Minst tre drept i gatekamper ved Israels ambassade i Kairo

Egypt har innført kriseberedskap etter at demonstranter rev ned en mur og stormet den israelske ambassaden i Kairo. Minst tre personer er drept i gatekamper ved ambassaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alt 837 mennesker ble skadd i de voldsomme opptøyene, og av dem er 200 sendt til sykehus, ifølge helsedepartementet.

Israelere inni ambassaden skal ha følt seg truet på livet da demonstrantene tok seg inn i ambassaden og begynte å kaste israelske flagg og dokumenter ut av vinduene. Det ble også satt fyr på et israelsk flagg.

Se også: Ambassadeangrep i Kairo

Ambassadør Yitzhak Levanon og andre ansatte var da allerede evakuert, men seks israelere oppholdt seg fortsatt i ambassaden. De skal ha følt seg truet på livet og ringte derfor hjem en siste hilsen til familiene sine, ifølge den israelske regjeringen. Like etter skal de ha blitt reddet ut av egyptiske kommandosoldater.

De offisielle israelske kommentarene har foreløpig vært sparsomme, men en ikke navngitt tjenestemann sier at angrepet er «et smertefullt slag mot freden mellom Egypt og Israel, og et alvorlig brudd på diplomatiske normer».

Statsminister Benjamin Netanyahu kaller det som har skjedd, for en «alvorlig hendelse», men det er ennå uklart hva den offisielle israelske reaksjonen overfor Egypt vil bli.

Folk jublet

Det befinner seg fortsatt en israelsk konsul i Kairo som har i oppgave å ivareta ambassaden. Ambassadøren og annet personell er imidlertid tilbake i Israel og i god behold.

Stormingen av ambassaden skjedde mens en stor folkemengde sto og jublet, og det har også kommet meldinger om at egyptiske soldater lot være å gripe inn.

– Vår verdighet er blitt gjenopprettet, sier Mohi Alaa, en 24 år gammel aktivist som deltok i demonstrasjonene.

– Vi vil ikke ha amerikanernes penger, fortsetter han. Han er en av mange unge egyptere som er villig til å ofre Egypts gode forhold til USA med langt krassere kritikk av Israels behandling av palestinerne.

Angrepet skaper bekymring i så vel Washington som Jerusalem og Kairo. Den egyptiske innenriksministeren innførte kriseberedskap i landet, inndro all ferie fra landets politifolk. Samtidig innkalte Egypts statsminister til krisemøte.

Hundrevis av egyptiske soldater i pansrede kjøretøyer ble sendt til ambassadestrøket. Lørdag morgen var det fortsatt rundt 2.000 demonstranter utenfor ambassaden.

Tahir-plassen

De rasende demonstrantene kom fra en demonstrasjon på Tahrir-plassen, som i utgangspunktet var en protest mot Egypts militærråd og det de mener er en altfor sen reformprosess. Etter hvert brøt en stor gruppe seg løs og gikk mot den israelske ambassaden.

Der rev demonstranter ned sikkerhetsmuren med hammere og metallstenger før de tok seg inn i selve bygningen.

– Denne handlingen viser det sinnet og den frustrasjonen som unge, egyptiske revolusjonære føler overfor Israel, særlig etter de siste israelske angrepene ved den egyptiske grensen som drepte egyptiske soldater, sa den politiske analytikeren Nabil Abdel Fattah til Reuters.

Ved ambassaden jublet demonstrantene og ropte slagord mot Israel.

– Det er flott at egyptere sier de vil gjøre noe og faktisk gjør det. De sa de ville rive muren og det gjorde de, militærrådet må adlyde kravene fra det egyptiske folket, sa filmregissøren Khaled Youssef utenfor ambassaden.

Bekymring i USA

I Washington fulgte USAs president Barack Obama bekymret med på situasjonen. Han minnet egyptiske myndigheter om at de er ansvarlige for ambassadens sikkerhet.

Fra israelsk side ble det sendt bønner om hjelp til Washington. Forsvarsminister Ehud Barak henvendte seg direkte til USA og ba om hjelp til å beskytte ambassaden.

Militærrådet hadde på forhånd advart demonstrantene mot voldsbruk, men ifølge vitner ble det ikke grepet inn.

– Politiet vil ikke gjøre noe mot demonstrantene, og vil la dem være uskadd slik at de kan fortsette å ødelegge muren, sa en egyptisk sikkerhetskilde til Reuters.

(©NTB)


Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden