Flere kommuner kutter i sosialhjelp hvis barna jobber

Over 150 norske kommuner kutter i sosialhjelpen til mor eller far dersom de har ungdom i huset som selv tjener penger. Arbeidsministeren reagerer og vil skjerpe retningslinjene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en analyse fra LO Medias fagblad Fontene som viser at 36 prosent av kommunene reduserer foreldrenes sosialstønad dersom de har barn og ungdom i husholdningen som tjener egne penger, skriver Aftenposten.

Georg Rønning, leder av Foreningen Fattignorge, mener kommunene på denne måten forsterker fattigdomsproblemet i Norge.

– Dette er noe av det aller mest usosiale sosialkontorene gjør. Barn av fattige opplever det som en stor belastning å ikke ha råd til de vanlige tingene som klassekamerater og venner har, sier Rønning. Han forteller også at flere kommuner kartlegger barns konfirmasjonsgaver og ber sosialklienter om å vise fram barnas kontoutskrifter.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) reagerer med å varsle innskjerping.

– Departementet har flere ganger gjort det klart at kommunene, når de utviser skjønn ved utmåling av sosialhjelpen, ikke bør ta med inntekter for barn under 18 år. Vi jobber nå med å revidere et rundskriv til kommunene om sosialhjelp. Dersom det er slik at denne praksisen er vanlig i mange kommuner, vil vi skjerpe retningslinjene, sier Bjurstrøm, som tar forbehold om at tallene i analysen er riktige.

(©NTB)


Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden