Kommunevalget:Norges kjappeste kommune

Frp-vafler: Ordførerkandidat Bjarte Norheim serverer vafler med partilogo og hjemmelaget ripsgelé. Og snakker ivrig om at offentlig eierskap i kraftselskapet gir god kommuneøkonomi. Foto: Thomas Vermes
Frp-vafler: Ordførerkandidat Bjarte Norheim serverer vafler med partilogo og hjemmelaget ripsgelé. Og snakker ivrig om at offentlig eierskap i kraftselskapet gir god kommuneøkonomi. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rømskogs fire partier gjør unna valgkampen på én dag, og er først ute med valgresultatet. Vi utforsket de ideologiske skillelinjene i bygda.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Slik er Rømskog:

Rømskog er en skogkommune i nordøstre del av Østfold, grenser til Sverige og har et areal på 184 km2.

Innbyggertallet vokste med ni personer til 785 i 2. kvartal i år. Og rømsjingene ønsker seg flere innflyttere. Kommunen tilbyr attraktive og store tomter.

Kommunestyret har 13 medlemmer, for tida fem fra Ap, fire fra KrF, tre fra Sp og en fra Frp. Denne kommunestyreperioden har Ap og KrF inngått samarbeid om å styre. Sp og Frp er i opposisjon.

Les mer på kommunens hjemmeside.

RØMSKOG (ABC NYHETER): Hørt om Rømskog? Denne nordligste østfoldkommunen med 685 innbyggere (pluss ni siste år!) og grense til Sverige?

Javisst!

De er alltid første kommune ut med valgresultatet klart valgnatta.

Avtaler valgkampdagen

Rømsjingene er ikke bare raske til å telle. De får valgkampen kjapt unna også. Foran hvert valg avtaler de fire lokale partiene, Ap, KrF, Sp og Frp, én lørdag de skal stå utenfor butikken.

I år er det denne lørdagen en drøy uke før selve valget, slaget skal stå.

Noen regndråper tørker inn, og jammen sprekker ikke skylaget litt opp idet den vesle parkeringsplassen utenfor butikken fylles opp.

Om ikke i strie strømmer, så kommer de, bygdas håpefulle politikerkandidater og potensielle velgere.

- Alle vil bygdas beste

Her er det brosjyrer, frukt, kaffe og vafler å få utenfor kommunens eneste butikk, som forresten er det store stridsspørsmålet i kommunestyret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi er enige om mye. Alle vil bygdas beste. Men vi må ta vare på det fine vi har, gode kommunale tjenester, et rikt kulturlig. Og så må vi ha butikk! sier Senterpartiets ordførerkandidat, Jeanette Myrvold Jansson, og byr på frukt, modne bjørnebær og hjemmedyrka gulrøtter.

- Butikken er en stor sak,sier hun.

Den viktigste saken

Raske tellere: Karoline Dedorsson og David Bergquist er med i Norges raskeste tellekorps. Foto: Thomas VermesRaske tellere: Karoline Dedorsson og David Bergquist er med i Norges raskeste tellekorps. Foto: Thomas Vermes

- Butikken må ha nytt lokale og alle er enige om at vi skal ha en butikk, sier også Kristelig Folkepartis ordførerkandidat Kari Pettersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne perioden er hun vara for Arbeiderparti-ordføreren som KrF deler makt med.

Til daglig utgjør hun det lokale NAV-kontoret.

- Butikken er veldig viktig, og hva kommunen skal gjøre for å sikre det, har vi diskutert i flere kommunestyre-perioder, sier sannelig også Arbeiderpartiets fjerdekandidat Øystein Myrvold og Fremskrittspartiets toppmann Bjarte Norheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er skillet:

Så hva er forskjellen, når eneste stridsspørsmål av betydning vi får høre om, er butikkens framtid, og alle tilsynelatende er skjønt enige?

- Ikke så mye, egentlig, sier Arbeiderpartiets Øystein Myrvold, som jobber på teknologibedriften Normeka. Og er bror til Senterpartiet ordførerkandidat Jeanette.

Som forresten kommer bortom Ap-boden og byr på frukt og en lokal Sp-quiz:

- Hvor mange topper over 300 meter har vi i kommunen? lyder ett av spørsmålene.

- Bare vi ikke får medlemskap i Sp som premie! utbryter en av Ap-karene.

- Mot butikk

Samråd: Senterpartister i Rømskog diskuterer hvordan de kan komme i posisjon etter valget. Foto: Thomas VermesSamråd: Senterpartister i Rømskog diskuterer hvordan de kan komme i posisjon etter valget. Foto: Thomas Vermes

Arbeiderpartiets fylkesstyrerepresentant Roar Høisveen er litt krassere:

- For fire år siden var jeg ordførerkandidat for Sp. Så ble det organisert en liste-kampanje mot meg fordi jeg var litt for offensiv for utvikling av kommunen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nå er jeg i Ap. I Sp likte de ikke at jeg ville ha hotellet som ble bygd, og det har vært motstand mot ny butikk, forteller Høisveen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den nye Sp-lederen er mer åpen, skyter Øystein Myrvold inn.

Så kommer forskjellen i politikk fram:

Alle partiene har for lengst stemt for at kommunen skal investere i tomt og bygging av lokale til ny dagligvarehandel, som så kan leies ut til noen som vil drive.

Men på siste kommunestyremøte ble det stemt over om man skulle sette i gang før man hadde funnet noen som ønsket å drive butikk, eller ikke. Og der stemte Frp og Sp imot å bygge før man hadde en driver på hånda.

Uvante Frp-toner

Senterpartiets Jeanette gjør som så mange andre, svinser bortom Frp-standen.

For der står ordførerkandidat Bjarte Norheim og steker vafler med Frp-logo. Og de vil vi alle ha. Med ripsgelé laget av en av Frp-medlemmene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har det bra her i kommunen. Ryddig økonomi. God skole, gode velferdsordninger og et velfungerende aldershjem, sier Norheim til ABC Nyheter.

- Men det er ekstremt viktig for Frp å få vekst, å gjøre noe, og få folk hit, legger han til.

Norheim er fornøyd med å ha fått gjennomslag for å nedsette en næringskomité og en halv million til et næringsfond.

- Rømskog kommune har god økonomi fordi vi har eierandeler i Østfold Energi, forklarer han.

Hver stemme teller

- Men Frp vil jo mange steder heller selge kommunale aksjer i energiselskaper?

- Vi må ikke blande sentral politikk og lokal politikk. Enkelte steder må du gjøre lokale tilpasninger, svarer Norheim.

- Det som er ekstremt viktig på Rømskog nå, er å få folk til å stemme. I en så liten kommune teller hver eneste stemme, sier Frp-mannen og illustrerer fra forrige kommunevalg:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Arbeiderpartiet fikk 152 stemmer og fire plasser. Kristelig Folkeparti fikk 153 og fem plasser i kommunestyret!

Forventer patriotisme

Selv pendler Bjarte Norheim til Oslo kl. 4.40 hver morgen. Hjemover kjører han forbi de store dagligvarekjedene.

- Jeg handler alt jeg skal ha av mat her. Nå må rømsjingene tenke seg om! En undersøkelse viste at vi bare handler 30 prosent av alt vi kjøper i denne butikken. Vil vi ha butikk, må vi bruke den! sier han.

Les flere nyheter.