Meny

FN: – Fugleinfluensa på frammarsj igjen

En ny og forandret utgave av det fryktede H5N1-viruset er på frammarsj i Asia og andre deler av verden. Foto: AP Photo/Kin Cheung

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN advarer om fare for et nytt stort utbrudd av fugleinfluensa. En ny og forandret utgave av det fryktede H5N1-viruset er på frammarsj i Asia og andre deler av verden.

Den nye varianten som kalles H5N1 – 2.3.2.1, sprer seg først og fremst i Kina og Vietnam. Verdenssamfunnet bør trappe opp overvåking og andre forberedelser til en ny epidemi, het det i en kunngjøring fra FNs organisasjon for jordbruk og mat (FAO) mandag.

– Den stadig raskere nedgangen i registrerte smittetilfeller i perioden fra 2004 til 2008, ser ikke ut til å fortsette. Det kan bety at spredningen av H5N1-smitte vil blusse opp igjen til høsten og vinteren, sier FAOs sjefveterinær Juan Lubroth.

– Virusspredningen i Vietnam utgjør en direkte trussel mot Kambodsja, Thailand og Malaysia, og setter dessuten Koreahalvøya og Japan i fare, heter det videre i kunngjøringen fra FAO.

Trekkfugler kan spre smitten langt ut over Asia, blir det tilføyd.

Fugleinfluensaen dukket først opp i 2003 og nådde et høydepunkt i 2006. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er minst 565 mennesker blitt smittet av viruset, og 331 av disse døde av sykdommen. (©NTB)

Les flere nyheter

Populært