Klar for nytt VM-gull

Andreas Thorkildsen ser på seg selv som favoritt om han kvaler til finalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dersom jeg kommer meg greit gjennom kvalifiseringen, er det vel ingen grunn til å legge skjul på at jeg ser på meg selv som storfavoritt, sier Thorkildsen til NTB.

Han har fire av de fem lengste kastene i verden i år, og etter at han kom tilbake fra en fem uker lang skadeperiode, har han vært totalt dominerende.

– De andre har vært veldig ustabile i år, så det er vanskelig å si hvem som kan bli den hardeste konkurrenten, sier Thorkildsen, som også er den eneste kasteren som har vært over 90 meter denne sesongen. Det klarte han i Byrkjelo-NM i generalprøven til VM.

Den eneste som har vært i nærheten av Thorkildsens lengder er veteranen Vadims Vasilevskis fra Latvia. Han har kastet over 88 meter én gang og har det fjerde lengste kastet i verden i år.

– Jeg har fulgt det vanlige opplegget Åsmund Martinsen (trener) og jeg har foran store mesterskap. Nå har jeg mesterskapsfølelsen inne. Det kommer til å bli spennende, og jeg gleder meg veldig, sier Thorkildsen.

Han har vært i VM-byen i en ukes tid allerede. Tiden er gått med til spising, soving og titting på TV-serier.

– Litt kjedelig har det nok vært, men jeg har da fått trent litt også. Det har vært en kastøkt, en styrkeøkt og en joggeøkt, forteller han.

Les også: Okparaebo sjanseløs

Utfordring

Han kaster kvalifisering torsdag kveld, og nettopp kvalifiseringen har vært en liten hemsko for Thorkildsen i de siste mesterskapene. Han har tuklet det til for seg og måtte bruke de tre kastene han har til rådighet. Det har vært utenom planen.

– Jeg må gjennom kvalifiseringen. Det er ingen vei utenom, og det blir en utfordring. Nå skal jeg kaste på kveldstid, og det hjelper kanskje. Det beste er at jeg klarer meg med ett kast og er ferdig med det, og akkurat nå tror jeg kvalifiseringen skal gå greit.

– Det gjelder i år, som tidligere, ikke å bruke for mye krutt torsdag kveld, legger han til.

Thorkildsen fikk en litt dårlig start på sesongen i år, for allerede i et av de første stevnene pådro han seg en strekk som satte ham utenfor i fem uker.

– Jeg fikk ikke kastet eller trent noe i den tiden jeg slet med skaden. For å bli kvitt den måtte jeg hvile i fem uker, men nå kan jeg si at ingenting tyder på at dette har satt meg noe tilbake. De siste resultatene mine viser det klart og tydelig, sier han og tenker på 90,61 meter fra Byrkjelo – kastet som ga både NM-gull og kongepokal.

Les også: Ida Marcussen fikk drømmestart i sjukampen

Gøy

– Jeg tror absolutt det kan bli gøy på stadion. Får vi skikkelig gode forhold, kan det bli lange kast, mener det norske gullhåpet.

Og det ser bra ut, for dersom vinden fortsetter å blåse i den retningen den har gjort under sprinten, der sprinterne har fått motvind, vil Thorkildsen og co. i spydkonkurransen få medvind.

– Føler du noe press som den eneste norske gullkandidaten?

– Nei, for jeg har jo mine egne forventninger. Dersom det går bra eller ikke, så er det jo bare meg selv det går ut over, men jeg er veldig trygg på meg selv, og jeg vet at jeg har gjort de riktige forberedelsene, sier Thorkildsen.

Han slo gjennom for alvor med OL-gullet i Aten i 2005. Etter det har han forsvart OL-gullet en gang, og han ble verdensmester for første gang i Berlin for to år siden. Det gullet er han innstilt på å forsvare nå, og ekspertene mener Thorkildsen er en av de aller største gullfavorittene som stiller i årets VM, men også de store gullfavorittene kan feile. En av dem som gjorde det var Usain Bolt.

– Jeg så 100-meterfinalen på TV, og det var en solid tjuvstart Bolt hadde. Synd at det skulle ende slik, for det ville vært gøy å se hva han kunne ha løpt på, sier Thorkildsen.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy