Byråd holdt tett:

Oslo kommunes busselskap skal være bestukket

Avslører korrupsjonsdom etter halvannet års venting på redegjørelse fra byrådet: Rødts Ingrid Baltzersen. Foto: Anja Rolland
Avslører korrupsjonsdom etter halvannet års venting på redegjørelse fra byrådet: Rødts Ingrid Baltzersen. Foto: Anja Rolland

Partiet Rødt avslører tysk dom om at store bestikkelser er utbetalt til Oslo kommunes busselskap. Byråd Jøran Kallmyr (Frp) kjenner til saken, men har holdt tett overfor byrådsleder og offentlighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En korrupsjonsskandale kan være under oppseiling i de kommunale busselskapene som i en årrekke har vært underlagt Fremskrittspartiets byråder Peter N. Myhre, og nå Jøran Kallmyr i Oslo.

Rødts andrekandidat ved kommunevalget, Ingrid Baltzersen, slår alarm om at en toppsjef i det tyske MAN-selskapet i juni ble dømt ved Landsretten i München.

MAN-sjefen fikk fengselsstraff og bot for å ha betalt store bestikkelser blant annet til «et kommunalt busselskap» i Oslo i perioden 2003-2006, i forbindelse med salg av nye busser.

Les om dommen hos Bayerische Rundfunk

Bussene havnet hos det kommunale selskapet Unibuss AS, som er datterselskap av et annet kommunalt selskap, Kollektivtransportproduksjon AS (KTP).

Les også: Ønsker å splitte opp Sporveien enda mer

Kallmyr holdt tett

- Det er svært alvorlig at det er avdekket mulig korrupsjon i et selskap eid av Oslo kommune, sier Baltzersen.

- Kommunerevisjonen og kommunens Kontrollutvalg har for lengst advart om mulige ulovligheter i Unibuss, men bystyret har ikke på halvannet år fått den redegjørelsen det ba om fra byrådet, sier hun.

– Kan det skyldes at man har blitt kjent med disse alvorlige korrupsjonsanklagene?, spør hun.

Den øverste ansvarlige for busselskapet Unibuss og morselskapet KTP, er Fremskrittspartiets byråd Jøran Kallmyr.

Kallmyr bekrefter overfor ABC Nyheter at han en tid har kjent til saken.

Men Kallmyr har verken orientert sin egen byrådsleder Stian Berger Røsland (Høyre), bystyret eller dets samferdselskomité eller offentligheten.

Aldri hørt om

Markeds- og kommunikasjonssjef Peter Winbo i MAN Scandinavia er kjent med saken, men ønsker ikke å kommentere den overfor ABC Nyheter.

Er du blitt orientert om at en sjef i MAN-selskapet er dømt for å ha betalt ut betydelige bestikkelser ved salg av busser til Oslo, byrådsleder Røsland?

– Det har jeg aldri hørt om, svarer han.

Les også: Holdt Oslos drikkevann ubeskyttet mot terror

Gransking på gang

Er så den ansvarlige fagbyråden, Jøran Kallmyr blitt orientert om at en sjef i MAN-selskapet er dømt for å ha betalt ut betydelige bestikkelser ved salg av busser til Oslo?

– Det er altså slik at KTP har satt ned gransking på den saken der. Styreleder i Unibuss, Cato Hellesjø, håndterer den, svarer byråden.

Når ble du kjent med forholdet?

– Det er ikke veldig lenge siden, svarer Kallmyr

På forsommeren påla han i generalforsamlingen selskapet å komme til bunns i Kommunerevisjonens spørsmål.

Hva vet du om detaljene?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere. Jeg vil overlate alle kommentarer til styrelederen i Unibuss.

Du vil ikke kommentere, men på bussholdeplassene i byen reklamerer Frp for åpenhet?

– Ja, selvsagt skal vi ha åpenhet, men først må granskingen bli avsluttet, sier Kallmyr.

Les også: Konkurranseutsetter i rekordfart

Hvem fikk bestikkelsene?

- Hvem fikk bestikkelsene, administrerende direktør Helge Bernhard Leite i Unibuss?

- Det vet jeg ikke. Jeg kjenner ikke til denne saken. Men da jeg så en melding om dommen i Tyskland, varslet vi styreleder. Det er satt i gang undersøkelser som jeg ikke ønsker å delta i, siden jeg var direktør også i den perioden, sier Leite.

– Undersøkelsen må være uavhengig, legger han til.

Leite forteller at det ble et skifte av innkjøpssjef i september 2004.

Innkjøpssjefen frem til da er gjenstand for kritisk omtale sammen med Leite selv, i Rødt-politiker Erling Folkvords bok «Vår korrupte hovedstad» som kom i vår.

Les også: Med heftige anklager om Sporveis-politikere

Halvannet års taushet

Dommen i München er ikke første gang det kommer opp advarsler om ulovlige forhold ved Unibuss AS.

I sin bok omtalte Folkvord en rekke påfallende forhold, blant annet at Kommunerevisjonen hadde mistanker, men ikke klarte å bevise ulovligheter fordi dokumenter selskapet var pålagt å ha, rett og slett var borte.

17. februar 2010 påla bystyret byrådet å redegjøre for alarmen om mulige lovbrudd i det kommunale busselskapet, fra kommunens Kontrollutvalg og Kommunerevisjonen.

– På halvannet år er ikke det besvart av byrådet. 3. august sendte vi et purrebrev til Jøran Kallmyr, men har til dags dato heller ikke fått noe svar på det. Så nå har vi sendt en purring på å få svar på vårt purrebrev, sier Rødts Ingrid Baltzersen.

– Har sendt notater

Ingenting har skjedd med det på halvannet år. Hvorfor ikke, byråd Kallmyr?

– Det er ikke riktig. Vi har gjennom flere notater orientert komiteen om fremdriften. Kommunerevisjonen klarte ikke selv å finne svar på om det har skjedd lovbrudd. Da er det komplisert for oss å konkludere, svarer han.

– Det er nå fem uker siden Rødt i brev til deg purret på redegjørelsen fra Byrådet. Brevet er ikke besvart. Hva tenker du om det?

– Vi har jo jevnlig besvart deler av det som er spurt, og så trenger vi mer tid, sier Kallmyr.

Hva mener så byrådsleder Stian Berger Røsland (H) om manglende svar?

– Fra tid til annen kan man få brev som er komplisert å besvare. Rødt anklager oss stadig vekk for å være korrupte. Jeg ville sjekket denne saken ekstra hvis jeg var deg, sier han til ABC Nyheter.

Les flere nyheter her

Saken er korrigert. Jøran Kallmyr opplyser at han ikke kjente til MAN-bestikkelsene under generalforsamlingen i Unibuss, slik vi opprinnelig skrev.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden