Meny

NHOs Småting:

Får kjeft for å «ditche» EU

Ikke verst: - Skattene og konkurransevilkårene er slett ikke verst sammenliknet med nabolandene våre, framholder Liv Signe Navarsete overfor bedriftslederne. Foto: Thomas Vermes

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Liv Signe Navarsete skrøt av Norge overfor NHOs småbedrifter - på Småtinget som ble et rally for privatisering.

TRONDHEIM (ABC NYHETER): - Selv om vi åkker oss over skatten, så er den faktisk ikke så verst i forhold til nabolandene.

- Og konkurransevilkårene er ikke så ille selv om vi ikke er med i EU.

Det sa Sp-lederen, kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete, til en forsamling av over 400 småbedriftseiere og politikere på NHOs Småting i Trondheim i dag.

99 prosent av norske bedrifter er småbedrifter, og Småtinget som finner sted midt i valgkampen, skal blant annet demonstrere for bedriftslederene hva partiene står for.

Mer sysselsetting, men...

Sp-statsråden var først ut:

- Norske regioner har høyere sysselsetting enn alle andre regioner i Europa. Og vi har mindre forskjeller. Det gir ro, stabilitet og incentiv til å stå på for alle deler av befolkninga, fortsatte Navarsete.

Det reagerer Høyres nestleder Jan Tore Sanner. Fra tilhørerplass tvitret han at Navarsete ikke bare burde sammenlikne med EU-snittet, men se til vårt naboland Sverige, som gjør det bedre.

Les også: Satser på områdeutvikling i Trondheim

- Slutt å «ditche» EU

- Sverige har jobbet seg godt ut av krisen og hadde stor økonomisk vekst i fjor, noe mindre i år. Det er påfallende at Navarsete sammenlikner kun med gjennomsnittet i EU, ikke ser at noen også i EU gjør det bra, sier Sanner til ABC Nyheter.

- Jeg reagerer på at man hele tida skal «ditche» alle andre, legger Sanner til.

- Gjør ikke Norge det bedre enn Sverige også, da?

- Det er ikke mulig å sammenlikne, for Norge har olje. Men Sverige har på enestående måte jobbet seg ut av nedgangen, svarer Sanner.

Like etterpå offentliggjorde EUs statistiske byrå Eurostat de siste sysselsettingstallene i Europa.

De viste at arbeidsløsheten i EU samlet lå på 9,5 prosent i juli. Sverige hadde kun 9. plass blant landene med høyeste sysselsetting, med 7,4 prosent arbeidsløshet. Eurostats siste tall for Norge, juni, viste 3,3 prosent.

Privat eller kommunalt?

NHOs årlige Småting er en møteplass mellom bedriftsledere og politikere, og bød i år på en duell mellom SVs varaordfører i Trondheim, Knut Fagerbakke, og Høyres byrådsleder i Bergen, Monica Mæland.

To modeller tørnet mot hverandre: Trondheim der de rødgrønne har rekommunalisert, tatt tilbake konkurranseutsatte tjenester til kommunal regi, og Bergen, som satser på konkurranse og privatisering.

Hva mener du selv? Prøv ABC Nyheters valgomat

Skjerper - og gir profitt

- Konkurranse skjerper. Det er ingen grunn til å tro at kommunale monopol gir det beste for innbyggerne. I 2003 visste ikke de eldre i Bergen når hjemmehjelpen kom, eller om de kom. Etter at vi konkurranseutsatte, måtte vi skjerpe og forbedre de kommunale tjenestene, argumenterte Mæland.

Fagerbakke fortalte at det rødgrønne flertallet i Trondheim rekommunaliserte to sykehjem som Høyre hadde konkurranseutsatt. 

- Vi ønsker ikke at skattepengene våre skal gå til fortjeneste til private eiere, i stor grad multinasjonale selskap. Vi vil at hver krone skal gå til tilbudet, sa Fagerbakke.

- Pussig. Hva gjør Trondheim kommune ved innkjøp av PCer? Kjøper dere ikke fra multinasjonale selskaper? utfordret Mæland.

Privatisering for alle penga

- Min oppfordring til kommunene er å bli gode bestillere, ikke nødvendigvis leverandører, oppsummerte Are Lorentsen i firmaet Perpetuum AS.

Duellen ble så avsluttet med en avstemning blant publikum, der 80 prosent er bedriftsledere og 20 prosent politikere.

Og her er spørsmål og svar:

- Vil konkurranse styrke eller svekke de kommunale tjenestene?

89,3 prosent av de frammøtte svarte styrke.

3,8 svarte svekke.

- Hva er viktigst for å øke kvaliteten i kommunesektoren?

70,8 prosent svarte mer konkurranse og marked.

1,2 prosent svarte øke skatter.

20,8 prosent svarte mer teknologi.

Les flere nyheter.
Populært