Snakker ut om hatet

Mijailo Mijailovic sammen med sin forsvarer Peter Althin under rettssaken mot ham i 2004. Han ble i svensk høyesterett dømt til livsstid i fengsel. Arkivfoto: Henrik Montgomery (AP Photo)
Mijailo Mijailovic sammen med sin forsvarer Peter Althin under rettssaken mot ham i 2004. Han ble i svensk høyesterett dømt til livsstid i fengsel. Arkivfoto: Henrik Montgomery (AP Photo)

Mijailo Mijailovic, som er dømt for mordet på Anna Lindh, forteller at han utførte den grusomme handlingen på grunn av sitt generelle hat mot politikere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mijailovic stakk ned den svenske utenriksministeren med kniv og skal ha handlet på impuls da han støtte på Anna Lindh på kjøpesenteret NK i Stockholm den skjebnetunge dagen, 10. september 2003, skriver Expressen, som i helgen publiserte et nytt intervju med gjerningsmannen.

Les også: – Politiet slurvet etter drapet på Anna Lindh

Handlet på impuls

I intervjuet avslører Mijailovic at han bestemte seg der og da etter at han tilfeldigvis oppdaget Anna Lindh og hennes venninne utenfor kjøpesenteret da de var på vei inn samtidig som han var på vei ut.

– Jeg gikk etter dem inn på NK. Og begynte å lete. Jeg gikk fra etasje til etasje og lette. Jeg tok rulletrappen helt opp og oppdaget at de ikke var der, så gikk jeg ned igjen. Jeg gikk der, «Hvor er de? Hvor er de?». Deretter fikk jeg øye på dem på Filippa K, forteller han til avisen.

Historien om hva som skjedde deretter er kjent; at han trakk frem en kniv og stakk ned Sveriges utenriksminister Anna Lindh (fra partiet Socialdemokraterna). Hun svevde mellom liv og død før hun døde på sykehuset kort tid etter angrepet.

Les også: Anna Lindh hedret

Var påvirket

Sveriges utenriksminister Anna Lindh (S) ble drept i 2003. Foto: Virginia Mayo (AP Photo)Sveriges utenriksminister Anna Lindh (S) ble drept i 2003. Foto: Virginia Mayo (AP Photo)

Mijailo Mijailovic forteller i dag at han «fremdeles var høy» under angrepet og at han drepte ministeren på grunn av sitt generelle hat mot politikere.

– Fordi jeg kjente et hat mot politikere. Både svenske og serbiske. Jeg skyldte alle mine feil i livet på politikere, sier Mijailovic.

I intervjuet kommer det også frem at han hadde planlagt å drepe lederen for Folkpartiet Liberalerna, Lars Leijonborg, dagen før han tilfeldigvis støtte på Anna Lindh.

- Jeg så ham på et torgmøte, men da hadde jeg ingen kniv på meg. Hadde jeg hatt det, ville jeg kanskje ha angrepet ham.

Dagen etter var han imidlertid utstyrt med kniv på lommen og hans tilfeldige møte med Anna Lindh skulle bli hennes skjebne.

- Jeg var overrasket over at det ikke fantes livvakter. Det synes jeg fremdeles den dag i dag, sier han i dag.

Les også: Skar opp håndleddene sine

Planla ikke å drepe Lindh

På spørsmål om hva han tenkte, svarer han:

– Jeg tenkte: Nå fikk jeg øye på en politiker. De skal liksom, de skal få se nå. Jeg levde på sosialen, var uføretrygdet, hadde lav inntekt og ingen utdannelse. Jeg var et menneske uten jobb, uten bil, uten venner, uten sjanse.

Mijailo Mijailovic ( i dag, 32)) har tilstått og er dømt for drapet. Arkivfoto: Passregisteret (Scanpix Sverige)Mijailo Mijailovic ( i dag, 32)) har tilstått og er dømt for drapet. Arkivfoto: Passregisteret (Scanpix Sverige)

Mijailovic avviser at han skal ha planlagt å drepe noen den aktuelle dagen, og nekter for at Lindhs uttalte støtte til NATOs bombing av hans fødeland Serbia få år i forveien skal ha vært en utløsende faktor, ettersom han hevder han ikke skal ha kjent til dette.

Les også: Anna Lindhs drapsmann slipper fengsel

Mijailo Mijailovic er i dag 32 år gammel, og intervjuet med Expressen er det første han har gitt etter at han ble dømpt for drapet på Sveriges utenriksminister i 2004. Han soner nå en livstidssdom for drapet, som han ikke innrømmer anger på, men forklarer at det var feil å gi politikerne skylden for sin egen mislykkethet.

– Jeg anså at politikerne var roten til alt ondt. At de skulle bestemme over ens liv og at man skulle danse etter deres pipe. I etterkant ser jeg at det var svakt å gi politikere skylden for egne problemer. Det er ikke politikernes feil at det går galt for en, at man ikke har funnet seg selv i tilværelsen, sier Mijailo Mijailovic nå, åtte år etter drapet.

Les også: Livstid til Mijailovic


Les flere nyheter her

Personvernpolicy