Rollespill skal hindre ulykker

Situasjonen i rollespillet er hentet fra en virkelig hendelse på en oljeplattform. På bildet ser vi Oseberg feltsenter. Illustrasjonsfoto: Marit Hommedal / SCANPIX.
Situasjonen i rollespillet er hentet fra en virkelig hendelse på en oljeplattform. På bildet ser vi Oseberg feltsenter. Illustrasjonsfoto: Marit Hommedal / SCANPIX.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge statistikken er menneskelig svikt grunn til mange ulykker offshore. Stadig flere bedrifter tar i bruk rollespill for å hindre ulykker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et stort rom på Litteraturhuset sitter en gruppe mennesker i sirkel og følger med på et rollespill. Rollespillet blir fremført av skuespillere, men er ikke basert på et teaterstykke.

Realistisk

Situasjonen og rollene er hentet fra en virkelig hendelse på en oljeplattform med dårlig sikkerhet og kommunikasjonsproblemer hos ansatte.

Firmaet Splint har drevet med situasjonstrening i over ni år.

De bruker rollespill og teater som et praktisk verktøy for å lære offshoreansatte at bedre samhandling betyr bedre HMS (helse, miljø og sikkerhet).

Hverdagssituasjoner

Temaene for situasjonene Splint spiller ut er ulike, blant annet dårlig kommunikasjon mellom ledelsen og mellomledere, toppledelse som ikke engasjerer seg i sine ansatte og prioriterer møter.

Et av rollespillene viser en nyansatt riggleder som kommer i konflikt med erfarne offshorearbeidere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konflikten blir oppklart av deltagere i salen, som diskuterer både atferden, kroppsspråket og tonefall i plenum.

Gjør research

Anders Karterudsæther, prosess- og prosjektleder, og Chris McCormick, daglig leder i Splint viser et rollespill. - Stopp, roper en av deltagere i salen og fryser samtalen for å diskutere det i plenum.- Du må rette deg opp i ryggen og få øyekontakt med lederen. Du må tro på hva du sier og fortelle om dine forslag til forbedring, sier flere i salen, før rollespillet fortsetter videre. Foto: Maria AmelieAnders Karterudsæther, prosess- og prosjektleder, og Chris McCormick, daglig leder i Splint viser et rollespill. - Stopp, roper en av deltagere i salen og fryser samtalen for å diskutere det i plenum.- Du må rette deg opp i ryggen og få øyekontakt med lederen. Du må tro på hva du sier og fortelle om dine forslag til forbedring, sier flere i salen, før rollespillet fortsetter videre. Foto: Maria Amelie

Erfaringer fra den ”virkelige” verden er også en del av hemmeligheten bak Splints suksess. Mens flere av deres ansatte har erfaring fra teater og organisasjonsutvikling, har de også ansatte med bakgrunn fra byggenæringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De samarbeider med flere firmaer, blant annet Statoil og Archer The Well Company.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovedverneombud Kjell Ivar Nesvåg sier at Statoil har samarbeidet med Splint siden 2005. Han mener dette er en mer engasjerende måte å lære seg sikkerhet på.

– Jeg synes Splint gjør en veldig god research og virkelig setter seg inn i konteksten enten det gjelder ledelsen eller renholdere som skal delta på HMS-samlingene. På deres kurs er det ingen som kan sitte bakerst i salen og halvsove. Her blir alle engasjert og mange kan kjenne seg igjen i situasjoner.

Positive resultater

En representant fra HMS-avdelingen i Archer The Well Company sier at de tidligere hadde svært mange uønskede hendelser offshore.

– Men etter at 450 av våre ansatte har vært med på Splint-samlinger har vi merket en positiv effekt. Vi kommer til å evaluere den konkrete virkningen, men foreløpig har antall ulykker gått kraftig ned.

Hun sier at det er veldig viktig at initiativet til situasjonstreningskurs kommer fra ledelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik kan ansatte få bruk for erfaringen og bidra i forandringen som er samsvar med selskapets plan.

Åpenhet

Daglig leder i Splint, Chris McCormick, sier at situasjonstrening får flere til åpne seg.

– Vi vil at mennesker forstår at de har et valg, at de er i stand til å mestre livet sitt. De skal forstå hvor lite som skal til for å oppnå bedre kommunikasjon og bedre arbeidsmiljø offshore, sier Chris McCormick.

Les flere nyheter fra TU.no:

- B er bra! Bygger ut LNG-distribusjon
Regjeringen sår tvil om oljemeldingen
Vil ha skattelette for strømsparing
Servicemåling utgått på dato Måtte avlyse høyblokk-besøk