FN: – Fugleinfluensa på frammarsj igjen

En ny og forandret utgave av det fryktede H5N1-viruset er på frammarsj i Asia og andre deler av verden. Foto: AP Photo/Kin Cheung
En ny og forandret utgave av det fryktede H5N1-viruset er på frammarsj i Asia og andre deler av verden. Foto: AP Photo/Kin Cheung

FN advarer om fare for et nytt stort utbrudd av fugleinfluensa. En ny og forandret utgave av det fryktede H5N1-viruset er på frammarsj i Asia og andre deler av verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye varianten som kalles H5N1 – 2.3.2.1, sprer seg først og fremst i Kina og Vietnam. Verdenssamfunnet bør trappe opp overvåking og andre forberedelser til en ny epidemi, het det i en kunngjøring fra FNs organisasjon for jordbruk og mat (FAO) mandag.

– Den stadig raskere nedgangen i registrerte smittetilfeller i perioden fra 2004 til 2008, ser ikke ut til å fortsette. Det kan bety at spredningen av H5N1-smitte vil blusse opp igjen til høsten og vinteren, sier FAOs sjefveterinær Juan Lubroth.

– Virusspredningen i Vietnam utgjør en direkte trussel mot Kambodsja, Thailand og Malaysia, og setter dessuten Koreahalvøya og Japan i fare, heter det videre i kunngjøringen fra FAO.

Trekkfugler kan spre smitten langt ut over Asia, blir det tilføyd.

Fugleinfluensaen dukket først opp i 2003 og nådde et høydepunkt i 2006. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er minst 565 mennesker blitt smittet av viruset, og 331 av disse døde av sykdommen. (©NTB)

Les flere nyheter

Personvernpolicy