Meny

Fattigfolk utfordret politikerne

UTFORDRET POLITIKERNE PÅ FATTIGDOMSSPØRSMÅL: Linn Merete Nilsen, Johanna Engen og Bente Solberg snakket åpent om sine erfaringer som fattige i Norge til Oslopolitikerne i dag. - For meg var biblioteket en fantastisk ting, sier Nilsen. Foto: Målfrid Bordvik

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Disse kvinnene vet godt hva det vil si å være fattig. I dag talte de til politikerne i Oslo.

Fakta om fattigdom i Norge

* Ifølge regjeringens egne tall er det 215.000 fattige i Norge. Bruker man EUs fattigdomsdefinisjon, der fattige er definert som personer med lavere inntekt enn 60 prosent av medianinntekten, er det 480.000 nordmenn som lever i fattigdom. 100.000 av disse er barn.

* I Oslo er det rundt 16.000 barn som lever i fattige familier. Det er dobbelt så høyt som i resten av landet.

* Arbeidsledighet er den viktigste årsaken til fattigdom.

* 150.000 personer i Norge kan karakteriseres som vanskeligstilte på boligmarkedet.

* Størrelsen på sosialhjelpen avhenger av hvor i landet man bor. Arrangørene av dagens debatt; Velferdsalliansen, Stiftelsen Selvhjelpens Hus, For Velferdsstaten og Kirkens Bymisjon, ønsker statlige satser.

- Det var ingen selvfølge at jeg kunne være med på alt jeg ønsket og drømte om da jeg var liten. Det visste alle på det lille stedet jeg bodde, og mobbing var en selvfølge, fortalte Linn Merete Nilsen fra podiet til Kirkens Bymisjon i dag.

Sammen med flere andre delte hun sier erfaringer fra fattig-Norge, med Oslopolitikerne som tilhørere. Det var et annerledes valgmøte, der politikerne for en gangs skyld var plassert på sidelinjen – mens brukerne av det offentlige hjelpeapparat var i hovedsetet.

Linn Merete Nilsen kunne verken delta i korps eller på fotballtreningene i oppveksten, fordi foreldrene ikke kunne kjøpe utstyr eller kjøre henne til øving. Moren, som ble alene med de tre barna, måtte forsørge familien med bare 3000 kroner i måneden.

Les også: 6500 flere fattige barn i familier

- Jeg kan ikke huske at jeg fikk kjøpe noe nytt noen gang før jeg fylte 10 år. Jeg gikk alltid i for store klær og var én gang til frisøren. Da vasket jeg ikke håret på en uke, fortalte Nilsen åpenhjertig om oppveksten.

- Hvordan vil dere bekjempe barnefattigdom i praksis?, var spørsmålet hun stilte til de folkevalgte.

Les også: - SV har ikke gjort noe for de fattige

- Skal ikke koste penger å leke

Sosialbyråd for Høyre, Anniken Hauglie, svarte med at det finnes en rekke ordninger myntet mot fattige barn i Oslo.

- Man har ikke lyst til å låne et par ski, da blir man mobba og stigmatisert. Man ønsker å kunne si at noe er sitt eget, svarte Nilsen.

Margaret Eide Hillestad (Sp) trakk frem hvor viktig det er å beholde den universelle barnetrygden, nettopp fordi den ikke stigmatiserer. Aps Tone Tellevik Dahl snakket varmt om heldagsskolen, hvor kulturskole og idrettstilbud skal inngå i skolen, slik at alle kan delta.

- I dag koster det penger å leke med andre barn. Slik skal det ikke være, sa Marianne Borgen (SV), som innrømmet at egen regjering ikke har gjort nok i kampen mot fattigdom. Samtidig kritiserte hun byrådet i Oslo for manglende handlekraft.

Les også: Har tøylet forskjells-Norge

- Fattigdom er et sammensatt problem som ikke utelukkende kan løses med økte bevilgninger, påpekte Hauglie.

Johanna Engen delte sine erfaringer etter å ha bodd 16 år i en kommunal bolig på Kampen i Oslo. Hun skildret en utrygg bosituasjon som bare blir verre og verre.

- Man bor blant narkomane og psykotiske, det flyter med søppel, jeg har blitt frastjålet klær og sengetøy, det er dopsalg, bråk og ingen lekeapparater for barna. Vi har hatt mange møter med kommunen, men ingenting blir gjort. Det er uverdig at vi må bo slik. Jeg er redd for å forlate leiligheten og redd for å komme hjem. Det er kjempeflaut å ha besøk av venner og familie.

- Vi trenger en garanti mot slumtilstander, en nasjonal standard for boligkvalitet, sa Engen.

Les også: - Finanskrisa, ikke SV, fikset Norge

Flere boliger, mer spredt

Flertallet av politikerne sa seg enige i at man trenger flere kommunale boliger i Oslo, spredt over flere områder.

- I Oslo har vi gjort en feil ved å ikke spre de kommunale leilighetene over hele byen. Også på vestkanten skal vi ha kommunale boliger, sa Hans Olav Syversen (KrF), og fikk applaus fra salen.

SV og Rødt pekte på at tilstandene som Johanna Engen fortalte om, slett ikke er ny informasjon for byrådet.

- Byrådet har visst om problemene og det er skamfullt at de ikke har ryddet opp i de kommunale gårdene. Det er uverdig at barn gruer seg til å gå hjem, sa Borgen.

Reza Rezaee (Rødt) oppfordret Høyre-politikere til selv å prøve å bo i en kommunal bolig.

Sosialbyråden forsvarte seg med at kommunen har startet rydding i flere gårder, og at de er i ferd med å kjøpe 100 flere kommunale boliger som skal gå til barnefamilier. Boligene kjøpes i ordinære blokker, slik at familiene skal få leve i «vanlige» bomiljø.

Venstres Odd Einar Dørum lovte å komme på hjemmebesøk til Engen, men først etter valget.

Politikerne fikk mindre taletid enn brukerne og fagfolk under debatten arrangert av Kirkens Bymisjon i dag. Odd Einar Dørum (V) vil gå inn for nasjonale sosialhjelpsatser. Foto: Målfrid Bordvik Politikerne fikk mindre taletid enn brukerne og fagfolk under debatten arrangert av Kirkens Bymisjon i dag. Odd Einar Dørum (V) vil gå inn for nasjonale sosialhjelpsatser. Foto: Målfrid Bordvik

- Jeg sier etter valget fordi du skal vite at det er deg jeg vil besøke, sa Dørum, som tok selvkritikk på at partiet ikke har hatt en mer offensiv boligpolitikk tidligere.

FrP sin representant, Hennig Holstad, argumenterte for en annen løsning enn mange av sine politiske motstandere.

- Vi vil at de som bor i kommunal bolig skal få kjøpe boligen til 30 prosent rabatt. Vi kan ikke gjøre mer av det som ikke virker, men må assistere de som ikke klarer seg selv ved å gi dem innskudd og lån, slik at selv kan eie og ta del i verdistigningen.

Les også: Borgerlige gir mest til de eldste

- Arbeid er nøkkelen

Flere av politikerne var enige om at nøkkelen til å få folk ut av fattigdom er utdanning, kvalifisering og arbeid. Et eksempel på det er nettopp Bente Solberg (39), tidligere rusmisbruker, som delte sine livserfaringer med salen.

- Jeg er rusfri i dag til tross for, og ikke på grunn av, det offentlige hjelpeapparatet, innledet hun.

Solberg gikk fra å være sykepleier på Ullevål, til å livnære seg ved å selge hasj for å finansiere eget rusmisbruk. Etter flere opphold på avrusningsinstitusjoner fikk hun tildelt kommunal leilighet – men med naboer i samme situasjonen, falt hun fort utpå igjen.

Bente Solberg ble rusfri da hun fikk jobb. Men om få måneder står hun uten inntekt igjen. Reza Rezaee (Rødt) oppfordret henne til å sende en åpen søknad til Oslo kommune. - Det kommer jeg til å gjøre, sier Solberg til ABC Nyheter. Foto: Målfrid BordvikBente Solberg ble rusfri da hun fikk jobb. Men om få måneder står hun uten inntekt igjen. Reza Rezaee (Rødt) oppfordret henne til å sende en åpen søknad til Oslo kommune. - Det kommer jeg til å gjøre, sier Solberg til ABC Nyheter. Foto: Målfrid Bordvik

- Men en kveld for fem år siden, mens jeg solgte hasj, skjedde det noe som forandret livet mitt – jeg ble tilbudt jobb i Blå Kors. Der ble jeg møtt som et menneske og har fått gradvis større utfordringer og økt selvtillit. Hadde jeg ikke fått den sjansen hadde jeg fremdeles vært på gata i dag.

Men selv om Solberg er rusfri, er hun fremdeles avhengig av NAV og arbeidsavklaringspenger.

- Når den kontrakten går ut i oktober aner jeg ikke hva jeg gjør, sa Solberg, som etterlyser mer fokus på rehabiliteringsarbeidet.

- Hørt alt før

Etter å ha hørt svarene fra politikerne, var ingen av kvinnene overbevist om at det vil skje endringer.

- Vi har hørt alle svarene før, det kommer før hvert eneste valg og hver jul. Ellers i året er vi usynlige og bortgjemt, sier Engen, som registrerte at det bare var Rødt som går inn for å heve sosialsatsene opp på SIFOs anbefalte nivå.

- Jeg tror på at politikerne har hjerte for de fattige, men det handler om mot og vilje, sier Linn Merete Nilsen.

Etter flere år på barnevernsinstitusjon er hun i dag selv mor til en gutt på 19 måneder. Hver eneste måned klarer hun å sette til side 300 kroner til sønnen, samtidig som hun er 50 prosent uføretrygdet.

Kvinnene stilte opp i dagens debatt blant annet fordi de ønsker å avlive flere myter om fattige.

- Mange tror at «jo lavere sosialsatsen er, jo større sjanse for at folk kommer i arbeid». Det stemmer ikke!, sier Engen.

Les hos SSB: Flere tar del i inntektsveksten

Les alt om kommunevalget

Hva bør gjøres for fattige i Norge? Skriv gjerne en kommentar.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:25 Kvinne drept i opptøyer i Nord-Irland02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26 Etappe to i valget i India er i gang06:05 Båt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00 BBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:20 Zuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18 Guatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44 Nye krav til helsearbeidere innføres04:31 Demokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52 340 miljøaktivister pågrepet i London03:46 Luftambulansen mister oftere GPS-signal02:38 29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37 17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30 Nord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40 Brødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22 Mann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46 – Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00 Pochettino: – Mine spillere er helter23:43 Tottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34 Liverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24 Barr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54 Politiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12 Nordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21 Amundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56 Minst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39 Rouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20 399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57 Firmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29 Ettersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14 Mann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59 Horneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51 Senterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00 Angrer på tidligere gravferd17:28 NASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23 Manchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48 Russisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56 Perus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51 Kø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42 Tog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20 Død kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55 En av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53 Norsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39 Talsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24 Barnehagelærer valgte å svindle Nav14:23 Notre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45 Regjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28 Politiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24 FBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47 Påskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40 Forskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08 Brækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50 Vålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52 Snøskred i Tromsø09:52 Russ falt ut av russebil i fart08:56 Politiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11 Krisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01 Indonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53 Førerhunder angripes av løse hunder
Siste nytt
03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:25VerdenKvinne drept i opptøyer i Nord-Irland02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26VerdenEtappe to i valget i India er i gang06:05NorgeBåt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00SportBBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:20SportZuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18VerdenGuatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44NorgeNye krav til helsearbeidere innføres04:31VerdenDemokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52Verden340 miljøaktivister pågrepet i London03:46NorgeLuftambulansen mister oftere GPS-signal02:38Verden29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37Norge17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30VerdenNord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40VerdenBrødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22NorgeMann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46Verden– Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00SportPochettino: – Mine spillere er helter23:43SportTottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34SportLiverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24VerdenBarr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54MotorPolitiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12PengerNordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21NorgeAmundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56VerdenMinst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39VerdenRouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20Norge399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57VerdenFirmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29VerdenEttersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14NorgeMann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59SportHorneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51PengerSenterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00NorgeAngrer på tidligere gravferd17:28VerdenNASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23SportManchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48VerdenRussisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56VerdenPerus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51NorgeKø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42NorgeTog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20VerdenDød kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55NorgeEn av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53NorgeNorsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39PolitikkTalsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24NorgeBarnehagelærer valgte å svindle Nav14:23VerdenNotre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45NorgeRegjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28MotorPolitiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24VerdenFBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47NorgePåskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40VerdenForskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08SportBrækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50NorgeVålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52NorgeSnøskred i Tromsø09:52NorgeRuss falt ut av russebil i fart08:56NorgePolitiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11VerdenKrisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01VerdenIndonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53NorgeFørerhunder angripes av løse hunder
Populært