NATO signaliserer Libya-retrett

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sier NATOs militæroperasjon så å si er over nå. Foto: AP Photo/Daniel Ochoa de Olza
NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sier NATOs militæroperasjon så å si er over nå. Foto: AP Photo/Daniel Ochoa de Olza

NATOs rolle i Libya er snart over etter en vellykket operasjon, sier generalsekretær Anders Fogh Rasmussen. I Libya forsøker opprørerne å ta Gaddafis hjemby Sirte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fogh Rasmussen sier i et intervju med det danske nyhetsbyrået Ritzau at han er godt fornøyd med militæroperasjonen i Libya. Han mener NATO har lyktes godt med oppdraget.

– Vi har i løpet av et halvt år løst en oppgave for FN, nemlig å beskytte sivilbefolkningen, sier han med henvisning til FN-resolusjonen som åpnet for bruk av militær makt i Libya.

Han understreker også at for første gang i forsvarsalliansens historie har europeiske land ledet en militæroperasjon.

Ikke over ennå

NATO er oppmerksom på at Gaddafi-lojale styrker fortsatt er aktive rundt om i Libya, og at operasjonen derfor ikke er helt over ennå.

– Vi vil fortsette så lenge det er en trussel. Men vil ikke være der én dag lenger enn nødvendig, påpeker han.

– Vi forutser ingen ledende NATO-rolle etter Gaddafi, fortsetter han.

Den formelle avslutningen på NATOs militæroperasjon kan komme i form av en ny FN-resolusjon.

– Det er ikke satt en tidsgrense på mandatet, så mye avhenger av når FN vurderer at mandatet er oppfylt, sier Fogh Rasmussen, som mener det videre arbeidet i Libya er en oppgave for FN.

– Hvis det blir behov for en ny innsats, regner vi med at det vil bli under ledelse av FN, sier han.

Nær sammenbrudd

Den amerikanske admiralen Samuel Locklear, som leder NATOs Joint Operations Command, sa i Qatars hovedstad Doha at Gaddafi-regimet er nær fullstendig sammenbrudd.

– Lommer av Gaddafi-vennlige styrker reduseres dag for dag. Regimet har ikke lenger kapasitet til å iverksette noen avgjørende operasjon, sa Locklear.

Han hevdet at NATO har ødelagt 5.000 militære mål i Libya siden mars.

Hjemby

Internasjonale medier rapporterte mandag at opprørsstyrker igjen forsøker å samle seg for å ta Muammar Gaddafis hjemby Sirte. Ifølge TV-kanalen Al Jazeera har opprørerne bedt om forsterkninger fra Tripoli, men forsterkningene vil ta tid fordi situasjonen i Tripoli heller ikke er avklart.

Les også: Vil angripe Gaddafis hjemby

En NATO-talsmann i Brussel opplyste mandag at NATO-fly angrep mål ved Sirte for tredje dag på rad søndag. Britiske fly hadde også angrepet artilleri som Gaddafi-styrker hadde skutt med nær Sidra, vest for oljebyen Ras Lanuf.

En opprørskommandant fortalte Reuters at frontlinjen befant seg 30 kilometer fra Sirte. Reuters rapporterte også at gamle sovjetiskproduserte stridsvogner av typen T-55 ble fraktet i retning Sirte.

Pro-Gaddafi

Man kunne mandag fortsatt høre sporadisk skyting i deler av Tripoli, og Reuters melder at slett ikke alle innbyggere er begeistret for opprørernes innmarsj.

– Dere i mediene forteller ikke sannheten. Dere er forrædere og spioner alle sammen, ropte en rasende drosjesjåfør.

– Dere har solgt landet vårt, ropte en annen, før et øredøvende smell fikk alle til å søke dekning.

– Se på dette, sa drosjesjåføren og pekte på en ung mann som akkurat hadde avfyrt en granat opp i lufta.

– Gaddafi ga oss det beste livet. Vi hadde det komfortabelt. Vi kunne dra hvor vi ville. Nå kan vi ikke gå ut i det hele tatt. Jeg har venner i Gaddafis hær. De kommer aldri til å overgi seg, sa en 20-åring i Batata-distriktet.

Til Tunisia

Rundt 700 libyere, de fleste fra Gaddafi-lojale områder, har i løpet av helgen flyktet til Tunisia over grenseposten Ras Jdir, opplyser en representant for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) til nyhetsbyrået DPA.

UNHCR melder også at folk som tidligere flyktet fra Tripoli, er begynt å vende tilbake.

Opprørslederen Mahmoud Jibril har hatt samtaler med Algeries utenriksminister i Kairo, opplyste en algerisk talsmann mandag.

Frankrike gjenåpnet mandag sin ambassade i Tripoli. (©NTB)

Les flere nyheter

Personvernpolicy