Rik kineser vil kjøpe del av Island

En kineser vil kjøpe et område tilsvarende 0,3 prosent av Island for å bygge hotell, anlegge golfbane og drive øko-turisme. Foto: Colourbox
En kineser vil kjøpe et område tilsvarende 0,3 prosent av Island for å bygge hotell, anlegge golfbane og drive øko-turisme. Foto: Colourbox

En kinesisk eiendomsutvikler vil kjøpe et 300 kvadratkilometer stort område på Island til turistformål. Kritikere frykter at Kina vil få et strategisk fotfeste i Nord-Atlanteren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er avisa Financial Times som tirsdag melder om den mulige handelen.

Eiendomsinvestoren Huang Nubo, som tidligere arbeidet for Kinas sentrale propagandadepartement og bygningsdepartement, har inngått en foreløpig avtale om å kjøpe et 300 kvadratkilometer stort område nordøst på Island.

Der sier Huang at han skal bygge et hotell, anlegge golfbane og drive øko-turisme.

Investoren vil kjøpe området for en sum tilsvarende vel 40 millioner kroner og investere mellom 400 og 800 millioner kroner i prosjektet.

Men kritikere frykter posisjonen det vil gi Kina å ha tilgang til et så stort geografisk område, tilsvarende 0,3 prosent av hele Islands territorium.

En del av området er statlig, og myndighetene må derfor godkjenne handelen.

Islands innenriksminister Ögmundur Jónasson sier til Financial Times at «vi må være oppmerksomme på de internasjonale konsekvensene».

Området Grimstadir à Fjöllum ligger nær potensielle dypvannshavner og omfatter en av Islands største isbreelver.

Huang Nubo har sagt seg villig til å avstå rettighetene til vannet som renner gjennom området. (©NTB)

Les flere nyheter

Personvernpolicy