Kongen kan stemme

Kongefamilien hilser barnetoget fra slottsbalkongen på 17. mai: Kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette Marit, dronning Sonja og kong Harald. Foto: Heiko Junge / Scanpix
Kongefamilien hilser barnetoget fra slottsbalkongen på 17. mai: Kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette Marit, dronning Sonja og kong Harald. Foto: Heiko Junge / Scanpix

De kongelige i Norge kan med loven i hånd stemme ved valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk flest tror gjerne at kong Harald og resten av hans familie ikke har stemmerett. Det gjør tilsynelatende de involerte også.

I et intervju med TV2 i anledning at det var ti år siden kronprinsparet giftet seg, uttalte kronprinsessen at noe av det hun savnet mest med å gå inn i kongefamilien, var nettopp retten til å stemme ved valg. Kronprinsesse Mette-Marit fortalte at hun alltid benyttet seg av stemmeretten før hun giftet seg med kronprins Haakon i 2001.

Selv om de kongelige ikke stemmer med valg, betyr ikke det at de ikke har stemmerett, skriver Moss Avis i dag.

- Hun (kronprinsesse Mette-Marit, red.anm.) og alle de andre i kongefamilien kan stemme. Det finnes ikke noe unntak i grunnloven som fratar kongen retten til å stemme. At han ikke gjør det synes jeg er helt greit, sier jusprofessor Eivind Smith, spesialist i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, til avisen.

Les også: Mette-Marit forteller om bruddet med Haakon

Brukes ikke

Smith er imidlertid usikker på om kongen får valgkort i posten.

- Det vet jeg ikke, men jeg tror kronprinsen får det. Men alle kan jo stemme uten valgkort, bare man står i manntallet og kan legitimere seg. Jeg vil vel tro at de hadde kjent ham igjen hvis han dukket opp på det lokale valglokalet.

Også professor i statsvitenskap Trond Nordby, ved Universitetet i Oslo, bekrefter den kongelige stemmeretten.

- Ja, kongen kan stemme. Det eneste han ikke kan er å møte i Stortinget for å delta i debatten. Han stemmer ikke og det skal nok mye til for at han skal bryte ut av kutymen og avlegge en stemme ved et lokalvalg eller stortingsvalg, sier Trond Nordby.

Les også: Kronprinsparet gjennom ti år

Selv om kongen har stemmerett, brukes den ikke.

- Det er standpunkt vår konge har tatt. Hvis valgdeltakelsen synker, kunne en jo tenkt seg at kongen kunne ha valgt å avlegge stemme for å høyne interessen for valget. Hva neste konge kommer til å gjøre er helt opp til ham, det er jo hemmelig valg så det er jo fritt frem for alle å stemme, sier Smith til Moss Avis.

- Politisk innhold

Kronprisen har tidligere uttalt at han har stemmerett, men at han velger å ikke bruke den. Likevel har han fått kritikk for å være politisk.

Hege Ulstein, kommentator i Dagsavisen, skrev nylig at det er langt mer sannsynlig at de kongelige hadde stemt SV enn Frp, hvis de hadde hatt stemmerett. Hun viser til at Haakon har båret det hvite plastarmbåndet som symboliserer at han vil slette u-landsgjelda. Videre er han goodwillambassadør for FNs utviklingsprogram UNDP, og sterkt engasjert i kampen mot klimaendringene spesielt og miljøødeleggelser generelt.

Ulstein mener de kongelige langt på vei kan sees som partipolitiske, blant annet fordi de omgår Ap-folk på fritida. Både kongen og kronprinsens taler om inkludering i etterkant av 22. juli har også et politisk innhold, ifølge kommentatoren, som skriver følgende:

Da kronprins Haakon talte under rosemarkeringen på Rådhusplassen, sa han: «Vi vil ha et Norge: Hvor vi lever sammen i fellesskap med frihet til å mene og ytre oss. Hvor vi ser forskjeller som muligheter. Hvor friheten er sterkere enn frykten». Den setningen passer sammen med mye mange kunne sagt, men den passer blant annet ikke sammen denne og de fleste andre ytringene til Christian Tybring-Gjedde (Frp): «For vi tror ikke noe på flerkultur. Vi tror det er en drøm fra Disneyland. Rotløshet satt i system. Idioti på lang sikt, og vi tror det kan komme til å rive landet vårt i filler».

Les også: - Kongen beklaget litt

Les flere nyheter

Les også: Kronprinsparet gjennom ti år

Personvernpolicy