- Trenger mer smerte

USAs Afghanistanambassadør Ryan Crocker tas i ed i Kabul 25. juli. Foto: Scanpix/AP Photo
USAs Afghanistanambassadør Ryan Crocker tas i ed i Kabul 25. juli. Foto: Scanpix/AP Photo

Taliban må «føle mer smerte» før fredssamtalene kan gå fremover, mener USAs Kabul-ambassadør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag markerte afghanerne at det er ti år siden drapet på en hyllet anti-Talibankriger, to dager før 11. september-angrepene i USA.

Veterandiplomaten Ryan Crocker uttalte samtidig at opprørerne i landet må utsettes for økt militært press, samtidig som han innrømmet at foreløpige forsøk på fredssamtaler ennå ikke har gitt resultater, melder AFP.

– Taliban er nødt til å føle mer smerte før de virkelig vil være klare for forsoning, sier Crocker, som tiltrådte stillingen i juli, i et intervju med Wall Street Journal.

Bemerkningene kom tross tilstedeværelsen til de 33.000 nye amerikanske soldatene som ble beordret til Afghanistan i 2009, og understreket hvor sårbar utviklingen mot en politisk løsning på krigen er.

Les også: BBC-journalisten ble drept av NATO i Afghanistan

Tilbaketrekking

Tilbaketrekking av noen av de 140.000 utenlandske styrkene i landet har allerede begynt. Samtlige kampstyrker skal etter planen forlate Afghanistan innen utgangen av 2014.

Uttalelsene til Crocker ble offentliggjort samme dag som afghanerne markerte tiårsdagen for drapet på Ahmad Shah Massoud, en karismatisk kommandant som ledet den siste bastionen av motstand mot Taliban, og ble drept av en al-Qaidabombe.

Enkelte eksperter mener attentatet var knyttet til 11. september-planene, som ledd i en al-Qaidaplan for å sikre Talibanleder Mullah Omars støtte etter angrepene mot tvillingtårnene, tross amerikansk gjengjeldelse.


Andre mener angrepet skjedde på Omars befaling da Taliban forsøkte å utslette Massouds Nordallianse, og at han ikke visste om al-Qaidas planer for 11. september.

Les også: 30 barn kidnappet av Taliban

«Løven»

Nordalliansens krigere kjempet sammen med USA under invasjonen av Afghanistan i oktober 2001, da Talibanregimet ble styrtet. Men den islamistiske militsgruppen styrket seg på ny i årene etter og fører fortsatt en opprørskamp mot amerikanskledede styrker.

Massoud, kjent som «Panjshirs løve», holdes fortsatt i ære i mange deler av Afghanistan, og datoen for dødsfallet er en nasjonal helligdag. Tiårsdagen har igjen satt søkelys på situasjonen i Afghanistan etter et tiår med store ofre.

Krigen har kostet USA alene minst 444 milliarder dollar, og 2.705 utenlandske soldater har mistet livet, ifølge det uavhengige nettstedet iCasualties.org.

Afghanske og vestlige diplomater håper på fremgang i fredssamtaler parallelt med en militær innsats for å ødelegge Taliban.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden