Lastebil med eksplosiver brukt mot NATO i Afghanistan

En amerikansk soldat på vakt i Shinwar-distriktet i Nangarhar i Afghanistan. Lørdag ble 50 amerikanske soldater såret i et selvmordsangrep mot en NATO-utpost sentralt i landet. Foto: Erik de Castro (Reuters/Scanpix)
En amerikansk soldat på vakt i Shinwar-distriktet i Nangarhar i Afghanistan. Lørdag ble 50 amerikanske soldater såret i et selvmordsangrep mot en NATO-utpost sentralt i landet. Foto: Erik de Castro (Reuters/Scanpix)

En selvmordsbomber med en lastebil full av eksplosiver angrep lørdag en NATO-utpost sentralt i Afghanistan. Fire sivile afghanere ble drept, og over 90 personer ble såret, ifølge NATO.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant de drepte var en åtte år gammel afghansk gutt, opplyste afghanske myndigheter søndag.

Gjerningsmannen skal ha detonert den eksplosive lasten idet han kjørte mot inngangen til utposten Sayed Abad i Wardak-provinsen.

– Det skjedde klokka 17.15 på lørdag. Den gikk av nær en utpost, sier major David Eastburn fra den amerikanske hæren, som legger til at 50 av de sårede er amerikanske soldater.

Den NATO-ledede ISAF-styrken opplyser at 77 utenlandske soldater og 14 sivile ble såret i angrepet. Ingen av de sårede fikk livstruende skader.

– Flesteparten av de sårede fra ISAF kommer trolig til å vende tilbake til tjeneste om kort tid, heter det i en uttalelse fra ISAF.

11. september

Angrepet ble kjent først søndag, samme dag som tiårsdagen for terrorangrepene mot World Trade Center i New York og Pentagon i Washington D.C. Terroraksjonene 11. september 2001 førte til den amerikanskledede invasjonen i Afghanistan og at Taliban-regimet i landet ble fjernet. Begrunnelsen for invasjonen var at Taliban tillot terrornettverket al-Qaidas folk å oppholde seg i Afghanistan.

Taliban-opprørere, som har intensivert angrepene mot den vestligstøttede afghanske regjeringen og utenlandske styrker, hevder å ha stått bak også lørdagens angrep.

– Invasjonen av det krigsherjede Afghanistan i etterkant av 11. septemberangrepene vil forbli en varig skamplett på det vestlige demokratiet, kom det fram av en uttalelse fra Taliban lørdag.

– Påskudd

I uttalelsen sier Taliban også at angrepene mot USA i 2001 uberettiget ble brukt som et påskudd for å invadere Afghanistan.

Den ti år lange krigen i Afghanistan begynte med amerikanernes Operation Enduring Freedom og vokste senere til en enorm militærinnsats med om lag 130.000 utenlandske soldater fra et titall land.

Av de 100.000 amerikanske soldatene som er i Afghanistan, skal etter planen 33.000 av dem ha reist hjem innen midten av 2012.

(©NTB)


Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden