Kraftig nedbør over hele Østlandet

Vann skapte store problemer mange steder søndag. Dette bildet er tatt ved Akerselva tidligere i uka. Foto: Lise Åserud / Scanpix
Vann skapte store problemer mange steder søndag. Dette bildet er tatt ved Akerselva tidligere i uka. Foto: Lise Åserud / Scanpix

Kraftig nedbør over store deler av Østlandet har ført til problemer flere steder søndag. Og nedbøren kommer til å fortsette, men ikke i like store mengder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Særlig i Østfold, Vestfold og Telemark måtte politiet rykke ut til flere hendelser forårsaket av store mengder vann.

Ved Glemmen i Fredrikstad måtte to barn på tre og åtte år hjelpes ut av en bil etter at den kjørte seg fast i dypt vann, skriver Fredrikstads Blad. Faren måtte krype ut av vinduet og ringe om hjelp for å få barna i sikkerhet.

Ved Hallevannet i Larvik skal to biler og flere fat med diesel som er lagret i forbindelse med utbyggingen av E18, ha rast ned i en bekk på grunn av vannmassene.

Operasjonsleder Erik Wendelborg i Vestfold politidistrikt sier at politiet har fått flere meldinger om oversvømte veier og biler som er tatt av vannmassene.

Sjekk været der du bor

Evakuert

På Kalstad ved Kragerø i Telemark måtte brannvesenet evakuere en familie på fire etter at flomvannet rev med seg en bærevegg i familiens hus, melder NRK.

Veien inn til Skautvedt ved Farris ved Larvik er sperret på grunn av ras, og har sperret inne Sandefjord gutte- og jentekorps som hadde seminar på Skautvedt leirsted, skriver Østlands-Posten.

Veien inn til leirstedet har rast ut flere steder og er ikke kjørbar. Dermed må korpsmusikantene marsjere ut av området om de skal komme seg hjem.

60 millimeter nedbør

I Langesund i Telemark skal en privatperson ha målt 60 millimeter nedbør i løpet av natten, noe som ikke overrasker vakthavende meteorolog Bente Wahl hos Meteorologisk institutt (MI). Instituttet har ikke egen målestasjon i Langesund.

– Det er absolutt potensial for at det kan komme slike nedbørsmengder flere steder. Selv har vi målt 44,7 millimeter nedbør på vår målestasjon på Melsom i Stokke, sier Wahl til NTB.

MIs målinger går fra klokken 20.00 til 08.00, og målingene har dermed fanget opp de voldsomme nedbørsmengdene søndag natt.

– Det var nok Oslo-området og sørover som fikk hovedmengden av nedbøren, fra søndag morgen flyttet lavtrykket seg nordover, sier Wahl, som ikke kan love slutt på regnet med det første.

Fortsatt vått

– Tendensen er fortsatt ustabilt vær og nedbør de neste to dagene. I Agder og på Østlandet vil det komme noen forbigående byger i kveld, men ikke i de mengdene som har kommet nå. Vestlandet kommer til å få mye mer de nærmeste dagene, og fra onsdag vil det bli noe bedring på Østlandet, sier Wahl.

Statens vegvesen melder om flere stengte veier søndag formiddag, E16 mellom Hønefoss og Sollihøgda var stengt på grunn av fare for ras, riksvei 9 mellom Hornnes og Haugeli i Aust-Agder er stengt på grunn av steinras og på E6 ved Solli bru mot Moss er det redusert framkommelighet på grunn av ras og flom.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden