Meny

NHOs Småting

Giske skal forenkle for ti milliarder

Med gladmelding til NHO: Nærings- og handelsminister Trond Giske. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Innen 2015 skal regjeringen forenkle vekk ti milliarder kroner, lovet Trond Giske NHOs Småting.

TRONDHEIM (ABC NYHETER): - Vi gjør alvor av løftet om et tallfestet mål på forenkling. Fra 1. januar 2011 til 1. januar 2016 skal kostnader bedriftene har for å følge opp myndighetspålagte rapporteringskrav, reduseres med hele ti milliarder kroner.

Det sa nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) til NHOs Småting, der over 400 bedriftsledere og politikere er forsamlet i dag.

Han utløste spontan applaus.

Også Høyres nestleder Jan Tore Sanner sa applausen var fortjent, men påpekte at de borgerlige partiene i årevis har krevd et kutt på 25 prosent.

- Det er veldig forskjellig på å sitte i opposisjon og å sitte i regjering. Det var fullt mulig for Høyre å fjerne revisjonsplikt og andre tiltak også da de satt i regjering, repliserte Giske.

NHO: - Betydelig

Til ABC Nyheter sier NHO-president Kristin Skogen Lund at dette er svært positivt.

- Det er veldig viktig at han setter tallfestede mål. Og det dreier seg om betydelige beløp, sier hun.

Forenklingen skal skje gjennom videreutvikling av AltInn og elektronisk innrapportering, og forenklinger i aksjeloven.

I vår fjernet regjeringen kravet om revisjon for bedrifter med mindre enn 5 millioner kroner i omsetning. Mellom 130.000 og 140.000 selskaper berøres av endringen. Hvert av dem antas ifølge Nærings- og handelsdepartementet å spare mellom 10.000 og 30.000 kroner i årlige revisjonsutgifter.

Til sammen utgjør bortfallet av revisjonsplikten en besparelse på opp mot to milliarder kroner i året for norsk næringsliv. Dermed gjenstår byråkrati-kutt for åtte milliarder innen 2016.

Inviterer til dugnad

Spørsmålet er hvordan målet skal nås.

- Gi oss gode innspill til hva vi skal gjøre. Vi vet dere er opptatt av kravet til aksjekapital, rapportering, elektroniske løsninger og smidigere bestemmelser i Aksjeselskapsloven, sa Giske og appellerte:

- Jeg trenger deres hjelp til å finne alle disse tiltakene.

Derfor lanserer departementet hans om kort tid et eget nettsted, enklereregler.no , hvor hele næringslivet kan rapportere inn tips.

Snakk, snakk, Sponheim

Giske kostet på seg en gjennomgang av alt pratet næringslivet har blitt tutet ørene fulle med om forenkling, av Giskes forgjengere som næringsminister:

- I 1997 sa statsråd Lars Sponheim at vi sto foran et kvantesprang i forenklinger. Årene gikk og Sponheinm snakka og snakka. Så kom Grete Knudsen og Ansgar Gabrielsen, og snakket om hvor viktig forenkling er. Børge Brende og Odd Eriksen fulgte, og jammen sa ikke de også at de skulle forenkle.

- I 2007 sa Dag Terje Andersen at forenkling ikke er enkelt, men ikke umulig, før Sylvia Brustad overtok. Da kom Sponheim på banen igjen  og sa at Brustad ikke vil lykkes! oppsummerte Giske.

- NHO har vært utrolig tålmodige. Først i 2010 sa NHO-direktør Bernander, etter åtte ministre,  at det var fiasko for forenkling.

ABC Nyheter har oppdatert nyheten.

Populært