Sør-Afrika:

Nye anklager mot skandale-president før Norges-besøk

Tre koner ikke nok: President Jacob Zuma har 12 av sine 20 barn med sine tre koner, fra høyre Sizakele Khumalo, Nompumelo Ntuli og Tobeka Madiba. Foto: Scanpix/AP Photo/Mike Hutchings.
Tre koner ikke nok: President Jacob Zuma har 12 av sine 20 barn med sine tre koner, fra høyre Sizakele Khumalo, Nompumelo Ntuli og Tobeka Madiba. Foto: Scanpix/AP Photo/Mike Hutchings.

Onsdag formiddag mottas president Jacob Zuma og en av hans koner av Kongeparet i Oslo. Mandag ble det reist spørsmål om hvordan Zuma og hans nærmeste har fått hånd om 134 verdifulle selskaper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sex og penger er viktige ingredienser i tilværelsen til Sør-Afrikas fordums frigjøringskjemper og leder i partiet ANC, president Jacob Zuma.

I morgen kommer han på offisielt statsbesøk til Norge, ledsaget av en av sine tre koner, nemlig Tobeka.

Ny rapport krever innskjerping

Besøket finner sted idet opposisjonspartiet Democratic Alliance (Demokratisk Allianse) mandag la fram en plan for å forhindre ytterligere framvekst av det de kaller «Zuma Inc.», altså «Zuma AS».

Bak utspillet ligger det faktum at Zuma selv og 15 familimedlemmer, venner og en elskerinne har fått hånd om hele 134 selskaper som har lukrative avtaler med staten - uten konkurranse med andre.

Les hos Demokratisk Allianse (DA): Uvanlig business.

I Norge skal Zuma også ha samtaler med Stortingspresidenten og Jens Stoltenberg, blant annet om klimapolitikk. Sør-Afrika skal være vertskap for ministermøtet i FNs klimaforhandlinger i desember.

Spørsmål og krav

DA fremmer en rekke spørsmål til berørte ministere, etter mistenkelige transaksjoner, og fremmer forslag til nye lover som innskrenker presidentens spillerom for å påvirke offentlige kontrakter. .

DAs parlamentariske leder Athol Trollip trekker fram en rekke eksempler på transaksjoner til beste for Zumas nærmeste.

Kutter svinger

For eksempel fikk et nyopprettet selskap med en av hans nevøer i spissen, tilslaget på å overta Pamodzi-gruva, i konkurranse med en rekke etablerte selskaper.

Siden da har folk blitt sagt opp og de som er i jobb, får ikke lønn. En svigersønn fikk anbud på å bygge et storslått departements-bygg, som byråkratene mente staten ikke hadde råd til.

En annen nevø fikk kontrakt på å drive busstransport i Durban, uten anbudskonkurranse, og etter at hans forrige selskap som hadde kontrakten, var gått konk.

Mor fikk catering-kontrakt

Og en av Zumas utenomekteskapelige forhold som resulterte i to barn, ga kvinnen et flere millioners-kontrakt på catering i KwaZulu-Natal. Det uten at leveransen ble utlyst for konkurranse.

En korrupsjonstiltale som hang over hodet på ham, hindret ikke Zuma i å bli valgt til president i Sør-Afrika i april 2009.

Les: Ny korrupsjonssak farlig for Zuma.

Dusjet mot HIV

Jacob Zuma ble også anklaget for voldtekt mot en 31 år gammel kvinne, men ble frikjent i retten til jubel fra tilhengere utenfor, som hånet kvinnen som gikk til sak.

Zuma vedgikk samleie, men ble trodd på at det var frivillig. Zuma ble konfrontert med at han ikke brukte kondom, trass i at han måtte ha visst at hun var HIV-smittet.

- Jeg dusjet etterpå, beroliget Sør-Afrikas nåværende president.

Dette utløste sterke reaksjoner blant anti-AIDS-aktivister i landet, som er hardt rammet av sykdommen.

Senest i fjor fikk den da 67 år gamle presidenten barn utenfor ekteskap, med en halvparten så gammel kvinne.

Les: Sier unnskyld for unge nr. 20.

Men også en av hans koner skal ha hatt sidesprang med en livvakt som ifølge avisa The Star begikk selvmord da hun ble gravid.

Les: Rystet av ny familieskandale.

Les andre nyheter.

Personvernpolicy