- Lokalpolitikerne slipper for billig unna

STILLE OM PSYKISK HELSE: - Jeg er overrasket over at lokalpolitikere ikke ser det ansvaret som må følge av samhandlingsreformen, sier Bjørn Lydersen, generalsekretær i Mental Helse. Foto: Mental Helse
STILLE OM PSYKISK HELSE: - Jeg er overrasket over at lokalpolitikere ikke ser det ansvaret som må følge av samhandlingsreformen, sier Bjørn Lydersen, generalsekretær i Mental Helse. Foto: Mental Helse

Slipper å snakke om hvordan de skal ivareta innbyggernes psykiske helse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om bare fire måneder trer samhandlingsreformen i kraft. Den nye loven innebærer at kommunene får et større ansvar for helse- og omsorgstjenester. Etter nyttår flyttes flere oppgaver fra spesialisttjenesten og ut i kommunene. Mye psykisk helsearbeid vil da for første gang være et kommunalt ansvar.

- Det er overraskende at et område som berører så mange i hvert enkelt lokalsamfunn, ligger urørt i valgkampen. Lokalpolitikerne har sluppet altfor billig unna med å slippe å svare på hvordan de skal løse disse utfordringene, sier Bjørn Lydersen, generalsekretær i Mental Helse, til ABC Nyheter.

- Ikke komfortabelt tema

- Hvorfor er ikke dette et større tema i valgkampen?

- Det er mye usikkerhet rundt hva samhandlingsreformen vil innebære, og jeg tror en del kommunepolitikere er redde for det meransvaret som de nå kommer til å få. De har også for liten kunnskap om rekkevidden av det. Det er ikke et komfortabelt tema i valgkampen fordi de kommer til kort med gode svar på hvordan de skal møte utfordringene som samhandlingsreformen gir, sier Lydersen.

Hittil i valgkampen har det vært snakket mye om skole og eldreomsorg.

- Det er viktige teamer, men jeg synes lokalpolitikerne er blitt altfor lite utfordret på hvordan de skal forvalte dette nye, store ansvaret som i realiteten innbefatter alle kommunens innbyggere. Halvparten av oss vil en eller gang i livet ha behov for psykisk helsehjelp. Det er altså ikke et marginalt problem, men gjelder oss alle.

Frykter forskjeller

Mental Helse har i utgangspunktet vært positive til den nye loven om kommunale helse- og omsorgstjenester som ble lagt frem i april i år.

- Den gode hjelpa nyter en der folk lever og bor. Det vi er redde for at det ikke finnes nok kompetent personell til å kunne forvalte dette ansvaret. Vi er også engstelige for at ulike kommuneøkonomi og prioriteringer vil skape store ulikheter i helsetilbudet. Vi frykter et skille mellom a,b, c og d- kommuner.

Generalsekretæren oppfordrer derfor innbyggerne i kommunene rundt omkring til å spørre politikerne sine om hvordan de vil prioritere psykiske helsetjenester fremover.

- Hvordan vil de sikre kompetanse i kommunen? Hvordan vil de legge til rette for aktivitetstilbud, og hvordan vil de utfordre etatene til samarbeid? Alt dette er viktige spørsmål.

Ennå ikke bestemt deg for hva du skal stemme? Prøv partitesten vår

Les flere nyheter her

Personvernpolicy