Dagen som endret verden

Amerikanere spiser frokost før jobb 11. september 2001, mens terrorister rolig tar imot sine boardingkort til flyene de skal kapre og krasje i New York og Pentagon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokken er bare 05.45 (lokal tid), og kaprerne Mohammed Atta og Abdulaziz al-Omari passerer sikkerhetskontrollen på flyplassen ved Portland i Maine. De flyr videre til Boston, der de bytter til American Airlines Flight 11, som skal til Los Angeles.

I løpet av de neste 90 minuttene går 17 andre kaprere gjennom sikkerhetskontroller og ombord i sine fly, væpnet med kniver eller boksåpnere ingen av sikkerhetskontrollene avdekker.

Les også: Obama: - Vær på vakt

- Kapret

American Airlines Flight 11 letter noe forsinket klokken 07.59, samtidig som en
konferanse åpner i baren Windows on the World i toppen av World Trade Center i New York.

Mohammed Atta (t.h.) og Abdulaziz Alomari (i midten) passerer sikkerhetskontrollen ved Portland International Jetport i Maine. Foto: Scanpix/Reuters. Mohammed Atta (t.h.) og Abdulaziz Alomari (i midten) passerer sikkerhetskontrollen ved Portland International Jetport i Maine. Foto: Scanpix/Reuters.

I løpet av de neste 20 minuttene letter United Airlines Flight 175, fulgt av American Airlines Flight 77 fra Washington Dulles International Airport på vei til Los Angeles. Klokken 08.42 tar United Airlines Flight 93 av fra Newark etter en lengre forsinkelse.

Mens de fire flygende dødsfellene begynner sin reise får verden utenfor de første hintene om hva som er i ferd med å skje. Allerede klokken 08.19 forteller kabinpersonale på Flight 11 til flygeledelsen at de tror de har blitt utsatt for en kapring.

FBI blir varslet, og klokken 08.37 sender militæret opp kampfly for å spore Flight 11. Men det er for sent; klokken 08.46 flyr Flight 11 inn i de øverste etasjene på World Trade Centers North Tower.

Les også: - Al-Qaida sto bak terrortrussel

- Under angrep

USAs president George W. Bush blir informert om angrepene. Foto: Scanpix/AFP. USAs president George W. Bush blir informert om angrepene. Foto: Scanpix/AFP.

Mens ild og røyk velter ut av bygningen får menneskene i det andre av de to tvillingtårnene beskjed om å holde seg der de er. Klokken 09.02 blir et nytt råd gitt, og det blir lest opp en beskjed der det heter at: «Dere kan ønske å begynne en ordnet evakuering».

Se video fra hendelsene her

Politi og brannfolk strømmer allerede mot de sørlige delene av Manhattan, uvitende om hvor ille ting vil bli. Nesten ett minutt senere, klokken 09:02:59, treffer Flight 175 77-85. etasje i South Tower.

President George W. Bush er på besøk ved en grunnskole i Florida. Han har blitt informert om det første krasjet, som mange antok var en ulykke.

Presidenten har satt seg ned for å lese boken «The Pet Goat» til en gruppe barn da det andre flyet treffer. Klokken 09.05 lener Bushs stabssjef Andrew Card seg mot ham og hvisker i presidentens høyre øre: «Amerika er under angrep».

Les også: Setter inn mer politi etter terrortrussel

Pentagon truffet

Ødeleggelsene etter at et passasjerfly traff det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon. Foto: Scanpix.Ødeleggelsene etter at et passasjerfly traff det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon. Foto: Scanpix.

Tusenvis av redningsarbeidere strømmer inn i de brennende tårnene, og tusenvis av kontorarbeidere strømmer ut. Visepresident Dick Cheney blir evakuert fra sine kontorer i Det hvite hus til en bunkers.

Et minutt senere, klokken 09.37, treffer Flight 77 Pentagonbygningens vestlige fasade.

- Først trodde jeg at jeg hadde sprengt faxmaskinen. Så forstod jeg at det ikke var meg. Jeg kjente lukten av flybensin, sier en regnskapsfører i bygningen.

Klokken 09.42 settes alle fly i amerikansk luftrom på bakken. Tre minutter senere evakueres Det hvite hus og kongressbygningen.

Fotgjengere flykter idet et av tvillingtårnene kollapser. Foto: Scanpix/AFP. Fotgjengere flykter idet et av tvillingtårnene kollapser. Foto: Scanpix/AFP.

Hjelpesløse mennesker kaster seg ut av de øverste etasjene i World Trade Center med en skrekkslagen verden som tilskuere.

Les også: Strever fortsatt med tapet

Gjorde motstand

Mange tror det fjerde kaprede flyet, Flight 93, skulle ha blitt krasjet i hovedstaden. På dette flyet ble imidlertid enkelte passasjerer gjort oppmerksomme på angrepet ved telefonsamtaler.

- Bring sammen noen passasjerer og gjør det beste dere kan for å ta kontrollen, sa moren til passasjeren Mark Bingham til sønnen etter å ha overlevert de fryktelige nyhetene.

Klokken 09.59 kollapser South Tower. Hundrevis av mennesker som ikke hadde kommet seg ut blir drept, sammen med redningsarbeidere som hadde tatt seg inn i bygget.

Klokken 10.03 krasjer Flight 93 på et jorde i Pennsylvania, tilsynelatende etter at passasjerene overmannet kaprerne.

Krigen mot terror

North Tower raser sammen klokken 10.28. 1400 mennesker mister livet på få sekunder. Katastrofen filmes av en rekke større fjernsynsnettverk og sendes direkte til lamslåtte seere over hele verden.

I løpet av de eneste timene begynner et omfattende redningsarbeid ved det apokalypselignende åstedet på nedre Manhatten. Utrolig nok blir 14 mennesker funnet i live i ruinene av North Tower, der deler av trappen beskyttet dem da bygningen styrtet i grus.

Redningsarbeidere ved åstedet der World Trade Center stod 11. september 2001. Foto: Scanpix/AFP. Redningsarbeidere ved åstedet der World Trade Center stod 11. september 2001. Foto: Scanpix/AFP.

Støv, rester, branner og ødelagte vannledninger gjør det vanskelig å få åstedet under kontroll. Med få timers mellomrom finenr redningsarbeiderne isolerte overlevende.

Bush taler til nasjonen klokken 20.30, og erklærer det han kaller «Krigen mot terror».

Hvor var du 11. september 2001? Del din historie i kommentarfeltet under saken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden