Fattigfolk utfordret politikerne

UTFORDRET POLITIKERNE PÅ FATTIGDOMSSPØRSMÅL: Linn Merete Nilsen, Johanna Engen og Bente Solberg snakket åpent om sine erfaringer som fattige i Norge til Oslopolitikerne i dag. - For meg var biblioteket en fantastisk ting, sier Nilsen. Foto: Målfrid Bordvik
UTFORDRET POLITIKERNE PÅ FATTIGDOMSSPØRSMÅL: Linn Merete Nilsen, Johanna Engen og Bente Solberg snakket åpent om sine erfaringer som fattige i Norge til Oslopolitikerne i dag. - For meg var biblioteket en fantastisk ting, sier Nilsen. Foto: Målfrid Bordvik

Disse kvinnene vet godt hva det vil si å være fattig. I dag talte de til politikerne i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om fattigdom i Norge

* Ifølge regjeringens egne tall er det 215.000 fattige i Norge. Bruker man EUs fattigdomsdefinisjon, der fattige er definert som personer med lavere inntekt enn 60 prosent av medianinntekten, er det 480.000 nordmenn som lever i fattigdom. 100.000 av disse er barn.

* I Oslo er det rundt 16.000 barn som lever i fattige familier. Det er dobbelt så høyt som i resten av landet.

* Arbeidsledighet er den viktigste årsaken til fattigdom.

* 150.000 personer i Norge kan karakteriseres som vanskeligstilte på boligmarkedet.

* Størrelsen på sosialhjelpen avhenger av hvor i landet man bor. Arrangørene av dagens debatt; Velferdsalliansen, Stiftelsen Selvhjelpens Hus, For Velferdsstaten og Kirkens Bymisjon, ønsker statlige satser.

- Det var ingen selvfølge at jeg kunne være med på alt jeg ønsket og drømte om da jeg var liten. Det visste alle på det lille stedet jeg bodde, og mobbing var en selvfølge, fortalte Linn Merete Nilsen fra podiet til Kirkens Bymisjon i dag.

Sammen med flere andre delte hun sier erfaringer fra fattig-Norge, med Oslopolitikerne som tilhørere. Det var et annerledes valgmøte, der politikerne for en gangs skyld var plassert på sidelinjen – mens brukerne av det offentlige hjelpeapparat var i hovedsetet.

Linn Merete Nilsen kunne verken delta i korps eller på fotballtreningene i oppveksten, fordi foreldrene ikke kunne kjøpe utstyr eller kjøre henne til øving. Moren, som ble alene med de tre barna, måtte forsørge familien med bare 3000 kroner i måneden.

Les også: 6500 flere fattige barn i familier

- Jeg kan ikke huske at jeg fikk kjøpe noe nytt noen gang før jeg fylte 10 år. Jeg gikk alltid i for store klær og var én gang til frisøren. Da vasket jeg ikke håret på en uke, fortalte Nilsen åpenhjertig om oppveksten.

- Hvordan vil dere bekjempe barnefattigdom i praksis?, var spørsmålet hun stilte til de folkevalgte.

Les også: - SV har ikke gjort noe for de fattige

- Skal ikke koste penger å leke

Sosialbyråd for Høyre, Anniken Hauglie, svarte med at det finnes en rekke ordninger myntet mot fattige barn i Oslo.

- Man har ikke lyst til å låne et par ski, da blir man mobba og stigmatisert. Man ønsker å kunne si at noe er sitt eget, svarte Nilsen.

Margaret Eide Hillestad (Sp) trakk frem hvor viktig det er å beholde den universelle barnetrygden, nettopp fordi den ikke stigmatiserer. Aps Tone Tellevik Dahl snakket varmt om heldagsskolen, hvor kulturskole og idrettstilbud skal inngå i skolen, slik at alle kan delta.

- I dag koster det penger å leke med andre barn. Slik skal det ikke være, sa Marianne Borgen (SV), som innrømmet at egen regjering ikke har gjort nok i kampen mot fattigdom. Samtidig kritiserte hun byrådet i Oslo for manglende handlekraft.

Les også: Har tøylet forskjells-Norge

- Fattigdom er et sammensatt problem som ikke utelukkende kan løses med økte bevilgninger, påpekte Hauglie.

Johanna Engen delte sine erfaringer etter å ha bodd 16 år i en kommunal bolig på Kampen i Oslo. Hun skildret en utrygg bosituasjon som bare blir verre og verre.

- Man bor blant narkomane og psykotiske, det flyter med søppel, jeg har blitt frastjålet klær og sengetøy, det er dopsalg, bråk og ingen lekeapparater for barna. Vi har hatt mange møter med kommunen, men ingenting blir gjort. Det er uverdig at vi må bo slik. Jeg er redd for å forlate leiligheten og redd for å komme hjem. Det er kjempeflaut å ha besøk av venner og familie.

- Vi trenger en garanti mot slumtilstander, en nasjonal standard for boligkvalitet, sa Engen.

Les også: - Finanskrisa, ikke SV, fikset Norge

Flere boliger, mer spredt

Flertallet av politikerne sa seg enige i at man trenger flere kommunale boliger i Oslo, spredt over flere områder.

- I Oslo har vi gjort en feil ved å ikke spre de kommunale leilighetene over hele byen. Også på vestkanten skal vi ha kommunale boliger, sa Hans Olav Syversen (KrF), og fikk applaus fra salen.

SV og Rødt pekte på at tilstandene som Johanna Engen fortalte om, slett ikke er ny informasjon for byrådet.

- Byrådet har visst om problemene og det er skamfullt at de ikke har ryddet opp i de kommunale gårdene. Det er uverdig at barn gruer seg til å gå hjem, sa Borgen.

Reza Rezaee (Rødt) oppfordret Høyre-politikere til selv å prøve å bo i en kommunal bolig.

Sosialbyråden forsvarte seg med at kommunen har startet rydding i flere gårder, og at de er i ferd med å kjøpe 100 flere kommunale boliger som skal gå til barnefamilier. Boligene kjøpes i ordinære blokker, slik at familiene skal få leve i «vanlige» bomiljø.

Venstres Odd Einar Dørum lovte å komme på hjemmebesøk til Engen, men først etter valget.

Politikerne fikk mindre taletid enn brukerne og fagfolk under debatten arrangert av Kirkens Bymisjon i dag. Odd Einar Dørum (V) vil gå inn for nasjonale sosialhjelpsatser. Foto: Målfrid Bordvik Politikerne fikk mindre taletid enn brukerne og fagfolk under debatten arrangert av Kirkens Bymisjon i dag. Odd Einar Dørum (V) vil gå inn for nasjonale sosialhjelpsatser. Foto: Målfrid Bordvik

- Jeg sier etter valget fordi du skal vite at det er deg jeg vil besøke, sa Dørum, som tok selvkritikk på at partiet ikke har hatt en mer offensiv boligpolitikk tidligere.

FrP sin representant, Hennig Holstad, argumenterte for en annen løsning enn mange av sine politiske motstandere.

- Vi vil at de som bor i kommunal bolig skal få kjøpe boligen til 30 prosent rabatt. Vi kan ikke gjøre mer av det som ikke virker, men må assistere de som ikke klarer seg selv ved å gi dem innskudd og lån, slik at selv kan eie og ta del i verdistigningen.

Les også: Borgerlige gir mest til de eldste

- Arbeid er nøkkelen

Flere av politikerne var enige om at nøkkelen til å få folk ut av fattigdom er utdanning, kvalifisering og arbeid. Et eksempel på det er nettopp Bente Solberg (39), tidligere rusmisbruker, som delte sine livserfaringer med salen.

- Jeg er rusfri i dag til tross for, og ikke på grunn av, det offentlige hjelpeapparatet, innledet hun.

Solberg gikk fra å være sykepleier på Ullevål, til å livnære seg ved å selge hasj for å finansiere eget rusmisbruk. Etter flere opphold på avrusningsinstitusjoner fikk hun tildelt kommunal leilighet – men med naboer i samme situasjonen, falt hun fort utpå igjen.

Bente Solberg ble rusfri da hun fikk jobb. Men om få måneder står hun uten inntekt igjen. Reza Rezaee (Rødt) oppfordret henne til å sende en åpen søknad til Oslo kommune. - Det kommer jeg til å gjøre, sier Solberg til ABC Nyheter. Foto: Målfrid BordvikBente Solberg ble rusfri da hun fikk jobb. Men om få måneder står hun uten inntekt igjen. Reza Rezaee (Rødt) oppfordret henne til å sende en åpen søknad til Oslo kommune. - Det kommer jeg til å gjøre, sier Solberg til ABC Nyheter. Foto: Målfrid Bordvik

- Men en kveld for fem år siden, mens jeg solgte hasj, skjedde det noe som forandret livet mitt – jeg ble tilbudt jobb i Blå Kors. Der ble jeg møtt som et menneske og har fått gradvis større utfordringer og økt selvtillit. Hadde jeg ikke fått den sjansen hadde jeg fremdeles vært på gata i dag.

Men selv om Solberg er rusfri, er hun fremdeles avhengig av NAV og arbeidsavklaringspenger.

- Når den kontrakten går ut i oktober aner jeg ikke hva jeg gjør, sa Solberg, som etterlyser mer fokus på rehabiliteringsarbeidet.

- Hørt alt før

Etter å ha hørt svarene fra politikerne, var ingen av kvinnene overbevist om at det vil skje endringer.

- Vi har hørt alle svarene før, det kommer før hvert eneste valg og hver jul. Ellers i året er vi usynlige og bortgjemt, sier Engen, som registrerte at det bare var Rødt som går inn for å heve sosialsatsene opp på SIFOs anbefalte nivå.

- Jeg tror på at politikerne har hjerte for de fattige, men det handler om mot og vilje, sier Linn Merete Nilsen.

Etter flere år på barnevernsinstitusjon er hun i dag selv mor til en gutt på 19 måneder. Hver eneste måned klarer hun å sette til side 300 kroner til sønnen, samtidig som hun er 50 prosent uføretrygdet.

Kvinnene stilte opp i dagens debatt blant annet fordi de ønsker å avlive flere myter om fattige.

- Mange tror at «jo lavere sosialsatsen er, jo større sjanse for at folk kommer i arbeid». Det stemmer ikke!, sier Engen.

Les hos SSB: Flere tar del i inntektsveksten

Les alt om kommunevalget

Hva bør gjøres for fattige i Norge? Skriv gjerne en kommentar.

Personvernpolicy