– Minnes hvordan verden sto sammen med USA

Minnemarkering for terrorangrepene i USA I 2001 i den amerikanske kirken i Oslo søndag. Ambassadør Barry White holdt tale. Foto: Lise Åserud (Scanpix)
Minnemarkering for terrorangrepene i USA I 2001 i den amerikanske kirken i Oslo søndag. Ambassadør Barry White holdt tale. Foto: Lise Åserud (Scanpix)

USAs ambassadør til Norge siterte president Barack Obama under 11. september-markeringen i Oslo. Vi minnes og setter pris på hvordan folk sto sammen med oss i solidaritet over hele verden, sa Barry White.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om 11. september-angrepene i USA:

* Fire fly ble kapret i USA 11. september 2001. To ble fløyet inn i tvillingtårnene i World Trade Center på Manhattan i New York, ett styrtet inn i Pentagon-bygningen i Washington D.C og det fjerde styrtet på et jorde ved Shankesville i Pennsylvania

* Til sammen 19 kaprere deltok i aksjonene, som knyttes til terrornettverket al-Qaida

* De to tvillingtårnene raste sammen. Sju timer senere kollapset også en tredje bygning i World Trade Center-komplekset

* Til sammen 2.976 mennesker døde i angrepene. Av dem døde 2.752 i WTC, 184 i Pentagon og 40 i Pennsylvania

* 12. september erklærte president George W. Bush det som ble kjent som «krigen mot terror»

* 8. oktober angrep USA mål i Afghanistan etter at Taliban-regimet nektet å utlevere al-Qaidas øverste leder, Osama bin Laden. I desember hadde USA og deres afghanske allierte tatt kontroll over landet, men Bin Laden var unnsluppet

* Bin Laden ble drept av amerikanske spesialsoldater i Pakistan 2. mai i år.


Programmet for 11. september-markeringen i dag:

* Tiårsmarkeringen starter kl. 08.40 (14.40 norsk tid)

* 08.46 (14.46) Da det første tårnet ble truffet. Ett minutts stillhet. Alle kirkeklokker på Manhattan ringer. Slektninger av de døde begynner opplesingen av navnene på alle terrorofrene

* 09.37 (15.37) Da Pentagon ble truffet. Ett minutts stillhet. Opplesingen av navn fortsetter

* 09.59 (15.59) Da sørtårnet raste. Ett minutts stillhet.

* 10.03 (16.03): Tidspunktet da det fjerde flyet styrtet ved Shankesville. Ett minutts stillhet.

* 10.28 (16.28): Da det nordre tårnet raste. Ett minutts stillhet

* 13.00 (19.00): Seremonien avsluttes

En stor gruppe nordmenn og amerikanere var samlet i den amerikanske kirken på Frogner søndag ettermiddag. Etter en preken, talte ambassadør Barry White.

– Dette er dager som har satt seg fast i minnene våre, vi vet akkurat hvor vi var, hva vi gjorde og hva vi følte da vi fikk vite om de forferdelige handlingene. I dag er vi samlet her for å reflektere, minnes, men også for å se framover, sa White.

Les også: Terrorens tiår

– Vi minnes alle ofrene fra 11. september rundt omkring i verden. Dette var ikke bare et angrep mot USA, men mot hele verden, mot håpene og mot verdiene vi deler, fortsatte han før forsamlingen holdt ett minutts stillhet.

Blant de norske gjestene var Venstre-politiker Abid Raja, Venstre-leder Trine Skei Grande og Frp-leder Siv Jensen.

– Det er ekstremt viktig at moderate muslimer over hele verden viser at vi deler sorgen og tar avstand fra ekstremistisk vold og terrorhandlinger, sa Abid Raja til NTB etter at seremonien var over. Raja håper Norge kan lære av USA i den forstand at man ser at ikke alle muslimer er terrorister. Muslimer flest er moderate, minner Raja om.

Les også: Dagen som endret verden

Også for Siv Jensen var det viktig å delta.

– Det var viktig for meg fordi det er en markering av en av de verste terrorhandlingene i verden som også har fått betydning for oss i Norge etter 22. juli.

Les også: 11. september har kostet 40 milliarder kroner i året

(©NTB)


Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden