Halvorsen stoler på sluttspurten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristin Halvorsens åttende valgkamp som SV-leder kan bli hennes siste. Nå håper hun velgerne vil støtte Eli Hagen ved å sende Carl I. hjem ved Oslo-valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har flere runder med sluttspurter bak meg – både i 1997 og i 2009. Vi vet at mobiliseringen de siste dagene før valget virker positivt inn på resultatet, sier Halvorsen til NTB.

Ingen av dagens partiledere har sittet lenger enn henne. Da hun i fjor fylte 50 år, avfeide hun alle spørsmål om egen avgang og slo spøkefullt fast at hun så for seg 50 nye år som leder.

Det holder hun fast ved.

– Ja, så god blir eldreomsorgen om SV får styre Oslo, smiler hun.

Les også: Stoltenberg spent på slaget om Oslo

– Har tæl

Meningsmålingene har vært dystre for SV i lang tid, og trenden har vært dalende. Fredag havnet partiet under sperregrensen i en TV 2-måling. Lørdag kom tre målinger på 4-tallet. Det er langt unna hva SV har oppnådd i de sju valgene med Kristin Halvorsen som partileder.

I 1997 – det første valg i hennes ledertid – fikk SV 6 prosents oppslutning. 2001 og 2003 ga to strålende valg der SV fikk godt over 12 prosent av stemmene. Ved kommunevalget i 2007 og stortingsvalget i 2009 var oppslutningen begge ganger 6,2 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristin Halvorsen vet at det blir nye interne runder om regjeringsdeltakelse og partiledelse etter valget – og hun innrømmer at det butter i øyeblikket.

– Det er selvfølgelig alltid morsommere å ha vinden i ryggen, men jeg har lang erfaring, har slåss mye og har mye tæl, sier hun.

Les også: 530.000 har forhåndsstemt

– Støtt Eli

Lørdag ettermiddag holdt hun valgkamptale blant egne kjernevelgere hjemme på Grünerløkka i Oslo. Hun rettet en innstendig appell til alle dem som på et eller annet tidspunkt har overveid å stemme SV.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gjør det nå. I mange kommuner er det SVs mobilisering som avgjør om det blir rødgrønt flertall. Husk at en stemme på Venstre eller Høyre i Oslo også er en stemme på Fremskrittspartiet, sa Halvorsen.

Hun oppfordret tilhørerne til å innlede en egen støtteaksjon til fordel for Eli Hagen, som ikke var udelt positiv til ektemannens forsøk på å bli Oslos ordfører.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg håper flest mulig vil være med å støtte Eli ved å sende Carl I. Hagen hjem, sa SV-lederen.

Venstres nestleder Ola Elvestuen lar seg provosere av det han mener er en negativ valgkampanje fra SVs side.

– Jeg kan følge hennes eksempel å si at en stemme på SV i Oslo er en stemme på kommunistene i Rødt, sier Elvestuen, som mener SV ikke evner å snakke om egen politikk og at det er hovedgrunnen til de svake målingene.

Halvorsen har en annen forklaring.

– Vi har en utfordring i samarbeidet med Arbeiderpartiet, som er vår største konkurrent. Når vi får gjennomslag for våre saker, ser Ap bedre ut i våre velgeres øyne enn de ellers ville ha gjort. Det er et dilemma vi må løse fram mot 2013 – ellers blir det ikke noen ny rødgrønn regjering, sier hun.

Les flere nyheter