Skipseksplosjon ved Sandefjord

Det var en kraftig eksplosjon om bord i en båt som ligger til kai ved bedriften Oleon i Sandefjord tirsdag. Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix
Det var en kraftig eksplosjon om bord i en båt som ligger til kai ved bedriften Oleon i Sandefjord tirsdag. Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har vært en kraftig eksplosjon om bord i et lasteskip ved Sandefjord. Eksplosjonen ble trolig forårsaket av rester av oljeholdig vann i skipet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet fikk melding om eksplosjonen på skipet «MarChristina» som ligger til kai ved fabrikken Oleon på området til gamle Jahres fabrikker på Vesterøya i Sandefjord.

Brannvesenet, som fikk melding om eksplosjonen klokken 15.47, har evakuert folk fra området.

Har du tips eller bilder fra området? Send bilder på e-post til tips@abcnyheter.no eller send MMS til 97736017.

Etter eksplosjonen skal det ha kommet en stor røyksky opp fra eksplosjonsstedet, opplyser politiet i Vestfold, som i 17.30-tiden gikk ut med melding om nedgradering av eksplosjonsfaren ved skipet.

Et av mannskapene – en 57 år gammel mann - er sendt til sykehuset med lettere skader, ifølge politiet.

Skjedde ikke under lasting

Eksplosjonen i skipet ble trolig forårsaket av rester av oljeholdig vann i skipet, og skjedde ikke under lasting av farlig avfall, slik man først antok.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 30.000 tonn oljeholdig vann har over lengre tid vært lagret ulovlig i Oleons tanker på Vesterøya i Sandefjord. Etter planen skulle lastingen av det farlige avfallet starte tirsdag, ifølge daglig leder Jan Rørvik Johnsen i Oleon Scandinavia AS. Det skjedde ikke, ettersom eksplosjonen skjedde i skipet som skulle hente avfallet.

– Vi forberedte utlasting, men det ble ikke lastet ut noen ting fra våre tanker i dag, sier Johnsen til NTB.

Nedgraderer gassfaren

Det var en stund usikkerhet rundt faren for gasseksplosjon, men Brannvesenets målinger viser nå at det verken er helse- eller eksplosjonsfare i ormådet, og publikum kan igjen bevege seg som normalt utenfor fabrikkens områder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

15 mann jobber om bord i lasteskipet for å begrense skadene og for å forsøke å stabilisere det, melder Sandefjords Blad.

Bellona-leder Frederic Hauge var ikke nådig i sin kritikk da han fikk høre om eksplosjonen, som han beskriver som en skandale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Eksplosjonen ved Oleon er et resultat av inkompetanse og elendig håndtering.

– Da vi avslørte dette i juni, så advarte vi mot eksplosjonsfare. Bedriften benektet dette, men innrømte til slutt at det var ekplosjonsfare, forteller Hauge videre.

– Amatørmessig

– Det er helt tydelig at de ikke har kontroll på avfallet sitt. Det er amatørmessig og det er inkompetente mennesker som driver dette.

Bellona-leder Frederic Hauge raser etter eksplosjonen på «Mar Christina». Arkivfoto: Berit Roald (Scanpix) Bellona-leder Frederic Hauge raser etter eksplosjonen på «Mar Christina». Arkivfoto: Berit Roald (Scanpix)

Flere ambulanser og et helikopter skal være satt inn i redningsarbeidet og store redningsmannskaper har vært på plass fordi det tidligere ble anslått at det kunne være stor eksplosjonsfare ved skipet.

Det lukter ifølge vitner på stedet også svovel og kjemikalier over hele området.

Det er foreløpig usikkert hva som forårsaket eksplosjonen på skipet.

Ifølge øyenvitner skal det ha vært en eksplosjon fremme i skipet, og flere forteller at dekket på skipet svulmet opp. Skipet skal i tillegg skal ha fått en kraftig slagside.

«Mar Christina» er et spesialbygget tankskip som frakter farlige kjemikalier og avfall. Skipet er registrert i Valletta på Malta.

Les flere nyheter her