Islamistisk gruppe skremmer danske velgere

Socialdemokraternes leder Helle Thorning-Schmidt ligger fortsatt an til å overta statsministerstolen etter Lars Løkke Rasmussen i Danmark, men forspranget krymper få dager før valget. Foto. Keld Navntoft / Scanpix.
Socialdemokraternes leder Helle Thorning-Schmidt ligger fortsatt an til å overta statsministerstolen etter Lars Løkke Rasmussen i Danmark, men forspranget krymper få dager før valget. Foto. Keld Navntoft / Scanpix.

Den islamistiske gruppen Hizb ut-Tahrir mener danske muslimer må boikotte torsdagens valg i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppfordringen er å finne på gruppens hjemmeside, og flere partier er nå redde for at flyktninger og innvandrere skal holde seg borte fra valglokalene.

– Mange mennesker er redde for Hizb ut Tahrir. De står blant annet på Nørrebro, hvor jeg selv bor, og deler ut løpesedler for å få folk til å la være å stemme. Jeg har selv hatt flere ubehagelige møter med dem, sier sosialdemokraten Lars Aslan Rasmussen som er folkevalgt i København.

Ifølge ham har den sunnimuslimske organisasjonen, som har avleggere i over 40 land, et sterkt nærvær og en sterk sosial kontroll i flere innvandrerbydeler i København.

Målrettet kampanje

– Hizb ut-Tahrir har helt klart ført en målrettet kampanje for å få folk til å la være å stemme ved valget, og de har dessverre et godt grep om rotløs ungdom i København, sier Lars Aslan Rasmussen.

Han frykter at gruppens medlemmer vil være aktiv på valgdagen og hindre folk å ta seg til valglokalene, men setter sin lit til at dansk politi vil holde et våkent øye med dem.

SF-politikeren Özlem Cekic har fått halvparten av sine 600 valgplakater stjålet, mens andre er overmalt. Det samme har partifellen Kamal Qureshi og sosialdemokraten Yildiz Akdogan opplevd.

Integrasjonsrådgiver og forfatter Mohammad Rafiq anslår at Hizb ut-Tahrir ved hjelp av trusler og press kommer til å skremme 30.000 fra å stemme torsdag.

Må granskes

Den konservative politikeren Naser Khader mener at det bør tas et oppgjør med organisasjonen.

– De går etter dem som ønsker demokrati, sier Khader.

Han ber integrasjonsminister Søren Pind om å granske oppholdstillatelsene til Hizb ut-Tahrirs medlemmer i Danmark.

– Vi må ganske enkelt undersøke om de overhodet skal være her. Og så må det undersøkes om de arbeider med barn og unge. Det kan de ikke, for de makter ikke å la sine egne holdninger bli igjen hjemme, men påvirker i stedet barna med dem, mener han.

Sharia

Hizb ut-Tahrir ble grunnlagt i Jerusalem og vokste først fram i Jordan og Saudi-Arabia. Siden har bevegelsen spredt seg i araberverdenen og vestlige land og antas i dag å ha rundt én million medlemmer.

I 2007 skapte Hizb ut-Tahrir hissig debatt i Danmark etter å ha sikret flertall i foreldrestyret i en privat førskole på Nørrebro i København.

Skolens to kvinnelige ledere gikk av, og skolen ble en tid drevet av seks muslimske barnepleiere. København kommune grep til slutt inn, overtok driften og ansatte ny ledelse.

Hizb ut-Tahrir ønsker å samle alle muslimer i en islamistisk stat, et såkalt kalifat, som styres i henhold til sharialover. Det er ikke forenlig med demokrati, mener gruppen, som derfor ønsker at muslimer skal holde seg unna torsdagens valg i Danmark.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden