Meny

Irene tok minst 21 liv

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uværet Irene satte kurs mot Canada etter å ha feid over det nordøstre USA. Stormen tok minst 21 menneskeliv og ødela verdier for rundt 7 milliarder dollar i USA.

En talsmann for Eqecat, som jobber med katastrofeberedskap, anslår at ødeleggelsene kan komme til å koste mellom 5 og 7 milliarder dollar.

Et annet selskap, Kinetic Analysis Corp, anslår at det vil koste 6–10 milliarder dollar å rydde opp etter Irene.

De økonomiske tapene skyldes først og fremst skader på eiendom, men forsikringsbransjen peker på at det fortsatt er for tidlig å si hvor kostbart det blir å rette opp skadene.

Aksjene til flere forsikringsselskaper opplevde imidlertid en oppgang i den tidlige handelen i USA, trolig fordi uværet ikke ble så ødeleggende som fryktet.

Irene ble nedgradert fra orkan til tropisk storm og siden til en såkalt post-tropisk syklon. I millioner av boliger og bedrifter gikk strømmen da uværet passerte New York søndag.

Pendlerproblemer

Newyorkerne hadde forberedt seg på det verste, og flere hundre tusen mennesker ble evakuert. Men Irene var ikke fullt så kraftig som først antatt da hun slo til mot millionbyen. Likevel ble ødeleggelsene store da stormflo førte til oversvømmelser på Manhattan.

Mandag gikk dagliglivet mer eller mindre som normalt i New York. Folk som var avhengig av kollektivtrafikk for å komme seg til og fra sentrum av byen, opplevde imidlertid problemer.

Flommen gjorde nemlig skade på enkelte hovedferdselsårer, og togforbindelsene fra New Jersey og nordfra var ute av drift på grunn av oversvømmelser og avfall og skrot på skinnegangen.

Mange døde

Inntil 29 personer mistet livet som følge av orkanen. Det yngste offeret var en elleve år gammel gutt som omkom da et stort tre veltet og falt inn i et bolighus i Newport News i Virginia.

Uværsrelaterte dødsfall er registrert i ni delstater, og de fleste ofrene er rammet av veltende trær, trafikkulykker eller oversvømmelser.

Virginia opplevde sin verste flom siden 1927 ettersom Irene brakte med seg enorme nedbørsmengder. Også New Jersey og andre delstater måtte tåle enormt mye regn på kort tid.

Mandag nådde Irene fram til østkysten av Canada. Stormen hadde da en fart på 43 kilometer i timen. Ifølge meteorologene ved USAs nasjonale orkansenter vil imidlertid Irene vokse i styrke på sin ferd over Canada og kan komme opp i vindkast på opptil 85 kilometer i timen de neste par dagene.

– Vil merkes lenge

USAs president Barack Obama sier krisen etter Irene ennå ikke kan avblåses, og at det vil ta dager eller uker før USAs østkyst kommer seg etter uværet.

– Dette er fortsatt ikke over. Vi kommer til å merke virkningene etter denne stormen i lang tid framover, sa Obama søndag.

Han understreket at store oversvømmelser fortsatt var ventet mange steder langs kysten.

Les flere nyheter

Populært