Opprørerne angriper Gaddafis siste bastioner

Libyske soldater lojale til det nye regimet, har etter lengre tids beleiring gått inn i byen Bani Walid for å bekjempe restene etter Muammar Gaddafis militærstyrke. Her forbereder opprørssoldater seg på kamp nord for Bani Walid tidligere fredag. Foto: REUTERS / Zohra Bensemra / SCANPIX.
Libyske soldater lojale til det nye regimet, har etter lengre tids beleiring gått inn i byen Bani Walid for å bekjempe restene etter Muammar Gaddafis militærstyrke. Her forbereder opprørssoldater seg på kamp nord for Bani Walid tidligere fredag. Foto: REUTERS / Zohra Bensemra / SCANPIX.

Opprørssoldater har gått til angrep i den beleirede byen Bani Walid, en av de siste byene som kontrolleres av soldater lojale til Libyas tidligere leder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også i nærheten av Muammar Gaddafis hjemby Sirte brøt det ut kamper fredag kveld, kort tid før den siste tidsfristen Libyas nye lederskap har gitt fienden utløper.

Det pågår kamper i gatene i Bani Walid, til tross for at Det nasjonale overgangsrådet (NTC) ennå ikke skal ha gitt ordre om noe angrep. NTC har gitt soldatene som er lojale til Muammar Gaddafi frist til lørdag med å overgi seg.

– Sovende celler med revolusjonære gikk til angrep, og det har pågått kamper mellom dem og væpnede menn lojale mot Gaddafi, sier Abdullah Kenshil, en høytstående tjenestemann i NTC.

Les også: Ber Interpol om hjelp til å arrestere Gaddafi

Opprørssoldater kjemper mot snikskyttere nord i byen, men de vil nå også gå inn fra øst, opplyser han.

Kamper brøt ut i utkanten av Sirte da Gaddafi-lojale styrker angivelig begynte å skyte raketter mot NTCs soldater.

Sirte og Bani Walid er sammen med ørkenbyen Sabha sør i Libya de to siste bastionene som ennå ikke er i opprørernes hender. Ifølge NTC har flere hundre soldater marsjert sørover med kurs for Sabha.

– Beskytter sivile

Kenshil anslår at de Gaddafi-lojale styrkene i Bani Walid består av omkring 600 menn, noe som tyder på at forsterkninger nylig er ankommet byen. NTC-talsmannen hevder angrepet skjer for å beskytte sivile i byen, som ligger omkring 150 kilometer sørøst for hovedstaden Tripoli.

– Folk er veldig redde, det er derfor vi må gå inn i byen, sa Kenshil, og la til at de ikke har til hensikt å starte noen «full krig».

Les også: Gaddafi benekter å ha flyktet til Niger

Opprørssoldatene som har beleiret byen i flere dager ikke fått ordre fra NTC i Tripoli om å gå angripe Bani Walid, og størstedelen av NTCs styrke står fortsatt utenfor byen, ifølge tjenestemannen.

– Vi kommer ikke til å innlede et angrep uten en avgjørelse fra NTC, men inntil videre hadde vi ikke noe valg, ettersom vi ville beskytte våre styrker og innbyggerne i byen, sa Kenshil til journalister omkring 20 kilometer utenfor Bani Walid.

Forhandlinger

Rådet har forsøkt å forhandle med soldatene i byen, som er lojale mot landets avsatte leder Muammar Gaddafi. Det ryktes at sentrale folk i Gaddafis regime befinner seg i byen.

Les også: Gaddafi skal være omringet

Det nasjonale overgangsrådet har gitt Gaddafi-lojale styrker flere tidsfrister til å overgi seg i de få byene som ennå ikke er erobret. NTCs leder, fungerende statsminister Mahmoud Jibril i Libya, har advart om at de hardeste slagene om landet fortsatt gjenstår.

– Frigjøringskampen er ikke avsluttet. Vi har rett til å forsvare oss selv før tidsfristen går ut, sa Jibril sent torsdag kveld.

Arrestordre

Interpol utstedte fredag en arrestordre på Muammar Gaddafi etter anmodning fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Arrestordren gjelder også Gaddafis sønn Saif al-Islam og etterretningssjefen Abdullah al-Senussi.

Ordren har et såkalt rødt varsel, noe som betyr at de tre kan pågripes på stedet og overføres til ICC i Haag.

En minister i Niger understreket fredag at landet vil respektere sine forpliktelser overfor ICC, dersom Muammar Gaddafi eller sønnene hans kommer seg inn i Niger.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden