). At butikkene ikke kan selge øl på valgdagen blir en vits når valglokalet på Sagene samfunnshus ligger i kombinasjon med et skjenkested og du må finne vei mellom stabler av øl.

Og i samme bydel ligger et annet valglokale inne i et bibliotek (Sandaker).

Kan jobli interessant å se om plasseringen gir ekstreme utslag for enkelte partier.

Klokken 17.15: Vil følge enkelte steder i det virkelige valgland bedre enn andre. Utsira er et åpenbart eksempel. Her er det jo to lister - de voksne medlemmene i Arbeiderpartiet (og enkelte partiløse) mot ungdommen i AUF (og enkelte partiløse).

Storbyene et annet.

Har du forslag og ideer om hva og hvem som fortjener et ekstra øye, gi melding.

Klokken 17.11: Tapte for øvrig eget arrangert P-valg i dag. Ikke P = Politiker, men P = Pølse, Pizza eller Pasta til middag. Velgerne skjønte ikke ordet eller. En stemme på Pasta med Pølse og en til Pizza med Pasta.

En vanskelig middag å organisere med andre ord.

Klokken 17.09: Det er neppe resultatet, men etter å ha erklært sin vinner forsvant 6-åringen inn for å se video: Mikkes magiske jul.

Hva skal en si...

Klokken 17.00: Ding. Første reelle valgresultat er allerede offentlig.

Axel (tv) måtte se seg slått av Iben etter intens thriller på barnerommet.Axel (tv) måtte se seg slått av Iben etter intens thriller på barnerommet.

Den meget rosa Tsu-tsu-petsen Iben (kanin) har danket ut Tsu-tsu-pets Axel (piggsvin) i kampen om ordførerkjedet i et meget lokalt valg arrangert av Selma (6).

Det er sterk mistanke om at heftig lobbying fra en drøss ultrafeministiske Barbier bidro sterkt til valgseieren.

Husets eneste Ken er neppe spurt og ville neppe fått gjennomslag. Er i det hele tatt tvilsomt om han ble orientert om valget.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden