Chirac og Villepin beskyldt for å motta pengekofferter

Frankrikes tidligere president Jacques Chirac forlater leiligheten sin i Paris 6. september i år. Rettssaken mot Chirac som omhandler misbruk av offentlige midler fortetter i en fransk domstol. Nå kommer beskyldninger om at både Chirac og hans statsminister Dominique de Villepin i sin tid mottok penger i kofferter fra afrikanske statsledere. Foto: REUTERS / Gonzalo Fuentes / SCANPIX
Frankrikes tidligere president Jacques Chirac forlater leiligheten sin i Paris 6. september i år. Rettssaken mot Chirac som omhandler misbruk av offentlige midler fortetter i en fransk domstol. Nå kommer beskyldninger om at både Chirac og hans statsminister Dominique de Villepin i sin tid mottok penger i kofferter fra afrikanske statsledere. Foto: REUTERS / Gonzalo Fuentes / SCANPIX

Frankrikes tidligere president Jacques Chirac og statsminister Dominique de Villepin mottok kofferter fulle av penger fra afrikanske ledere, hevder Robert Bourgi, en tidligere medarbeider av de to.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bourgi sier til avisa Le Journal du Dimanche at han selv var delaktig da Chirac mottok kofferter fulle av penger i rådhuset i Paris mens han var ordfører på 80- og 90-tallet.


– Det var aldri mindre enn 5 millioner franc. Det kunne være opptil 15 millioner, sier han.

Chirac skal ha fortsatt å motta pengegaver som president, ifølge Bourgi. Chirac og hans statsminister Villepin mottok ifølge Bourgi penger fra blant andre Zaires leder Mobuto Sese Seko, Senegals leder Abdoulaye Wade, Burkina Fasos leder Blaise Compaore, Elfenbenskystens leder Laurent Gbagbo, Kongo-Brazzavilles leder Denis Sassou Nguesso og Gabons leder Omar Bongo.

Mamadou Koulibaly, en nær medarbeider av Elfenbenskystens tidligere president Laurent Gbagbo, bekrefter at Chirac mottok valgkampstøtte i 2002.

– Bourgi har helt rett. Om lag 2 milliarder vestafrikanske franc ble fraktet fra Abidjan til Paris i en koffert, sier Koulibaly. Villepin avviser på sin side at noe slikt skal ha skjedd. Korrupsjonssaker mot både Chirac og Villepin er for tida under behandling i det franske rettsvesenet.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden