Saab begjæres konkurs

Saab begjæres konkurs etter at de ikke har utbetalt lønn i tide. Saab har forklart at lønningene er holdt tilbake grunnet gjeld til leverandører. Foto: Scanpix.
Saab begjæres konkurs etter at de ikke har utbetalt lønn i tide. Saab har forklart at lønningene er holdt tilbake grunnet gjeld til leverandører. Foto: Scanpix.

To fagforbund leverer mandag inn en konkursbegjæring for den svenske bilfabrikanten Saab.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saab er begjært konkurs av to fagforbund på grunn av manglende lønnsutbetalinger.

Konkursbegjæringen skulle leveres mandag av fagforbundene Unionen og Ledarna.

I hver sin pressemelding oppgir de at begjæringen skyldes at de ansatte ikke har fått lønna si.

– Konkursbegjæringen er det middelet som er tilgjengelig for å sikre at medlemmene ikke mister de pengene de har rett til. Men det er viktig å understreke at en konkursbegjæring ikke på noen måte hindrer eventuelle økonomiske løsninger som kan komme, sier forbundsleder i Unionen, Cecilia Fahlberg.

Les også: Håpet om kinesisk redning lever hos Saab

– Hvis det kommer inn penger på medlemmenes lønnskonto, trekkes begjæringen tilbake, skriver hun.

Vil vente

Samtidig vil andre fagforbund vente med konkursbegjæring. Akademikerföreningen/Sveriges ingenjörer håper at selskapet skal få grønt lys til å restrukturere.

– Vi tror at en klage vedrørende restruktureringen skal kunne gå gjennom, så vi venter inntil videre, sier fagforeningens leder Per Bränneby. Beslutningen om å vente ble tatt på et medlemsmøte.

– Det var dette som var den allmenne meningen, å ikke sende inn noen konkursbegjæring nå, sier Bränneby.

Les også: Saab nærmere konkurs

Heller ikke IF Metall, forbundet som organiserer flest Saab-ansatte, vil begjære selskapet konkurs ennå. Håpet om at selskapet skal klare seg lever ennå, selv om lønnsutbetalingene er flere uker forsinket.

Penger fra Kina

Saab Automobiles eier, Swedish Automobile, fikk i forrige uke avslått en søknad om restrukturering, men avslaget er anket. Anken skulle leveres inn mandag, og man regnet med en rask avgjørelse.

Selskapet har i mellomtiden forsøkt å sikre seg mer kapital fra sine kinesiske partnere.Ifølge nyhetsbyrået TT har Saab Automobile klar en avtale som innebærer at den kinesiske partneren Youngman skyter inn 70 millioner euro.

Youngman får til gjengjeld del i rettighetene til den nye plattformen som Saab utvikler.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden