Meny

Incita-direktøren:

- Stoltenbergs sykehjems-løfte er umulig å oppfylle

Raser mot arbeidsmiljøloven og Arbeidstilsynet: Incita-sjef Bengt Lasse Lund. Foto: Thomas Vermes

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ikke mulig å opprette 12.000 nye sykehjemsplasser. Arbeidsmiljøloven gjør at det ikke finnes nok arbeidskraft til det.

TRONDHEIM (ABC NYHETER): Det sier mannen som er anmeldt for alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven, daglig leder og styreleder Bengt Lasse Lund i helseselskapet Incita.

- Hvilken lov har du tenkt å bryte i dag? ble han spøkefullt spurt av NHO da han onsdag skulle tale til NHOs Småting, drøyt 400 småbedriftsledere og politikere.

 - Jeg skal snakke om pasientomsorg og annen kriminalitet, repliserte Lund.

Han spår at Arbeidstilsynet snart vil få seg en smekk av Sivilombudsmannen, for behandlingen det private helseselskapet Incita ble til del.

Les i ABC Nyheter: Incita avslørt og politianmeldt.

Ifølge NRK hadde helseforetaket begått grove brudd på Arbeidsmiljøloven over flere år.

- Bare glem sykehjemsløftet!

- Regjeringen lover 12.000 nye sykehjemsplasser innen 2015. Det kan de bare glemme med dagens arbeidsmiljølov. Hvordan kan de tro at hver andre eller tredje ungdom skal velge en dårlig betalt og slitsom jobb som dette? spør Lund.

Poenget hans er at dersom du ikke skal gjøre som Incita gjorde, men sette opp turnusordninger innenfor de arbeidstidsbegrensningene arbeidsmiljøloven tillater, vil det bli behov for altfor mange ansatte.

- På grunn av helgevaktbestemmelsene må du ansette så mange mennesker at du får altfor mange ansatte i hverdagen. Det er sløsing med arbeidskraft og meningsløs bruk av penger, sa Lund til Småtinget og la til:

- Før helgen vi vi signaler i regjeringens nye Arbeidslivsmelding om at deltid skal avskaffes.

Skviset mellom lover

- Skal man overholde lov om helsepersonell og lov om pasientrettigheter, du bryte arbeidsmiljøloven, sier Bengt Lasse Lund til ABC Nyheter.

De to førstnevnte lovene forplikter helsepersonell til, uten forbehold, å yte nødvendig hjelp til pasienter. Men det er det ikke nok folk til. Da må arbeidstidsreglene ifølge Lund brytes.

Hans løsning er enkel:

- Vi trenger ikke arbeidsmiljølovens beskyttelse lenger!

- Når lovverket kolliderer til de grader, er det helt nødvendig å gjøre noe med det. Det er nye anmeldelser hver eneste uke. Man anmelder sykehus for 40.000-50.000 brudd på arbeidsmiljøloven. Dette går ikke!

- Vi må ha en arbeidsmiljølov for å beskytte de som ikke ønsker å jobbe mer, men også en lov som lar de som ønsker det, å gjøre det, sier Lund.

Les også: Skal forenkle for 10 milliarder.

Påfallende regler

- Vernereglene som arbeidsmiljøloven trekker opp, har med helse å gjøre. Det påfallende i en sånn sammenheng, er at hvis du ønsker dispensasjon fra arbeidstidsreglene, er det tillitsvalgte i LO fullstendig uten helsekompetanse, som svarer ja eller nei, sa han til forsamlingen.

- Det er underlig at helsefaren forsvinner bare du får dispensasjon, mener Lund, som selv er lege og tidligere har vært både president og generalsekretær i Den norske legeforening.

- Hvorfor gi oljeturnus i Nordsjøen med 14 dager på, 14 dager av, men ikke i helsesektoren? Ber du om det på et sykehjem, får du nei, legger han til.

- Politisk aksjon

I kjølvannet av Addeco-skandalen ble også helseforetaket Incita inspisert i vår. Ulovligheter ble avslørt. Bengt Lasse Lund raser mot Arbeidstilsynet:

- Under aksjonen i våres ble  Incita hengt ut i alle landets medier. Det var en dårlig skjult politisk aksjon som skulle lede opp til valget. Vi har vært nødt til å gå til Sivilombudsmannen om Arbeidstilsynets måte å opptre overfor oss på, sier han til ABC Nyheter.

- Det er greit at vi brukte arbeidstakerne for mye i forhold til arbeidsmiljøloven. Men direktøren for Arbeidstilsynet gikk ut før tilsynets behandling og konkluderte offentlig med at vi hadde begått verre kriminalitet mot arbeidsmiljøloven, enn Addeco.

- Han hoppet bukk over forvaltningsloven. Det vil nok Sivilombudsmannen slå ned på, mener Lund.

Les flere nyheter

Populært