Her smeller det

Supernovaen PTF11kly vil være på sitt mest lyssterke i løpet av helgen. Lyset fra stjernen som eksploderte for 21 millioner år siden vil snart være synlig selv med en ordinær kikkert. Foto: Scanpix/Reuters.
Supernovaen PTF11kly vil være på sitt mest lyssterke i løpet av helgen. Lyset fra stjernen som eksploderte for 21 millioner år siden vil snart være synlig selv med en ordinær kikkert. Foto: Scanpix/Reuters.

Denne supernovaen vil du kunne se med kikkert i løpet av helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Astronomer i California har funnet den nærmeste, mest lyssterke supernovaen i sitt slag på 25 år.

Etter at «PTF 11kly» ble oppdaget 24. august har den blitt mer lyssterk for hvert minutt, melder Reuters.

Den er ventet å nå sitt mest lyssterke en gang mellom fredag og mandag. Da vil den være mulig å se for stjernetittere med god kikkert eller et lite teleskop. Se etter et blåhvitt lys like over og til venstre for de to siste stjernene i «håndtaket» til Karlsvogna.

– Gitt at supernovaen befinner seg i Karlsvogna er den veldig fint plassert på himmelen for å kunne ses fra Norge. Stjernebildet ligger så langt nord at det alltid er synlig på nattehimmelen når det blir mørkt, sier avdelingsdirektør ved Norsk Romsenter Terje Wahl til ABC Nyheter.

Les også: Stjerne på ville veier

Som en bombe

Supernovaer av denne typen skjer når en supermassiv «hvit dverg», omtrent på størrelse med jorden - men med mer masse en vår egen sol, eksploderer som en gigantisk fusjonsbombe.

– I universet skjer supernovaer rett som det er, men at det skjer så nærme jorden at den er greit synlig herfra skjer ikke så ofte, sier Wahl.

Den lille stjernen gikk i luften 21 millioner lysår fra jorden, altså for 21 millioner år siden. Dermed er den nærmest i «vårt nabolag». Til sammenligning ligger de fleste andre supernovaer Palomarteleskopet har påvist omkring en milliard lysår unna, og kan ikke observeres med hobbyteleskoper.

Nå rettes en rekke teleskoper verden rundt mot lysfenomenet, inkludert det enorme romteleskopet Hubble. Forskerne mener PTF 11kly vil bli den mest grundig studerte supernovaen i historien.

Les også: Et sort hull blir født

Eksplosjoner i vår galakse

Eksplosjonen skjedde i spiralgalaksen Messier 101, som ligger i stjernebildet Store bjørn, som Karlsvogna er en del av.

– Det var en mye sterkere supernova nær jorden i 1987, men den kunne man ikke se fra Norge, sier Wahl.

Sist astronomene kunne observere en supernova i vår egen galakse var i 1572. Denne var synlig med det blotte øyet i flere måneder.

– Denne ble beskrevet av den danske astronomen Tycho Brahe. Dette er en av de åtte supernovaene man kjenner til som har vært synlig med det blotte øye fra jorden, sier Wahl.

Historiske dokumenter tyder på at en enda mer spektakulær supernova i Melkeveien lyste opp himmelen i år 1006, skriver Reuters.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden